Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zavařování v myčce zvládne každý začátečník. Tipy a triky pro domácí zavařeniny

Zavařování v myčce zvládne každý začátečník. Tipy a triky pro domácí zavařeniny

Marmeládu, kompot nebo nakládané okurky si můžete samozřejmě koupit běžně v obchodě, ale ty domácí bývají přece jen nejchutnější. Nemusíte se bát, že se vám nepovedou. S našim návodem to bude hračka a zvládne to i úplný začátečník. Stačí kvalitní suroviny, pár skleniček a troška fantazie.

Přečtěte si také

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst
Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Co si pro zavařování pořídit?

Asi nejdůležitější budou zavařovací sklenice a víčka. Nejlepší jsou pro začátečníky skleničky se šroubovacím uzávěrem. Použít můžete ty od dětské výživy nebo marmelád. Koupit se dají velmi levně i v prodejnách s domácími potřebami.

Sterilizace sklenic:

Dejte sklenice ve vzpřímené poloze do hrnce k nim nezapomeňte přihodit i víčka, která se také musí sterilizovat. Naplňte hrnec vodou, dokud nepřesáhne sklenice o 2,5 cm. Vyvařte několik minut. Tím jsou sklenice sterilizované. 

Jak se dá zavařovat:

  • zavařovací hrnec
  • velký hrnec
  • elektrická a plynová trouba 
  • mikrovlnná trouba
  • myčka

Znáte zavařování v myčce? 

Je to velmi snadné a nepotřebujete zavařovací hrnec ani teploměr.

Zavařit v myčce můžete: okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo třeba maso. Receptů na zavařeniny je na internetu nespočet. Vyberte si ten, který vám vyhovuje skladbou potravin.

Najdou se lidé, kteří tomuto způsobu zavařování nevěří. Například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není se čeho bát, vždyť z myčky přece vyndaváte nádobí, ze kterého poté jíte. Dostatečná je i teplota 70 až 80 °C, při které se v myčce zavařuje. Když se budete řídit našimi radami, nemůžete udělat chybu. 

Postup zavařování v myčce

  • Naskládejte sklenice do myčky tak, aby vždy stály rovně a neměly by se dotýkat jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi 5 cm mezery. Snažte se využívat pouze spodní koš. Menší skleničky můžete naskládat do horního koše. Nastavte nejdelší program, teplotu na 70 – 80 °C a myčku spusťte. Důležité je, nechat program proběhnout až do konce včetně sušení! Sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu vychladnout.
zavařovat se da i v myčce

Tipy:

  • Zavařovací sklenice se plní kompoty či zeleninou asi 2 cm pod okraj. Pokud byste toto nedodrželi, sklenice budou při sterilizace přetékat a víčko by netěsnilo. Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, můžeme je předem nahřát. Pro větší trvanlivost lze sklenice vypláchnout rumem, případně jiným destilátem.
  • Dáváte-li nálev, je nutné, aby bylo ovoce a zelenina zcela ponořené, jinak by došlo ke zhnědnutí.

Hrnec, který pracuje za vás

Řeč je o zavařovacím hrnci. Jeho výhodou je hlavně to, že je k zavařování přímo určený, protože obsahuje podstavec, aby sklenice nestály přímo na dně. Možná najdete doma ještě starý hrnec z pozinku po babičce, který vám ještě dobře poslouží. V obchodní síti jsou k dostání i moderní hrnce s časovačem, u nichž odpadá nutnost pořizovat si zároveň i teploměr. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Další nezbytnou pomůckou jsou zavařovací kleště, bez kterých nevytáhnete horké sklenice. Podobnou službu vám ale udělá i obyčejná kuchyňská chňapka. Voda v zavařovacím hrnci se musí ohřívat pomalu na stanovenou teplotu tak dlouho, aby se rovnoměrně ohřál i obsah sklenic. Teprve od té doby se počítá doba potřebná ke sterilizaci. U elektrických hrnců se řiďte manuálem výrobce. 

Skladování zavařenin: v chladné a tmavé místnosti

Tip: při vaření ovoce s cukrem se tvoří na povrchu pěna, tu průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Domácí džemy a marmelády jsou vítaným zpestřením jídelníčku.

Jak poznám...

  • že je marmeláda už dost tuhá? Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zahýbete s ním. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové. 
  • že je ovoce dostatečně zralé na zavaření? Méně zralé ovoce má více pektinů, takže budou marmelády a kompoty hezky tuhé, ale bude potřeba ho přisladit. U přezrálého ovoce musíte počítat s menší dávkou přidaného cukru, protože ovoce je hodně sladké. 
  • že je sklenice dobře zavařená? To poznáte snadno - víčko by mělo být prohnuté dovnitř. Pokud není, proces zavařování opakujte.
  • co se smí zavařovat? Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo koupíte na trhu u farmářů. U ovoce s peckami si dejte práci s vypeckováním.