Co je to balkánský džuveč? Rizoto z jednoho kotlíku je velmi snadné na přípravu

Vidlička nabírá džuveč z talíře Nina Firsova / Shutterstock.com

Rizoto po srbsku, džuveč nebo balkánské rizoto. Pod těmito názvy se skrývá jediný recept na jídlo z jednoho hrnce, v němž kromě rýže najdeme maso, zeleninu a koření a který je rozšířen především na Balkáně. Tuto lahůdku, kterou můžete použít jako přílohu nebo ji konzumovat jen tak, si však zvládnete připravit i v našich končinách, a to podle velmi jednoduchého receptu.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Recept se liší podle regionu

Receptů na džuveč je opravdu hodně, často se liší podle regionu a dostupných surovin. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, v němž se jídlo původně připravovalo.

Základem je rýže, zelenina a maso, a to buď skopové, vepřové, hovězí, nebo výjimečně i drůbeží. Maso může být nakrájené na kostky nebo mleté.

Pohlídejte si akce na potřebnou zeleninu

Spousta zeleniny a koření

Ze zeleniny do receptu patří především cibule, rajčata, paprika, zelené fazolky, cuketa, lilek či okra. Rýže v receptu může, ale nemusí být, někdy se také používají brambory. K dochucení je nejpoužívanější petržel, česnek a sladká červená paprika. Zelenina se dusí v kotlíku, dokud nepustí šťávu, poté se přidá maso s vývarem a nakonec se eventuálně do směsi nasype rýže.

Suroviny na džuveč: rýže, cibule, paprika, mrkev, mleté maso, hrášek chriscasey / Shutterstock.com

Recept na balkánský džuveč bez masa

Džuveč můžete uvařit s masem, ale také v bezmasé verzi. Takto připravené rizoto podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

Na recept budete potřebovat:

Postup přípravy:

Cibuli a papriky nakrájejte nadrobno a vhoďte do hluboké pánve na rozpálený olej. Poté přisypte suchou rýži, chvíli ji opékejte a nakonec zalijte vínem. Když se víno vyvaří, vsypte nakrájená rajčata. Přidejte česnek a koření, naběračku vývaru a duste, dokud rýže nezměkne. Vývar průběžně přilévejte. Jakmile bude rýže měkká, odstavte pánev z plotny a vmíchejte lžíci másla na zjemnění. Nakonec přimíchejte hrst čerstvé petržele.