Společně s nákupem si domů snadno přinesete i brouka potemníka. Jak se zbavit co nejrychleji červů v potravinách?

Potemník na obilí Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Je hezké vidět venku hmyz, protože ho prudce ubývá a i ten nejmenší se často podílí na opylování rostlin. Vidět hmyz v interiéru ale tak veselé není, a dokonce může jít o děsivý zážitek. Snad každému se stalo, že doma narazil na můru, vosu, včelu, mouchu nebo třeba pavouka. Takový hmyz většinou jen zabloudí a nemůže najít cestu ven. Jiné to nicméně je, když narazíte na potemníka. Ten se od vás jen tak odstěhovat nehodlá. Jak se ho zbavit?

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Seznamte se s potemníkem

Setkání se škůdcem v domácnosti nelze brát nikdy na lehkou váhu, protože nález jednoho může značit výskyt mnohem většího množství. Je potřeba postupovat rychle, jinak dojde k jeho přemnožení.

Potemník skladištní je velmi drobný brouk z čeledi potemníkovitých, kterého snadno přehlédnete. Je to zejména kvůli tomu, že je velký zhruba 2–3 mm, a tak ho můžete zaměnit za smítko nebo třeba za zrnko kmínu. Stačí na něj ale šlápnout a ucítíte specifický zápach. Ten vydávají i jeho výkaly a moč, kterými znehodnocuje potraviny.

Když ho doma najdete, nutně to neznamená, že máte zamořený interiér – pravděpodobně jste si ho přinesli společně s nákupem. Jak jeho jméno napovídá, je běžným obyvatelem ve skladištích potravin, a to nejčastěji v mouce a obilí.

Potemníci v semolinové mouce Pavel Kosolapov / Shutterstock.com

Malý, ale smrdutý

Tento brouk nedokáže konzumovat obilí, když je v celku, protože je pro něj zrno příliš tvrdé. Preferuje proto mouku, obilný prach nebo zrna, které jsou částečně rozdrcená. Kromě toho se dokáže živit i dalšími potravinami, například ořechy, sušeným ovocem, luštěninami, kakaem, psími granulemi, strouhankou aj.

Svou nenápadnost a malou velikost umocňuje tím, že se schovává v drobných štěrbinách spíže, takže je často těžké ho odhalit. Jeho přítomnost poznáte spíše podle toho, že ucítíte jeho páchnoucí sekret. Kromě znehodnocení potravin zápachem podporuje jeho přítomnost v domácnosti i tvorbu plísní.

Je čas vyměnit zásoby

Jak se potemníků zbavit?

  • V první řadě je potřeba ihned vyhodit potraviny, ve kterých jste si ho přinesli. Pokud jste našli potemníka v mouce, nepřebírejte ji, ale celou vyhoďte.
  • Je potřeba vyklidit a vyčistit spíž. Když bude prázdná, vystříkejte ji sprejem proti hmyzu a než do ní opět potraviny uložíte, tak ji umyjte, aby insekticid nemohl kontaminovat vaše potraviny. Potemníci jsou citliví i na změny teplot, dokáže je zabít teplo nad 50°C i mráz pod -20°C.
  • Veškeré sypké potraviny skladujte odděleně ve vzduchotěsných nádobách.
  • Důkladně ukliďte interiér, aby nikde nebyly drobky nebo jakékoliv zbytky potravin.
Potemníci v dóze s moukou Shutterstock.com

Při nálezu potemníka v domácnosti nepanikařte – nejde o tak zákeřného škůdce, abyste museli volat deratizéra. Ve skladištích sice používají insekticidy, ale ty nikdy nefungují ve 100 % případů, a tak si potemník občas najde cestu i do našich domovů. Zbavit se tohoto nezvaného spolubydlícího není složité, ale je důležité problém neodkládat.