Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

10 druhů potravin, které můžete s klidem jíst prošlé

10 druhů potravin, které můžete s klidem jíst prošlé

Ve snaze ušetřit se snažíme nakoupit co nejlevněji. Občas vidíme v regálech produkty označené slevou a přemýšlíme, jestli je přihodit do košíku, nebo raději ne. Poradíme vám, na co si při takových nákupech dát pozor a co určitě nejíst po datu spotřeby. Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše, jak si mnozí lidé myslí. Některé mohou být až rok poté k jídlu.

Přečtěte si také

Máslo nebo margarín? Která varianta je zdravější?
Máslo nebo margarín? Která varianta je zdravější?

Podle španělské spotřebitelské organizace OCU můžete několik dnů až týdnů po vypršení doby minimální trvanlivosti bez obav konzumovat těchto 10 druhů potravin:

  1. Jogurty
  2. Toastový chléb
  3. Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
  4. Sušenky a oplatky
  5. Nealkoholické nápoje a alkohol
  6. Těstoviny, rýži a luštěniny
  7. Zavařeniny a másla
  8. Uzeniny a zrající sýry
  9. Polévky a omáčky v sáčku
  10. Konzervovaná rajčata

Datum minimální trvanlivosti a spotřeby

Je nutné si hned na začátku vysvětlit rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby, které si lidé často pletou.

Datum spotřeby najdeme na rychle se kazících potravinách a výrobce nám tím zaručuje jejich zdravotní nezávadnost. Po vypršení není bezpečné výrobky jíst a nesmí se ani prodávat.

Datum minimální trvanlivosti výrobci uvádí na potravinách, které jsou odolnější a pomaleji se kazí. Před tímto datem je produkt ve svém nejlepším a nejchutnějším stavu. Po jeho vypršení se ale pořád dá sníst. Jak dlouho? 

  • těstoviny, rýže, mouky, koření, hořčice, cukr nebo med jsou jedlé ještě minimálně rok poté - když je správně skladujeme
  • zavařeniny, mražené ovoce a zelenina půl roku
  • ovesné vločky a müsli jsou k jídlu už jen dva měsíce
  • u trvanlivého mléka, sušenek, oplatků a rostlinných olejů můžeme počítat s konzumací až 28 dní po uplynutí data minimální trvanlivosti 
  • vajíček se nemusíte bát ani 21 dní, stejně jako tvrdých sýrů

Potraviny, kde nenajdete datum spotřeby ani dobu minimální trvanlivosti:

  • alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu
  • čerstvé ovoce a zelenina
  • chléb a pečivo, určené ke konzumaci do 24 hodin
  • ocet, sůl
  • cukr, žvýkačky
ovoce a zelenina nemá datum spotřeby na obalech uvedeno

Asi budete souhlasit, že nejčastěji nám doma v lednici zůstanou jogurty, na kterých do roku 2017 výrobci uváděli datum spotřeby. To se však před dvěma lety změnilo a na obalech najdete už jen doporučenou spotřebu - jogurt se totiž po uplynutí minimální trvanlivosti nekazí, jenom v něm ubývá bakteriálních kultur.

Co s přebytkem jogurtů? 

  • Výborná zmrzlina - stačí do nich jen zapíchnout dřívko na nanuky, nebo je nalít do formiček na zmrzliny a dát do mrazáku přes noc. Super zdravá jogurtová zmrzka je na světě. 
  • Šup s ním do masa - smíchejte jogurt s kořením a bylinkami, naložte do něj maso na grilování. Výsledek bude fantastický. 
  • Pleťová maska - 1 bílý jogurt smíchejte se žloutkem z 1 vejce a vmíchejte lžíci medu, poté přidejte 0,5 dcl silného vyluhovaného zeleného čaje. Výslednou masku aplikujte na omytou pleť. Věnujte si hodinku poklidného odpočinku a poté masku smyjte. 
  • Nepečený dort - bílý jogurt, zakysanou smetanu a vanilkový cukr smícháme v misce. Na dno kulaté dortové formy položíme první vrstvu dětských piškotů. Na piškoty položíme ovoce (jahody, borůvky nebo maliny) a polijeme částí připraveného krému. Roztáhneme lžící nebo stěrkou. Na svrchní vrstvu jahodového dortu z piškotů položíme alobal a zatížíme talířkem, který se vejde do dortové formy. Šup s ním do lednice. Nepečený dort podáváme druhý den vychlazený.
zmrzlina z jogurtů a ovoce

Pozor si dejte na:

Maso a drůbež, ryby nebo čerstvé sýry by neměly být konzumovány po vypršení doby trvanlivosti. Maso a ryby podléhají rychlé zkáze, a proto musíme být velmi opatrní a pečlivě si datum spotřeby kontrolovat!