Ochutnali jste kaktusové fíky? Opuncie je nesmírně zdravá, ale i nebezpečná

Kaktusové fíky na stole 8phot0 / Shutterstock.com

Ne každého by napadlo konzumovat kaktus, jeho pichlavé tělo dokáže snadno odradit. Přitom je mnoho kaktusů, které jsou odedávna důležitou součástí jídelníčku. Pravděpodobně jste si už všimli nopálového pečiva nebo třeba minerálky s příchutí opuncie. Jedná se o kaktus, který nabízí nejen zajímavou chuť, ale i velké množství důležitých živin. Proč byste se mu neměli vyhýbat a jak může jeho konzumace podpořit vaše zdraví?

Přečtěte si také

Do Česka chtějí další fastfoody. Budeme tu mít i copatou Wendy’s nebo Pizza Inn?

Co je to opuncie?

Ať už narazíte na pojem opuncie nebo nopál, jde o jedno a to samé. Jedná se o kaktusovité rostliny, které zahrnují zhruba 300 druhů a všechny jsou původem z amerického kontinentu. Lidé je znají a využívají už 9000 let, nejvíce opuncii mexickou. Jakmile byl tento kaktus objeven kolonizátory, okamžitě se rozšířil do celého světa. Nyní roste od Středomoří až po Afriku, Asii nebo Austrálii.

Kaktusy mají mnoho tvarů, ale opuncie se skládá z většího množství zdužnatělých plochých článků, které na sebe navazují. Nejvýraznější je silný centrální článek. Opuncie krásně kvetou, a to v odstínech od žluté po červenou nebo fialovou. Květy se používají i jako zelenina. Nejznámější je pro své hruškovité plody, které jsou poměrně velké, mají silnou slupku a obsahují semena. Opuncie mají hustý kořenový systém, v mnoha zemích se rychle šíří jako plevel, a dokonce se používají jako nepřekonatelný živý plot.

Už víte, kde sežene sušené fíky v akci?

Pěstování je nebezpečné

Opuncie není žádný drobeček, může dosáhnout do výšky i více než 5 metrů, a jelikož se snadno pěstuje, můžete ji pěstovat i doma. Pokud máte jakékoliv domácí mazlíčky nebo malé děti, na pěstování zapomeňte, protože velké trny této rostliny představují velké nebezpečí. Pokud se pro pěstování přesto rozhodnete, na zahradě se vám to nepovede, jedině ve vyhřívaném skleníku nebo v zimní zahradě či za oknem. Měli byste vědět, že opuncie vyžaduje písčitou půdu, intenzivní sluneční světlo a také vyšší teploty. Vhodné je přihnojovat ji hnojivem na kaktusy a velmi střídmě zalévat. Jejím největším nepřítelem je příliš velká vlhkost a nízké teploty. Při přezimování by neměly klesnout pod 15 °C. Pokud chcete jen hezký kaktus za okno, opuncii se vyhněte, protože se příliš rychle rozroste a následně budete přemýšlet, co s ní.

Opuncie s plody Dmytro Sheremeta / Shutterstock.com

Plody opuncie

Plodům opuncie se rovněž říká opuncie nebo také kaktusové fíky. V zahraničí je najdete pod anglickým názvem prickly pear (pichlavá hruška). Stejně jako květy i plody jsou v barvách od žluté až po fialovou. Nejprve jsou však zelené a je třeba počkat až dozrají. Chuť je podobná melounu/malinám a voní po okurce. Manipulace s tímto ovocem je nebezpečná, protože je vyzbrojeno jak většími trny, tak i malými trichomy, které dokáží nepříjemně zkomplikovat život, protože je mnohdy z kůže nevytáhnete. Manipulace by měla vždy být výhradně v rukavicích.

Jak se plody využívají?

Mají nesčetné využití. Můžete je konzumovat syrové tak, že je rozkrojíte a vydlabete lžící. S oblibou se také vaří a grilují. Z plodů se dělají marmelády, ale i dezerty a opuncie se obecně používá v mnoha sladkých receptech. Můžete zkusit třeba palačinky nebo lívance s opuncií. Ze sušené mleté opuncie se také peče nopálový chleba, ten je obzvláště vhodný pro lidi držící dietu. Co se týče nápojů, můžete si z ní udělat smoothie nebo džus, ale využívá se také pro ovocné čaje a výrobu mnoha druhů alkoholických nápojů.

Nutričně bohatý pokrm

Opuncie je bohatá na mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje hořčík, aminokyseliny, antioxidanty, vitamíny C a B, betakaroten, železo, vápník, draslík a mnoho dalších živin. Díky tomu je skvělým a zdravým doplňkem vaší stravy pro kulinářské i léčebné účely. Její nízký obsah cholesterolu a nasycených tuků z ní dělá vhodnou volbu pro mnoho lidí na celém světě, kteří trpí obezitou a srdečními chorobami. Toto všestranné ovoce není obtížné krájet nebo připravovat.

Cukrovkáři pozor

Pokud máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, než přidáte kaktusové ovoce do svého jídelníčku. Vykazuje hypoglykemické vlastnosti, takže může snížit hladinu cukru v krvi.

Plody opuncie na talíři na stole beats1 / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Posiluje imunitu: Plody opuncie vykazují antioxidační aktivitu, a to díky vysokému obsahu vitamínů C a E. Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, hraje hlavní roli při posilování imunitního systému, stimuluje tvorbu bílých krvinek a působí v těle jako antioxidant.

Posiluje kosti a zuby: Vápník hraje nedílnou roli při tvorbě kostní tkáně a opuncie ho obsahují významnou hladinu v každé porci. Zajištěním dostatečného množství vápníku ve vašem systému můžete předejít různým zubním problémům a také onemocněním kostí souvisejícím s věkem, jako je osteoporóza.

Potřebujete doplnit vitamíny? Skočte si pro ně

Pomáhá při trávení: Mají významnou hladinu vlákniny, takže vám mohou pomoci regulovat váš trávicí proces. Vláknina zahušťuje stolici a pomáhá potravě snadno procházet trávicím traktem, čímž odstraňuje zácpu a nadýmání. Pravidelná konzumace také snižuje riziko gastrointestiálních problémů, jako je rakovina tlustého střeva nebo žaludeční vředy.

Chrání zdraví srdce: Najdeme zde řadu složek, které velmi prospívají zdraví srdce. Hladina vlákniny v ovoci může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu v těle. Významné hladiny draslíku mohou pomoci snížit krevní tlak uvolněním krevních cév a snížením stresu na kardiovaskulární systém. Betalainy nalezené v opuncii jsou přímo spojené s posílením endoteliálních stěn krevních cév, čímž se snižuje šance na oslabení oběhového systému. Celkově může konzumace tohoto ovoce zabránit ateroskleróze, ischemické srdeční chorobě srdeční a mrtvici.

Barevné plody opuncie Marco Ossino / Shutterstock.com

Zabraňuje rakovině: Jsou zde vysoké hladiny flavonoidů, polyfenolů a betalainů. Tyto složky působí jako antioxidační sloučeniny a neutralizují volné radikály dříve, než způsobí, že zdravé buňky zmutují na rakovinné buňky.

Antioxidační potenciál: Antioxidanty v opuncii také chrání pokožku, snižují riziko předčasného stárnutí, zlepšují vidění, zabraňují makulární degeneraci a zvyšují sílu a funkčnost vašeho mozku.

Hubnutí: Díky vysoké hustotě vlákniny, živin, nízkým kaloriím a nasyceným tukům mohou opuncie udržet vaše tělo ve zdravé formě, aniž by vám přidávaly další váhu. Obsažená vláknina a sacharidy vám také zabrání v přejídání.

Snižuje zánětlivost: V tradiční medicíně se kaktusový plod rozdrtil a lokálně aplikoval na zanícené části těla. Při konzumaci mohou antioxidanty a minerály rovněž zmírnit zánět, zejména u stavů, jako je artritida, dna nebo svalové napětí. Opuncie se také může lokálně aplikovat odstranění otoků po kousnutí hmyzem, což je metoda používaná po stovky let.