Další pivovar oznámil zdražení. Po Plzeňském Prazdroji zvýší ceny i Staropramen, Budvar nebo Primátor

Půllitr piva v restauraci Ziza Stupkova / Shutterstock.com

Poté, co Plzeňský Prazdroj koncem srpna oznámil v průměru 8% zdražení většiny svých produktů, lavina zdražování na sebe nenechala dlouho čekat. Nárůst cen spojených se zdražováním energií, obalů i výčepních zařízení oznámily i pivovary Staropramen nebo Budějovický Budvar. Dražší jsou však také pohonné hmoty, výčepní technologie nebo pivní sklo. Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven navíc vyplynulo, že Češi pijí méně piva než v předchozích letech.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

V Česku zdraží pivo

Pivo zdraží. Oznámily to některé české pivovary. Plzeňský Prazdroj avizoval zdražení svých produktů již od 1. října, a to u balených i čepovaných piv v průměru o 1,70 Kč.

Důvodem je především zdražení cen energií a stále se zvyšující ceny obalových materiálů. „Jde v průměru o osm procent, přičemž inflace, tedy meziroční růst spotřebitelských cen, přesáhla v červnu i červenci hranici 17 procent,“ uvedl mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Dražší jsou však také pohonné hmoty, výčepní technologie nebo pivní sklo.

Sklep s pivními sudy Fotokon / Shutterstock.com

Prodej piva celkově klesl

Zdražení se týkalo všech značek piva, vedle dvanáctky Pilsner Urquell i piv Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel či nealkoholického Birellu v sudech a tancích. Nejen Prazdroji klesly během pandemie koronaviru prodeje, v loňském roce se produkce piva v Česku snížila o 2,8 % (o 19,6 hektolitru méně) a celkový prodej o 3 %. Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven navíc vyplynulo, že Češi pijí méně piva než v předchozích letech. Snížila se také spotřeba piva na osobu, která v roce 2020 činila 135 litrů. Letos je to o 6 litrů méně.

Oblíbená desítka v akci

Staropramen zdražil bezmála o 6 %

Pivo zdraží i Budějovický Budvar, Staropramen či náchodský Primátor. Jak uvedla mluvčí společnosti Staropramen Denisa Mylbachrová, pivovar již od září zvýšil cenu sudových a tankových piv v průměru o 5,4 %. Od 1. října pak zdražilo také balené pivo, a to o 5,9 %. „K tomuto kroku přistupujeme vždy po důkladné analýze a v nejmenší možné míře, abychom minimalizovali dopad na naše obchodní partnery a potažmo i konzumenty,“ uvedla.

Lahve piva Budweiser Budvar pcperle / Shutterstock.com

Budvar plánuje navýšení cen o 10 %

Vzhledem ke ztrátě ruského trhu předpokládá pokles zisku i pivovar Budějovický Budvar, který se na oznámení vyšších cen chystá během podzimu. „Důvodem je nárůst cen energií, kdy v současné chvíli hovoříme o čtyřnásobku původní ceny. Zároveň pro tuto chvíli nevíme, jaká bude cena surovin v rámci letošní sklizně,“ uvedla manažerka komunikace Budvaru Barbora Dědinová. Dle zpráv z chmelnic lze totiž letos očekávat katastrofální úrodu sladu, který je pro výrobu piva nepostradatelný.

Řízné pivo v akci!

Primátor zatím nezná konkrétní čísla

O zdražení uvažuje i náchodský pivovar Primátor, který má ve svém portfoliu asi 17 druhů piv, k nimž se přidávají i sezónní speciály. „Zdražení se nevyhneme, zatím nepracujeme s konkrétním termínem. Budeme se snažit být co nejvíce konkurenceschopnými. Nyní nedovedu říci, o kolik zdražíme,“ řekl ředitel pivovaru Petr Kaluža.