Služby České pošty od listopadu výrazně zdraží. Kolik bude stát doporučená zásilka nebo odeslání balíku?

Pobočka České pošty Cineberg / Shutterstock.com

Vlivem rostoucích nákladů za energie, nájmy a pohonné hmoty přistoupila Česká pošta k oznámení zdražení svých služeb. Státní podnik, který provozuje 3 200 poboček a zaměstnává 27 000 lidí, přitom cenu za známku na obyčejný dopis zvyšoval naposledy v roce 2018, a to o tři koruny. Jak se zvýší ceny na poště od 1. listopadu 2022?

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Česká pošta zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek

Od listopadu si za obyčejný dopis připlatí lidé o dvě koruny, doručení tak vyjde na 21 Kč. Prioritní (spěšné) psaní, které je doručeno příjemci do druhého dne, pak vyjde na 28 Kč (místo dosavadních 26 Kč). „Důvodem jsou rostoucí náklady,“ okomentoval situaci mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Od letošního října pošta zpoplatnila službu SIPO i pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu. Pokud zákazník vyžadoval potvrzení pouze e-mailem, byla služba dosud zdarma. Nově za ní podnik vybírá pět korun.

Zdražení služeb České pošty od listopadu

Klienti, kteří využívají služeb Balíkovna, budou za základní službu platit o 10 Kč více, tedy 75 Kč. Pokud bude balíček s dobírkou, cena povyskočí na 94 Kč. Nutno dodat, že značnou výhodu budou mít i po zdražení registrovaní uživatelé, kterým se cena nezmění, zůstává na 65 Kč bez dobírky a 84 Kč s dobírkou.

Cena odeslání poštovních a dobírkových poukázek se zvýší o pět korun. Za základní dobírkovou poukázku v hodnotě do 5 000 Kč se od listopadu bude platit 49 Kč u poukázky typu A, 42 Kč u poukázky typu B a 58 Kč u poukázky typu C.

  • Poštovní poukázky pošta zdražila o pět korun už loni v dubnu, kdy zvyšovala i cenu doporučených a cenných psaní.