Chystá se výrazné zdražení brambor i cibule, vyplatí se vybudovat železné zásoby

Brambory a cibule Yuliya Alekseeva / Shutterstock.com

Brambory i cibule patří na české tabuli mezi nejzákladnější potraviny, u kterých je většina z nás zvyklá na nízkou cenu. To je hlavní důvod, proč je mnoho lidí nekupuje do zásoby. To se má ovšem změnit, tyto dvě položky by měly výrazně zdražit. Pokud máte prázdnou spíž, ve které se vám pouze honí pavouci, možná je nejvyšší čas začít budovat železné zásoby. Jak ceny těchto surovin rostou a jak je správně skladovat?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Cena od minulého roku vzrostla

ČSÚ informoval, že se cena brambor letos v srpnu meziročně zvýšila o 12 % a cibule dokonce o necelých 42 %. Ačkoliv se ceny jednotlivých obchodů liší, ve srovnání s minulým rokem si za tyto plodiny připlatíte někde i o třetinu nebo o polovinu více.

„Cena půjde letos určitě nahoru. V jarních měsících pak ceny mohou být pro někoho docela problematické,“ řekl pro ČTK předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Jaký je důvod zdražení?

Myslíte na inflaci nebo na válku na Ukrajině? Tyto dvě plodiny se většinou tolik nedováží, skutečnou příčinou zdražení je především nepřízeň počasí. Úroda cibule byla v letošním roce slabá a může za to především sucho. Došlo k menším výnosům a také plody jsou menší.

Víte, kde se ji vyplatí koupit?

Co se týče brambor, rané měly vysoký výnos, ale ty pozdní poznamenal opačný problém než cibuli. Silné deště způsobily, že jsou hlízy vlhké, což komplikuje jejich dlouhodobé uskladnění. Zatímco na trh se nyní dodávají ve velkém množství, do skladů jich putuje podstatně méně.

Na cenu brambor bude mít vliv i menší plocha bramborových polí. Proč se zmenšila? Odbyt brambor se výrazně snížil na začátku koronavirové krize, kdy měly restaurace a jídelny zavřené provozovny, a tak byl o brambory menší zájem. Plocha těchto polí se minulý rok zmenšila o 4 % a v letošním roce o 5 %. Jejich celková rozloha je nyní 21 680 ha.

Brambory na poli NetPix / Shutterstock.com

Nakupujte brambory, dokud jsou levné

Především u brambor můžete aktuálně velmi ušetřit – aby se pěstitelé zbavili velké úrody vlhkých hlíz, brambory jsou velmi levné. Hanka poznamenal, že lze brambory nakoupit i za cenu 8 korun za kilogram. Je to díky slevovým akcím, protože samotné obchody je nakupují o 1–2 koruny dráž, ale prodávají takto levně, aby přitáhly zákazníky. Je proto ideální čas koupit tyto plodiny do zásoby – zjistěte za pomoci našeho nákupního rádce Kupi.cz, kde jsou nyní nejlevnější.

Vyberte si brambory za dobrou cenu

Umíte správně skladovat?

Ne každý má stejné podmínky pro skladování, ale přesto je důležité znát základní zásady. Když je dodržíte, můžete brambory a cibuli skladovat i několik měsíců. Obě tyto plodiny se skladují na chladném a suchém místě, kde je dobré proudění vzduchu. To je důležité, protože plodiny uvolňují vodní páru a oxid uhličitý. Rozhodně je neskladujte v lednici a nenechávejte je v igelitových taškách. Patří do děrovaných pytlů, přepravek, krabic, košíků nebo papírových tašek.

Důležitá je také tma, protože na světle by došlo k fotosyntéze a především u brambor byste o ně rychle přišli, protože by zezelenaly a pak shnily. Ideální teplota pro uskladnění je kolem 10 °C. Pokud by byla moc vysoká, snížilo by to trvanlivost.

Brambory a cibule v přepravkách MARIA SHIRYAEVA22 / Shutterstock.com

Důležité je také neskladovat brambory a cibuli společně. I když se skladují stejně, uložením pohromadě byste nadělali více škody než užitku. Obsahují totiž hodně vlhkosti, což může vést k rychlejšímu zkažení. Společně navíc produkují ethylenový plyn, který urychlí proces zrání. Místo toho je uchovávejte odděleně, aby byla zachována jejich dlouhá životnost.