Heřmánkový čaj obsahoval zakázaný insekticid, obchody varují před jeho konzumací

Koláž muže s nákupním vozíkem a krabičkou vadného čaje značky Clever Kupi.cz / Canva

Období chřipek je tady a s ním i zvýšená poptávka po bylinných čajích. Pokud jste v posledních týdnech koupili v některém z obchodních řetězců heřmánkový čaj, měli byste se mít na pozoru! Prodejce Billa přistoupil k preventivnímu stažení jednoho druhu čaje kvůli možnému zdravotnímu riziku a varuje všechny zákazníky před jeho konzumací.

Přečtěte si také

ČOI za minulý rok provedla 159 kontrol prodejců pyrotechniky. Padaly vysoké pokuty

O jaký výrobek se konkrétně jedná?

„Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu riziku – stahujeme z prodeje výrobek CLEVER HEŘMÁNKOVÝ ČAJ 30 g (DMT: 05/24) – Mokate S.A. Ve výrobku společnosti Mokate S.A. je podezření na překročení limitu chlorpyrifos. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracujeme se SZPI. Za způsobené komplikace se omlouváme,“ stojí v tiskovém prohlášení řetězce BILLA.

Co je to chlorpyrifos?

Chlorpyrifos je insekticid ze skupiny organofosfátů. Jedná se o toxickou látku, která se používá jako postřik na jablka, obilí i zeleninu a může vážně ohrozit vývoj mozku. Některé země EU (Dánsko, Finsko, Německo, Irsko, Litva, Lotyšsko, Slovensko a Švédsko) ji už v minulosti zakázaly nebo vůbec nepovolily.

V Česku Chlorpyrifos a chlorpyrifos-methyl přišel o povolení 16. února 2020, doprodávat a používat na polích se směl do 16. dubna 2020.

Co dělat, když máte výrobek doma?

Zákazníkům, kteří uvedené balení zakoupili, doporučuje řetězec výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, kde bude na pokladně vyplacena jeho kupní cena, a to i bez pokladního dokladu.