Jednorázové plastové nádobí už se nesmí vyrábět ani prodávat, jinak hrozí pokuta

Plastové nádobí se zákazovou značkou Julie208 / Shutterstock.com

Rozvozy jídel, konzumace jídla v rychlém občerstvení, nákup pití na koncertu či požadavek v restauraci na jídlo s sebou, všechny tyto činnosti byly doposud spojeny s nutností využít jednorázové plastové nádobí nebo obaly. Vzhledem k počtu lidí jde o gigantické množství plastu každý den. Už dlouho se usilovalo o řešení tohoto problému a nyní mohou ekologové a příznivci čistého životního prostředí jásat, od 1. října platí zákaz prodeje i výroby jednorázového plastového nádobí.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Nyní už jen ekologicky

Jednorázové nádobí už bude minulostí, o víkendu vstoupil v platnost zákon, který v souladu s předpisy Evropské unie zakazuje jeho výrobu i prodej. Původně měly změny platit už v červenci minulého roku, ale jelikož Sněmovna nestihla návrh bývalého premiéra do konce volebního období projednat, zákon vstoupil v platnost až letos.

Pokud jste byli zvyklí tyto výrobky používat, nyní budou postupně nahrazeny. Na trhu existuje už dlouhou dobu mnoho alternativ z ekologických materiálů, jedná se například o boxy na jídlo z lepenky nebo cukrové třtiny, brčka ze slámy či příbory ze dřeva.

Podívejte se po ekologickém nádobí v akci

Pokud by se přeci jen někdo odvážil plastové nádobí vyrábět nebo prodávat, hrozí mu pokuta ve výši až 5 milionů korun. Podle ministerstva životního prostředí by se díky této právní úpravě měla snížit spotřeba plastových výrobků až o 1,77 miliardy kusů. Zákaz jednorázových plastových výrobků zahrnuje plastové příbory, brčka, míchátka, kelímky, vatové tyčinky, tyčinky pro nafukovací balónky, ale také obaly na jídlo, které jsou vyrobené z expandovaného polystyrenu.

Ekologické nádobí Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Výrobci mají nové povinnosti

Mnoho produktů na trhu obsahuje plastové části a těch se nový zákon týká také. Výrobce je nově povinen uživatele informovat o tom, jak se plastových částí po použití výrobku správně zbavit. Týká se to široké škály produktů od vlhčených ubrousků až po tampony a tabákové výrobky s filtry.

Výrobci cigaret jsou nově povinni se podílet na nákladech za úklid cigaretových nedopalků, a to v rámci rozšířené odpovědnosti výrobců vybraných plastových odpadů. Skrze kolektivní systémy budou výrobci cigaret přispívat obcím peníze na úklid. Dodržování této povinnosti bude kontrolovat Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce a krajské hygienické stanice.

Češi jsou zodpovědní, ale i tak přijdou další změny

Podle informací bývalé náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové jsou Češi v oblasti ekologie velmi zodpovědní. Třídí kolem 80 % PET lahví a v celé EU jde o jeden z nejlepších výsledků. Žijeme konzumním životním stylem a cílem je podpořit oběhové hospodářství. Podpořeno bude nejen zákony, ale i částkou 7,1 miliardy korun, která půjde z Operačního programu Životního prostředí 2021–2027.

V budoucnu je plánováno mnoho dalších změn, na které se musí výrobci připravit, jednou z nich je zpětný odběr plastových obalů, už v roce 2025 by se to mělo týkat 77 % obalů a v roce 2029 až 90 % obalů. Výrobcům nezbývá nic jiného než se na tyto změny připravit. Zatím je nejisté, jak se tyto změny podepíší na ceně produktů, a tím pádem na peněžence spotřebitelů.