Červeným rajčatům odzvonilo? Do obchodů míří fialová! Mají bojovat proti rakovině i stárnutí

Netradiční rajčata rostoucí na keři emkaplin / Shutterstock.com

Biochemici z anglického ústavu John Innes Centre dostali konečně po více než dvaceti letech zelenou pro svá geneticky upravená fialová rajčata. Ta obsahují mnohonásobně více zdraví prospěšných látek, díky čemuž mohou výrazně pomáhat například v boji s některými civilizačními chorobami. Už na jaře příštího roku by si je dokonce mohli koupit běžní zákazníci v obchodech.

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Velký krok pro GMO

Fialová rajčata se v anglickém John Innes Centre, což je nezávislé centrum pro výzkum a školení v rostlinné a mikrobiální vědě, rodí pod vedením profesorky Cathie Martin už více než dvě desítky let. A letos v září dostala od Amerického ministerstva zemědělství povolení k tomu, aby se mohla pěstovat i mimo laboratoře a od příštího roku i prodávat v běžných obchodech. Úřad o tom informoval na svých webových stránkách.

Podívejte se, kde mají rajčata v akci

  • Inspekční oddělení pro zdraví zvířat a rostlin (APHIS) spadající pod americké ministerstvo uvedlo, že fialová rajčata upravená za účelem změny barvy a nutriční kvality nepředstavují žádné zvýšené riziko ve srovnání s jinými pěstovanými odrůdami a tato rostlina může být bezpečně pěstována a používána při šlechtění.

Profesorce Martin a jejímu týmu ještě zbývá získat certifikát od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), poté bude produkt připravený ke komercializaci. Už nyní se ovšem mohou těšit z významného úspěchu, který znamená velký krok také pro celou oblast genetické modifikace potravin.

U geneticky modifikovaných rajčat je fialová nejen slupka, ale i celá dužina Norfolk Plant Sciences

S fialovou přibydou do jídelníčku antokyany

Unikátem fialových rajčat je umělé zvýšení množství rostlinného pigmentu antokyan, a to za pomocí genů rostliny hledík větší, který dokáže u jiných rostlin spustit produkci tohoto barviva. Jedná se o významný antioxidant, který se nachází i v řadě dalších fialových plodin, jako jsou například ostružiny, borůvky, černý bez a rybíz, červené hrozny nebo červené zelí.

Tento pigment je považován za velmi účinnou látku v boji proti stárnutí a v prevenci proti řadě civilizačních chorob (včetně rakoviny či cukrovky), přičemž může příznivě podporovat i jejich léčbu.

Více pigmentu, více zdraví

Antioxidanty najdeme i v klasických červených rajčatech, konkrétně v podobě lykopenů, které jsou rozpustné v tucích (také proto se doporučuje jíst rajčata zakápnutá např. olivovým olejem). Antokyany mají nicméně oproti lykopenům antioxidační kapacitu výrazně lepší.

Tým britských vědců v čele s profesorkou Martin testoval zdravotní benefity fialových rajčat už v roce 2008, především ve spojení s šířením rakoviny u myší náchylných k rychlému rozvoji tumorů. A jak vyplynulo z výsledků, které Martin prezentovala v průběhu uplynulých let médiím, nahrazení 10 procent stravy fialovými rajčaty prodloužilo dožití myší o 30 %. Jak také dále profesorka uvedla, u lidí očekává stejně příznivé výsledky, co se ochrany zdraví před závažnými chorobami týče.

Různé druhy rajčat vaivirga / Shutterstock.com

Do obchodů zamíří příští rok

Veřejnost o fialových rajčatech nyní uslyší zejména ve spojení se společností Norfolk Plant Sciences, kterou Cathie Martin založila. Na pultech zahraničních obchodů by se v rámci pilotního prodeje měla rajčata objevit už během příštího roku 2023. Společnost už nyní pracuje také na uvedení fialové rajčatové šťávy a sušených fialových rajčat, stejně tak jako plánuje na fialovo „obarvit“ masitá rajčata jedné z největších odrůd Beefsteak tomato.

Nebo máte raději cherry rajčátka?

Černé odrůdy si vypěstujete na vlastní zahradě

Fialová rajčata přitom nejsou žádnou novinkou, a to ani u nás. Ačkoliv v obchodech na ně nenarazíte, mnozí zahrádkáři na ně nedají dopustit a v zahradnictvích běžně koupíte jejich semínka. Rozdíl je ovšem v tom, že tato mají tmavě zbarvenou pouze slupku (uvnitř jsou klasicky červená), nikoliv i celou dužinu, jako je tomu u těch geneticky upravených.

I tak se mohou také tyto fialové odrůdy rajčat pochlubit vyšším obsahem už zmíněných antokyanů. Oblíbená je i černá odrůda Indigo. Ta je výsledkem několik desetiletí trvajícího šlechtitelského programu americké Oregon State University. Černá rajčata vychází z původních divokých druhů, které rostou v Chile a na Galapážských ostrovech. Právě původní odrůdy se přirozeně vždy vyznačovaly tmavší barvou slupky i vyšším obsahem antioxidantů.