Znáte mozzarellu opravdu dobře? Zjistěte, odkud je a proč by ji měly jíst hlavně těhotné ženy

Mozzarella na stole s rajčaty sweet marshmallow / Shutterstock.com

Zatímco v minulosti ji mnoho lidí neznalo, dnes patří mozzarella mezi nejoblíbenější sýry. Jde o měkkou pochoutku, která má obrovské množství využití, můžete ji konzumovat syrovou i tepelně upravenou. Většina lidí o tomto sýru neví zhola nic, tedy kromě toho, že podle názvu pochází z Itálie a že má kulatý tvar. Jde o mimořádně zdravou potravinu, která má mnoho využití a můžete si ji vyrobit i svépomocí.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Kde se mozzarella vzala?

Jde o měkký vláknitý sýr oválného tvaru. Tradičně se vyráběl z bůvolího mléka, ale dnes se používá převážně kravské. Všechny sýry se vyrábějí obecně podobným způsobem. Začínají svůj život jako mléko od krávy, kozy, ovce nebo buvola. Jakmile se odstraní všechna voda, zanechá za sebou sýr. Následně se aplikují různé procesy, ze kterých vznikají různé druhy sýrů. Mozzarella byla poprvé vyvinuta v jižní Itálii, konkrétně v Kampánii, už v 1. století našeho letopočtu. Nejranější forma sýra byla s největší pravděpodobností vyrobena z ovčího mléka.

Nezmeškejte mozzarellu v akci

Příběh vypráví, že byl tento sýr poprvé vyroben náhodou, když několik tvarohových sýrů spadlo do kbelíku s horkou vodou. Existuje také příběh ze 3. století našeho letopočtu, ve kterém byli zaznamenáni mniši ze San Lorenzo di Capua, jak rozdávali místním chléb se sýrem, kterému říkali „mozza“. Možná se nikdy nedozvíme, jak mozzarella v Itálii poprvé vznikla, ale víme, že tento konkrétní region opustila až ve 20. století, když chladicí technologie dostatečně pokročila, aby umožnila přepravu sýra po celém světě.

V mnoha podobách a se širokým využitím

Jde čerstvý sýr, což znamená, že je určen ke konzumaci poměrně krátce po vytvoření a obvykle má jemnou, mírně nakyslou chuť. Nejčastěji se prodává jednotlivě ve tvaru neforemné koule o váze zhruba 100 gramů. Populární jsou také menší kuličky mozzarelly, ze kterých se snadno připravují saláty. Využití nezná mezí, jde o populární potravinu pro milovníky salátů. Mozzarella skvěle lahodí s ovocem i zeleninou, můžete ji obalovat, dávat na pizzu, do těstovin, na pečivo a využívat v mnoha italských, tuzemských i cizokrajných receptech. Je nízkokalorická a plná živin, takže ji můžete konzumovat denně a nepřiberete. Zkuste s ní experimentovat a nastrouhejte si třeba mozzarellu do rizota, na špagety nebo si jí přidejte nakrájenou do sendviče.

Mozzarellu si můžete vyrobit také

Vzhledem k náročnosti pro vás bude pravděpodobně nejjednodušší si ji koupit, ale můžete si ji také vyrobit svépomocí. Jak na to?

  1. Nalijte 2 litry mléka do hrnce a přidejte lžičku kyseliny citrónové.
  2. Do mléka zasuňte teploměr a zahřejte ho na teplotu 38 °C.
  3. Vypněte sporák a přidejte půl lžičky syřidla.
  4. Zhruba minutu míchejte a počkejte do doby, než se začne z mléka oddělovat syrovátka.
  5. Postupně se oddělí sražené mléko od tekutiny, to trvá cca 20–30 minut.
  6. Sražené mléko sceďte a 1/4 syrovátky dejte stranou.
  7. Sražené mléko dejte do misky a to nechte zhruba minutu v mikrovlnné troubě, aby se odstranil zbytek tekutiny.
  8. Hnětením těsto chvíli formujte a pak ho dejte zhruba na půl minuty do mikrovlnné trouby. Nyní byste měli mít foremnou hmotu, ze které můžete vytvarovat oválný tvar.
  9. Tento výsledek umístěte do roztoku, který bude obsahovat 1/4l vody a 1/4l syrovátky, kterou jste si dali stranou.

Můžete narazit i na více postupů, ale základem je vždy použití kyseliny citrónové a syřidla.

Špízy s mozzarellou SMarina / Shutterstock.com

Zdravotní výhody

Zdroj biotinu – Je bohatým zdrojem biotinu, nazývaného také vitamín B7. Jelikož je tato živina rozpustná ve vodě, tělo ji neukládá. Těhotné ženy mohou jíst mozzarellu, aby se vyrovnaly s případným nedostatkem biotinu. Tento vitamín také zabraňuje lámání nehtů. Může také snížit hladinu glukózy v krvi u diabetiků. Pomáhá také při podpoře zdraví vlasů, kůže a nehtů.

Zdroj riboflavinu – Najdeme zde silný zdroj vitamínu B2 neboli riboflavinu. Je součástí rodiny vitamínů B a je třeba jej užívat denně, protože pomáhá tělu bojovat s různými nemocemi a stavy, jako jsou záchvaty migrény a anémie. Má také prokázané antioxidační vlastnosti.

Zkuste strouhaný sýr v akci

Zdroj niacinu – Obsahuje také vitamín B3 neboli niacin, který hraje stěžejní roli při přeměně tuku na vhodnou energii v lidském těle. Kromě toho niacin pomáhá kontrolovat cholesterol a zabraňuje vzniku onemocnění, jako je cukrovka a artritida.

Zdroj bílkovin – Jednou z nejlepších výhod tohoto sýra je to, že je zdrojem bílkovin. Jeho konzumace vám dodá energii a zvýší svalovou sílu.

Je plná vitamínů rozpustných v tucích – Obsahuje důležité vitamíny rozpustné v tucích, jako D, E a A. Tyto vitamíny jsou potřebné pro vstřebávání vápníku, pevné kosti a ochranu buněčných membrán.

Pomáhá posilovat kosti – Obsahuje vysoké množství vápníku, klíčového minerálu, který je nezbytný pro optimální zdraví kostí a zubů. Kromě toho hraje roli při ochraně srdečních svalů a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Může také přispět ke snížení hmotnosti.

Výroba mozzarelly sweet marshmallow / Shutterstock.com

Zdroj fosforu – Je zde značné množství fosforu, který pomáhá lidskému tělu vstřebávat vápník z potravin. Je také nezbytný pro optimální trávení a správnou funkci ledvin. Minerál pomáhá bojovat proti svalové únavě a usnadňuje fungování mozku.

Zdroj zinku – Zinek je životně důležitý minerál, který je v tomto sýru přítomný. Pomáhá bojovat s kožními problémy a zvyšuje počet bílých krvinek. Napomáhá také správné funkci prostaty a pomáhá při snižování nadváhy.

Zdroj draslíku – Draslík pomáhá bojovat s nepříznivými účinky způsobenými konzumací sodíku. Také pomáhá při snižování krevního tlaku a nápravě propastných srdečních rytmů.