Levné bedýnky zachraňují tuny ovoce a zeleniny ročně! Po Lidlu a Penny je začal testovat i Albert

Bedýnka s ovocem a zeleninou Vikitora / Shutterstock.com

Číhání na levné bedýnky plné vytříděného mixu ovoce a zeleniny se stalo pro mnoho zákazníků Lidlu a Penny oblíbeným sportem. Nyní jejich prodej testuje i řetězec Albert. Jak se totiž za poslední rok ukázalo, o bedýnky za pár desítek korun je velký zájem. Popularitě se dlouhodobě těší i plnohodnotné farmářské bedýnky plné českého sezónního ovoce a zeleniny. Nově je ve spolupráci se Světem bedýnek začal nabízet například i online supermarket Rohlík.

Přečtěte si také

Celníci s ČOI zabavili při razii v Sapě padělky za 95 milionů korun

Trend bedýnek u nás začal Lidl

S prodejem nechtěné, potlučené či rozbalené zeleniny a ovoce u nás jako první začal Lidl. Své tříkilové bedýnky za 25 Kč nabízí již necelý rok a cena zůstává od počátku stejná. Stejně jako kvalita plodů, kterou řetězec i nadále garantuje.

„Jedná se o nepoškozené kusy ovoce a zeleniny, které mají protrženou síťku nebo jiný obal. To na kvalitu ovoce a zeleniny samozřejmě vliv nemá, rozhodli jsme se proto zákazníkům nabídnout koupi jiným způsobem,“ potvrdil Tomáš Myler, tiskový mluvčí Lidlu. Dodal také, že řetězec tímto způsobem ušetří ročně až 3 800 tun potravin.

Nakupte si zeleninu za dobrou cenu

Úspěch slaví i v Penny

Po Lidlu se do obdobného projektu pustily i prodejny Penny. Na dvoukilové bedýnky za 19,90 Kč dnes můžete narazit ve více než 50 pobočkách po celé republice. Podle Tomáše Kubíka, mluvčího řetězce Penny, se denně na každé prodejně připraví až 20 takových bedýnek a za půl roku jejich fungování zákazníci pomohli zachránit celkem 9 tun ovoce a zeleniny.

Jak pro média potvrdil Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality: „Reakce zákazníků a zájem o tyto produkty předčily naše očekávání. Například v Plzni nebo Hradci Králové zákazníci takto nakoupili přes dvě tuny ovoce a zeleniny. Všem, kteří této nabídky využili a využívají, pak patří náš dík, protože nám tím pomáhají v boji proti plýtvání.“

Doplňte si vitamíny ovocem

Kupte se slevou Mandarinky.

Porovnat slevy

Bedýnky už testuje i Albert, zatím v jedné prodejně

Dá se proto očekávat, že o bedýnky bude zájem i v Albertu, který je zatím v rámci zkušebního provozu nabízí pouze v jedné své pobočce, a to v pražských Nových Butovicích. Jak nicméně uvedl server Vitalia.cz, projekt by se měl v nejbližší době rozšířit i do dalších prodejen Albert. Hmotnost jednoho balení mixu ovoce a zeleniny činí stejně jako v Lidlu 3 kila, cena je o něco málo vyšší. Bedýnka, kterou můžete najít těsně před pokladnami, vyjde na 30 Kč.

Bedýnky s ovocem a zeleninou v prodejně Albert Albert

Nevyhazovat, ale doprodávat se slevou!

Albert tímto krokem přispívá ke své dlouhodobé strategii proti zbytečnému vyhazování potravin, které již není možné nabízet za plnou cenu, nicméně jsou stále dostatečně kvalitní a nezávadné. Zákazníci úmysl zatím mohou nejvíce vnímat skrze výprodejové zboží označené samolepkami „Pomozte nám neplýtvat“. Stejně jako například v Bille, kde se dají koupit výrazně levnější položky od zeleniny, masa, pečiva i mléčných výrobků s nálepkou „Společně to dáme, jídlem neplýtváme“.

Po úspěšných bedýnkách nyní podobný záměr testuje i Lidl. Pod stávajícím heslem „S Lidlem šetříme jídlem“ by měly na prodejnách postupně přibývat slevové koutky s výprodejem nebaleného pečiva, masa a ryb i chlazeného zboží.

„V současné době zkoušíme v rámci pilotního projektu prodej tří nových sortimentních skupin v osmi prodejnách,“ popsal Tomáš Myler, tiskový mluvčí Lidlu pro web Econews.cz. A dále dodal, že aktuálně zkouší různé varianty se zlevňováním pečiva. Ve kterých prodejnách konkrétně ovšem neuvedl.

Bedýnka s ovocem a zeleninou a heslem „S Lidlem šetřím jídlem“ Kupi.cz

Fresh tašky od Rohlíku

Na závěr pro vás máme ještě jeden nákupní tip – pokud vás přepravky plné ovoce a zeleniny nadchly, ale nemáte na ně v obchodech štěstí, nebo chcete podpořit české pěstitele, zkuste si domů objednat některou z široké nabídky farmářských zeleninových a ovocných bedýnek. Nově je například ve spolupráci s firmou Svět bedýnek manželů Bínových začal prodávat také online Rohlík.

„Jsme rádi, že jsme se mohli propojit s manželi Bínovými a spolupracovat na projektu Fresh tašek na Rohlíku. Podpora a blaho českých farmářů nám totiž leží na srdci stejně jako Janě a Petrovi a věříme, že takové podnikání je nejen ekonomické, ale také udržitelné,” přiblížila záměr tisková mluvčí Rohlíku Lutfia Volfová.

  • Udržitelné tašky plné sezónní zeleniny a ovoce od českých farmářů se na Rohlík.cz prodávají ve dvou variantách, kilo v přepočtu vždy vyjde na cca 40 Kč.
  • Menší Fresh taška „Na každý den“ obsahující celkem 3 kg ovoce a zeleniny (brambory, mrkev, cibuli, jablka, dýni a salát) vyjde na 124,90 Kč.
  • Větší „Na víkend“ má dvojnásobnou gramáž, tedy 6 kg (navíc obsahuje i okurku, rajčata, svazek ředkviček a švestky) a stojí 239,90 Kč.