Šíleně zapáchají, ale jsou nesmírně zdravé. Dejte těmto smradlavým potravinám šanci!

Žena si u ledničky drží nos Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jsou plné vitamínů, minerálů i zdraví prospěšných látek, a navíc dobře chutnají. Mají ovšem jednu nevýhodu. Nepříjemně zapáchají. Řeč je o řadě potravin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné, mnoho lidí se ovšem nepřenese přes jejich charakteristický zápach. Které z těchto pěti byste si klidně dali?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Kimchi

V Koreji je tento kvašený zelný salát považovaný za všestranný domácí lék na řadu onemocnění a neduhů. Podobně jako naše kysané zelí. Oproti tomu má ovšem asijská podoba výrazně silnější zápach. Je to dáno tím, že ve složení kimchi hraje vedle pekingského zelí, zázvoru, mrkve, bílé ředkve nebo chilli klíčovou roli také česnek a rybí omáčka vyráběná z fermentovaných a silně solených ančoviček či sardelek.

Jakmile si ovšem na typický odér této lahůdky zvyknete, odvděčí se vám pořádnou porcí vitamínu C, prospěšných laktobacilů, vápníku, železa a antioxidantů. Pravidelná konzumace kimchi má blahodárný vliv na trávicí a zažívací soustavu, na naši obranyschopnost i činnost nervové soustavy. Pomáhá urychlovat metabolismus, bojuje proti stárnutí a všeobecně přispívá k lepší vitalitě.

Kimchi v nádobě PAPA WOR / Shutterstock.com

Tvarůžky

Ačkoliv nejsou tak „nebezpečné“ jako například francouzský sýr Vieux Boulogne, který je se svým zápachem připomínajícím měsíc nemyté nohy považován za nejsmradlavější vůbec, jsou i tradiční tvarůžky pro některé silnou zkouškou odvahy. Přitom se jedná o velmi zdravý a z nutričního hlediska ideální druh sýru.

Tvarůžky zrající pod mazem se vyrábí z netučného kyselého tvarohu s poloměkkou až měkkou konzistencí. Neobsahují žádné konzervanty, naopak jsou dobrým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. Bonusem je navíc jejich nízká energetická hodnota, naprosté minimum tuků, sacharidů i cholesterolu, což dělá z tvarůžků skvělou potravinu také do redukčního, bezlepkového, diabetického i vegetariánského jídelníčku.

Nenechte si ujít tvarůžky v akci

Durian

Naprostým vítězem mezi smradlavými superpotravinami je ovšem exotický durian. Pro nás Středoevropany se bohužel nenabízí moc možností, jak jej ochutnat. Jeho zápach připomínající žumpu či shnilé maso je natolik výrazný, že je plně zralé plody zakázáno přepravovat většinou hromadných dopravních prostředků, a v zahraničí s ním nesmíte ani do lepších hotelů nebo jiných veřejných budov.

Proto je až podivuhodné, jak lahodné toto ovoce je. Někdy se dokonce popisuje jako „nejlepší sladká věc vůbec“. Jeho chuť prý připomíná vanilkový pudink se stopami krémových banánů a šťavnatých sladkých broskví. Zároveň se jedná o extra zdravé ovoce: překypuje železem, vitamínem C a draslíkem, zlepšuje kvalitu pleti i sílu svalů a snižuje krevní tlak.

  • Tip: U nás koupíte dužinu durianu pouze mraženou, sušenou či v podobě smažených chipsů, a to především v obchodech se zahraničními (zejména asijskými) potravinami. Často se tímto ovocem ochucují i různé dezerty, orientální sladkosti a nápoje.
Durian, rozkrojený durian a chipsy z něj Photoongraphy / Shutterstock.com

Kapusta

Charakteristický sirný zápach kapusty některé straší už od dob školní jídelny. Tato zelenina mnoha podob se přitom dá připravovat na řadu způsobů, které z ní činí chutný zdroj vitamínů a minerálů. Nejvíce síry například obsahuje kapusta růžičková, nejméně zase kadeřávek, který je také ze všech druhů nejzdravější. Pamatujte i na to, že čím déle kapustu vaříte, tím více se z ní uvolňuje zapáchajících látek. Příště ji proto zkuste jen krátce spařit ve vroucí vodě.

Tato košťálová zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, A, B (včetně kyseliny listové), E a především vitamínu K, dále železa, draslíku, fosforu i selenu a sodíku. Kapusta velmi příznivě ovlivňuje trávení i hladinu cholesterolu, působí jako prevence rakoviny trávicího traktu, pozitivně působí na psychiku i imunitu.

Surströmming

Švédská legenda v plechovce. Pokud jste už někdy narazili na mnohé z internetových videí, kde se lidé pokouší tuto „lahůdku“ pozřít (nebo jen vydržet ji chvíli čichat), pak víte, o čem je řeč. Tito zkvašení a v soli naložení sledi jsou skutečnou výzvou pro otrlé. Za výrazný a téměř nesnesitelný zápach rozkládajícího se masa připomínajícího měsíce starou žumpu smíchanou s potem může kyselina propionová, kyselina máselná a sirovodík, který vzniká v důsledku fermentace rybího masa.

Stejně jako durian je i surströmming zakázáno otevírat v jakýchkoliv uzavřených a veřejných prostorách (ve Švédsku dokonce existují nájemní smlouvy, které jej nedovolují otevírat v daném bytě), nesmí ani do letadla.

I přes to jsou tyto rybičky popisovány jako velmi lahodné a chuťově dobré. Obsahují navíc plno bílkovin a zdraví prospěšných látek, které se tvoří v průběhu kvašení.