5 užitečných věcí, které vám pomohou se správným zazimováním bazénů

Oranžový list plovoucí na hladině vody v bazénu Regien Paassen / Shutterstock.com

Říká se, že správná doba na zazimování domácích venkovních bazénů je, když teplota vody stabilně klesne pod 10 °C. Ať už se na tuto činnost chystáte letos poprvé, nebo s přípravou bazénů na zimu každoročně bojujete, podívejte se na několik užitečných pomocníků a vychytávek z obchodů, které vám s tím pomohou. Poradíme, co se vyplatí si pořídit, abyste na jaře našli svůj bazén co nejčistší a samozřejmě zcela nepoškozený.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

1. Bazénové vysavače

Nejprve je důležité vnitřek bazénu důkladně vyčistit – dno automatickým či mechanickým bazénovým vysavačem, nečistoty z hladiny zase pomocí sítka.

Nezapomeňte ani na řádné vyčištění pískové filtrace a dalších komponentů, které nelze odpojit a bezpečně uschovat.

2. Zazimovače a pH testery

Následně se přesvědčte, že má voda v bazénu správné pH. S tím vám pomohou koupené testery, nejlevnější papírkové seženete již za pár desítek korun. Hodnoty pH by se měly správně pohybovat mezi 6,8 až 7,4. U chloru je to 0,3 až 0,5 mg/l.

Teprve až poté je vhodné přidávat do vody tzv. zazimovače, tedy tekuté chemické přípravky, které působí proti tvorbě řas, bakterií a proti usazování vápníku. Cena za litrové balení, které většinou vystačí na 15 m³ vody (dle tvrdosti), se běžně pohybuje kolem 150–200 Kč.

Péče o bazénovou vodu a bazén samotný je jeden z nejdůležitějších úkolů, které musíte pravidelně plnit celoročně a každý přešlap stojí ve finále hodně peněz. Proto doporučujeme vsadit na ověřené prodejce.

3. Zátky na trysky

Bazén nemusíte vypouštět úplně, výška hladiny vody by ale měla vždy být snížena alespoň o 10 cm pod skimmer. Cirkulační trysky a jiné prostupy je nejlepší utěsnit pomocí gumových zimních zátek na vratné trysky, které koupíte v různých velikostech. Díky nim nebudete riskovat, že vám do oběhu vnikne voda, kde vlivem zamrzání zapříčiní popraskání trubek. Pořídit se ovšem dá také zimní dilatační zátka do již zmíněného skimmeru.

Muž kontroluje hladinu pH a chloru v bazénu pixinoo / Shutterstock.com

4. Zimní dilatační plováky

Aby vám zamrzající a rozpínající se voda nepoškodila ani stěny bazénu, je dobré hladinu „rozbít“ plovoucími předměty, které pohlcují tlak roztažnosti ledu. Ideální jsou k tomu speciální dilatační plováky. Ty se na hladinu umisťují samostatně, případně se dají koupit takové, které umožňují zapojení do jednoho souvislého řetězu nataženého napříč celým bazénem.

Užitečné mohou rovněž být nafukovací polštářky, které současně zamezí tomu, aby se natažená plachta prověšovala pod nánosy dešťové vody nebo sněhu.

  • Tip: Jako levnější „domácí“ variantu dilatačních plováků či nafukovacích polštářků můžete použít několik prázdných PET lahví umístěných na hladinu.
Muž přetahuje plachtu přes okraj bazénu Penyushkina / Shutterstock.com

5. Zimní plachta na bazén

Na závěr je důležité bazén přikrýt vhodnou plachtou určenou pro zimní období. Při jejím výběru pamatujte na to, že by měla být dostatečně velká, aby zakryla odpuštěnou vodní hladinu a měla dostatečný přesah pro uchycení – rezerva by měla být cca 50 cm přes okraj bazénu. Dávejte si také pozor na specifikace produktů. Skutečný rozměr plachty a rozměr bazénu, pro který je určena, se mohou lišit.

  • Tip: Součástí některých balení bývají i lanka a napínáky pro přichycení. Pokud váš bazén nemá otvory a nechcete je po jeho obvodu navrtávat, dají se koupit zazimovací zátěžové vodní vaky, které plachtu na zemi kolem bazénu zafixují. Sehnat se dají po dílech v různých variantách – rohové i rovné, delší i kratší.

Jaký materiál je vhodný?

Někteří nedají při zazimování bazénu dopustit na nepromokavou, mrazuvzdornou fólii (např. kašírovanou), jiní upřednostňují plachtu propustnou, vyrobenou z husté síťoviny, která zamezí tomu, aby se na jejím povrchu hromadily kaluže dešťové vody a tajícího sněhu. Existují také zimní bazénové plachty opatřené černou stranou, která zabraňuje pronikání světla do vody, čímž omezuje růst řas v mimosezónním období.

Zdroje: Marimex.cz, Mountfield.cz, Bazenonline.cz