V dnešní době si klidně zakoupíme šunku s minimálním podílem masa, sníženou gramáží výrobků, které si ani nevšimneme, miniaturní zboží ve velké krabici nebo přibarvované pečivo karamelem, o kterém si myslíme, že je celozrnné. Reklamy nás často klamou. Jak kupovat kvalitní potraviny a nenaletět?
Pamatujete si Tatranky z dětství? Nejen, že v nich už nejsou kousky oříšků, ale také zhubly. Z původních 50 g zbylo jen 47 g. Nebo:
Podobných příkladů je mnoho, kdy za menší balení zaplatíme stejně, nebo dokonce ještě víc. Sýr Leerdammer Original 100 g stojí 399 korun za kg a Leerdammer Original Finesse 80 g vychází na 499 korun za kg. Sledujte proto cenu výrobku za kilogram, ne tu za kus.
U zmiňovaných Tatranek byly arašídy z obsahu 11,8 % nahrazeny arašídovým aroma v podobě pražených pšeničných klíčků. Běžný je minimální podíl ovoce v džusech, ovocných šťávách, dětských přesnídávkách, čajích a džemech, nebo snížený podíl masa v šunce, salámech a dalších uzeninách. Cukr se nahrazuje glukózovo-fruktózovým sirupem, čokoláda tukovou polevou, máslo ztuženými rostlinnými tuky a maso separátem. Čtěte proto složení na obalech.
Kvalitní čokoládu poznáte podle obsahu kakaového másla a kakaové sušiny. Pokud výrobce nesplní požadavky, nesmí používat toto označení. Kakao se nahrazuje levnějším rostlinným tukem a produkt nese název kakaová pochoutka. Sušenka pak není s čokoládovou, ale kakaovou nebo tukovou polevou. Těmto výrobkům se vyhněte.
Minimální nároky na uzeniny, jako je lovecký salám nebo vídeňský párek stanovuje vyhláška č. 69/2016 upravená na předpisy EU. Sledujte název výrobku. Pokud jde o táboráček a ne špekáček, zbystřete. Podíl masa v jakostech šunek se odvíjí od druhu masa a jeho obsahu svalových bílkovin.
Často se prodává pečivo rozpékané na prodejně a na základě novely vyhlášky musí být označováno termínem "ze zmrazeného polotovaru". Jakostní požadavky na některé pekařské výrobky navíc stanovuje vyhláška č. 333/1997 Sb. Často je pečivo na hnědo dobarvováno karamelem. Skutečná barva celozrnného pečiva je totiž spíše šedá.
A výrobci to moc dobře vědí, proto dobarvují mimo pečiva a jiných potravin i 30% eidamy, které jsou světlejší než například eidamy 45%. Nejčastěji výrobci používají přírodní barviva annato či karoten. Annato se získává z vnějšího obalu semínek z keře oreláníku barvířského. Ve velkém množství může způsobovat u citlivých lidí ekzémy nebo alergie. Pozor si dejte i na některé druhy čedaru. Na pultech supermarketů se můžete setkat s druhy, které mají ve složení také barvivo annato.
Na obalu jsou uvedeny složky výrobku sestupně dle podílu. Přídatné látky neboli éčka musí být uvedena na obalu číselným kódem E nebo názvem. Například E300, kyselina askorbová neboli vitamín C. Výrobci ukrývají éčka pod názvy látek. Některá éčka jsou nebezpečná nebo riziková.
Znáte privátní značky Argus, Clever nebo Tesco Value? Supermarket si určí, kolik bude produkt stát a výrobce ho za danou cenu vyrobí. Často tento výrobek předčí značkový produkt. Tradiční pomazánkové máslo Clever pro obchod Billa vyrábí Choceňská mlékárna, mléko Pilos pro Lidl firma Pragolaktos a pivo Argus 12° Maestic vyrábí pivovar Platan Protivín. Výborný je i tuňák Billa.