Když jemně mletý prášek zeleného čaje Matcha našleháte s horkou vodou, získáte osvěžující nápoj plný zdravých antioxidantů. Těch je v něm dokonce více než v běžném zeleném čaji, a to z jednoho prostého důvodu. Po vyluhování zeleného čaje listy obvykle vyhazujete, v případě čaje Matcha je vypijete rozemleté. Kromě nich ještě Matcha obsahuje i další látky, jež příznivě působí na lidský organismus.
Už ve 3. století před n.l. se tento zelený čaj používal v Japonsku jako zázračný elixír při léčbě otoků nejrůznějšího původu nebo ke snižování horečky. Buddhističtí mnichové a šlechta ho používali jako léčivé tonikum. Z Číny pochází způsob pití čaje Matcha, kdy se rozemletý na prášek našlehá horkou vodou. Později se pití tohoto čaje rozšířilo i mezi samuraje, jež přidali tradiční rituál pití, který jim měl pomoci ke zklidnění v jejich poměrně bouřlivém životě.
Aby měl co největší obsah chlorofylu ve svých listech, jsou asi 4 týdny před sklizní čajové plantáže zastiňovány, čímž se odstraní až 90 % přirozeného světla. Na to čajovníkové keře reagují zvýšenou koncentrací chlorofylu v listech. Následně se čajové lístky ručně sbírají, spaří, usuší a nařežou tak, aby se odstranily stonky a žilky. Takto připravené čajové lístky se melou na žulových mlecích kamenech, přičemž je třeba dodržovat velmi přísné normy na kvalitu.
Chuť čaje Matcha je sladká a jemná díky obsahu L-theaninových aminokyselin a rostlinné vlákniny. Ty dokážou dodat tělu vzpruhu trvající tři až šest hodin. Barva čaje Matcha je krásně smaragdová na rozdíl od jiných práškových čajů, jež mohou být žluté až hnědé. Je zajímavé, že čaje mleté na žulových kamenech si zachovávají vysokou koncentraci antioxidantů oproti běžnému ovoci i zelenině. I to je důvodem, proč bychom si ho měli často dopřávat. Zelený čajový prášek lze využít i při přípravě zmrzliny či ovocných nápojů.