4 potraviny z obchodu, které nejsou vůbec tak zdravé, jak si myslíme

Žena si prohlíží potraviny v obchodě Ground Picture / Shutterstock.com

Často chodíme na nákup v dobré víře. Při procházení regálů si vybavujeme reklamní znělky, někdy zazní i v samotném obchodu. K tomu připojíme vše, co jsme doposud viděli či četli a máme jasný obrázek o tom, co je to zdravá potravina. Nebo ne?

Přečtěte si také

Chia semínka je před konzumací vždy důležité namáčet! Zapíjení nasucho může mít katastrofální dopady

Které výrobky ve skutečnosti nejsou zdravé?

Také v obchodě po některých výrobcích saháte zcela automaticky? Jsou zdravé, chutné, výživné... ale je tomu opravdu tak? Pojďte se podívat na vybrané potraviny, které nejsou tím, čím se na první pohled zdají být. Vyznáte se v nich?

1. Sladké, snídaňové cereálie

Tolik let známé cereálie doporučované dětem pro kvalitní start dne. Vhodné ke svačině, snídani, večeři... Ale věděli jste, že leckdy obsahují i rizikové barvivo E160b?

E160b aneb Pozor, alergici

Je vědecky dokázáno, že tento prvek způsobuje podráždění a alergické reakce. Proto není vhodný pro děti a alergiky, kterým při konzumaci hrozí bolest hlavy, svědění či podrážděnost.

Zdravá alternativa

Nejlepší variantou jsou kukuřičné lupínky. Že je vaše děti nebudou jíst? Zkuste je místo do mléka dát do jogurtu. Corn flakes patří mezi nejzdravější cereálie v celé republice – obsahují pouze kukuřici, cukr, sůl a vitamíny.

Miska kukuřičných lupínků s ovocem Africa Studio / Shutterstock.com

2. Hummus

Super zdravá potravina vhodná i pro vegany. Je rostlinného původu a obsahuje velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Jenže…

E211, benzoan sodný

Benzoan sodný patří mezi konzervanty, které rozhodně zdravé nejsou. Není vhodný pro děti, a navíc je to silný alergen. Zhoršuje astma, kopřivku a je také příčinou dětské ADHD a hyperaktivity. Některé studie dokonce tvrdí, že narušuje strukturu DNA, čímž vzniká rozvoj dědičných chorob, jako je Parkinsonova choroba.

Zdravá alternativa

Máte hummus rádi? Nejlepší bude ten doma vyrobený, případně nějaký v poctivé bio kvalitě.

Doplňte svačinu o zdravé pečivo

3. Ochucený jogurt

Říkáte si, že na sladkých jogurtech nemůže přece být nic špatného? Bohužel, ani v tomto případě nebudete spokojeni.

E120 aneb Kyselina karmínová

Kyselina karmínová patří mezi barviva, je to alergen nevhodný pro děti a má živočišný původ. Jedná se navíc o derivát rakovinných látek. Dále je prokázáno, že způsobuje dětskou hyperaktivitu, anafylaxi, astma či kopřivku. Karmín se navíc vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu.

Zdravá alternativa

Nejlepší hodnocení získávají v České republice řecké jogurty. A pokud byste rádi sladký jogurt, přisypte si do toho bílého kakao, džem či jinou pochutinu.

Sklenička jogurtu s malinami a borůvkami VIZ UALNI / Shutterstock.com

4. Pramenitá voda s příchutí

Určitě všichni chápeme, že po limonádách nezhubneme, přesto bychom si však mohli myslet, že jsou zdravé. Pramenitá voda s příchutí, co špatného s ní může být?

E950 čili Acesulfam-K

E950 je škodlivé sladidlo – pokusy na hlodavcích u nich prokázaly výskyt nádorů, pokud konzumovali Acesulfam-K ve vyšším množství pravidelně.

Nepodceňujte pitný režim

E951 neboli Aspartam

I aspartam je nebezpečný a nevhodný pro děti. Od roku 1974 existují studie, které tvrdí, že poškozuje mozek a je hlavním zdrojem jeho nádorů. Také je nebezpečný pro osoby s poruchou metabolismu, zvyšuje riziko infekce močových cest, vyvolává závratě, bolesti hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Je také zcela nevhodný pro kojící a těhotné ženy.

Zdravá alternativa

Natočte si vodu z kohoutku a vymačkejte do ní citron. A že máte vodu nekvalitní? Převařte si ji, případně si kupte filtrační konvici.