4 potraviny z obchodu, které nejsou vůbec tak zdravé, jak si myslíme

Žena si prohlíží potraviny v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Nakupujeme v dobré víře, že prodejci nám nabízejí pouze nezávadné, bezpečné a zdraví prospěšné potraviny. Při procházení regálů si vybavujeme reklamní znělky, někdy zazní i v samotném obchodu. K tomu připojíme vše, co jsme doposud viděli či četli a máme jasný obrázek o tom, co je to zdravá potravina. Nebo ne?

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Které výrobky ve skutečnosti nejsou zdravé?

Také v obchodě po některých výrobcích saháte zcela automaticky? Jsou zdravé, chutné, výživné... Ale je tomu opravdu tak? Pojďte se podívat na vybrané potraviny, které nejsou tím, čím se na první pohled zdají být. Vyznáte se v nich?

1. Snídaňové cereálie

Tolik let známé cereálie doporučované dětem pro kvalitní start dne. Vhodné ke svačině, snídani, večeři... Ale věděli jste, že leckdy obsahují i rizikové barvivo E160b?

Alergici, pozor!

Tento prvek může způsobovat podráždění a alergické reakce. Proto není vhodný pro děti a alergiky, kterým při konzumaci hrozí bolest hlavy, svědění či podrážděnost.

Zdravá alternativa

Nejlepší variantou jsou kukuřičné lupínky. Že je vaše děti nebudou jíst? Zkuste je místo do mléka dát do jogurtu. Corn flakes patří mezi nejzdravější cereálie v celé republice – obsahují pouze kukuřici, cukr, sůl a vitamíny.

Miska kukuřičných lupínků s ovocem ShaikhMerai / Shutterstock.com

2. Hummus

Super zdravá potravina vhodná i pro vegany. Je rostlinného původu a obsahuje velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Jenže…

E211 neboli benzoan sodný

Benzoan sodný patří mezi konzervanty, které rozhodně zdravé nejsou. Není vhodný pro děti, a navíc je to silný alergen. Může zhoršit astma, kopřivku a být jednou z příčin dětské ADHD a hyperaktivity.

Zdravá alternativa

Máte hummus rádi? Nejlepší bude ten doma vyrobený, případně nějaký v poctivé bio kvalitě.

Hummus
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Hummus

Hummus pochází z arabské kuchyně a je skvělý jako předkrm, svačina nebo hlavní jídlo, záleží jen na množství a na zvolených přílohách. Příprava je jednoduchá, stačí na ni jen pár surovin a výkonný mixér – v momentě si pak můžete pochutnávat na lahodném krému. Pojďte ho s námi vyzkoušet.

Hummus

3. Ochucený jogurt

Říkáte si, že na sladkých jogurtech nemůže přece být nic špatného? Bohužel, ani v tomto případě nebudete spokojeni.

E120 aneb kyselina karmínová

Kyselina karmínová patří mezi barviva, je to alergen nevhodný pro děti a má živočišný původ. Dále je prokázáno, že způsobuje dětskou hyperaktivitu, anafylaxi, astma či kopřivku. Karmín se navíc vyrábí ze sušených těl samiček hmyzu.

Zdravá alternativa

Nejlepší hodnocení získávají v České republice řecké jogurty. A pokud byste rádi sladký jogurt, přisypte si do toho bílého kakao, džem či jinou pochutinu.

Miska jogurtu s ovocem nesavinov / Shutterstock.com

4. Pramenitá voda s příchutí

Určitě všichni chápeme, že po limonádách nezhubneme, přesto bychom si však mohli myslet, že jsou zdravé. Pramenitá voda s příchutí, co špatného na ní může být?

E950 čili acesulfam-K

E950 je škodlivé sladidlo – některé pokusy na hlodavcích u nich prokázaly výskyt nádorů, pokud konzumovali acesulfam-K ve vyšším množství pravidelně. Jiné studie provedené organizací FDA toto však přesvědčivě neprokázaly.

E951 neboli aspartam

I aspartam je nebezpečný a nevhodný pro děti. Od roku 1974 se objevují studie, které tvrdí, že může existovat spojení mezi jeho konzumací a nárůstem výskytu nádorů v mozku. V roce 2023 Světová zdravotnická organizace klasifikovala aspartam jako potenciálně karcinogenní pro člověka. Zvláště nebezpečný je pro osoby s poruchou metabolismu, zvyšuje riziko infekce močových cest, vyvolává závratě, bolesti hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Je také zcela nevhodný pro kojící a těhotné ženy.

Zdravá alternativa

Natočte si vodu z kohoutku a vymačkejte do ní citron. A že máte vodu nekvalitní? Převařte si ji, případně si kupte filtrační konvici.

Zdroje: Healtline, FÉR potravina, Bezpečnost potravin, National Library of Medicine, WHO