Tonka fazole: Jak využít tuto netradiční surovinu?

Tonka fazole na dřevěné lžíci Sarah Biesinger / Shutterstock.com

Malé scvrklé fazolky s výraznou vůní plnou exotických podtónů – to jsou fazole tonka, nenápadná semena z Jižní Ameriky, která dokážou vyzdvihnout vaše pokrmy na zcela novou úroveň. Ať už toužíte po netradičně okořeněném pečivu, originálním zmrzlinovém poháru nebo třeba tajemně vonícím kuřeti, jsou fazole tonka tou správnou volbou.

Přečtěte si také

Lebedu nebudete ze záhonu už nikdy vytrhávat! Poslouží jako výborná náhrada špenátu i lék proti kašli

Voňavé koření opředené mystikou

Černé vrásčité tobolky připomínají na první pohled spíše větší rozinky nebo tmavší sušené datle. Nazývají se ale fazolemi, případně tonkovými boby. Ve skutečnosti nejsou ani jedno. Jde totiž o fermentovaná semena jihoamerického stromu zvaného kumaru, v češtině správněji silovoň obecný.

Vyznačují se velmi silnou vůní, nejčastěji přirovnávanou k vanilce nebo mandlím. Někteří lidé v nich ale cítí také skořici, hřebíček, višně či santálové dřevo. Pro svoje nevšední aroma jsou tonka fazole vyhledávaným artiklem v parfumerii.

Nesehnali jste tonka fazole? Zkuste rozinky v akci

Jak použít tonka fazole?

Své nezastupitelné místo mají samozřejmě i při přípravě pokrmů. V zemích Latinské Ameriky se takto využívají už po staletí. Pro mnohé domorodce a stoupence okultismu zůstávají i přesto stále zahaleny tajemstvím. Traduje se totiž, že tobolky dokážou vyléčit deprese, a pokud se s nimi provede příslušný rituál, splní člověku jeho nejhlubší přání.

V Evropě k nim máme vztah mnohem prozaičtější – kořeníme jimi pokrmy prostě proto, že potom skvěle chutnají. Dříve se tonka fazole spojovaly zejména s vysokou gastronomií, ale v poslední době začaly pronikat i do běžných kuchyní. Ve Spojených státech je jejich situace o malinko složitější.

Tonka fazole u struhadla Christin Klose / Shutterstock.com

Zakázané fazole nejvíc chutnají

Jakkoli jsou tonka fazole vynikající, obyvatelé Spojených států amerických si na nich nepochutnají. Alespoň ne legálně. Od roku 1954 je tato surovina na území země zakázaná. Obsahuje totiž větší množství látky zvané kumarin, která může ve vysokých dávkách způsobit selhání jater a následně smrt. K tomu byste ovšem museli zkonzumovat až třicet fazolek najednou. Hoblinky z jediné fazole však kuchařům obvykle vystačí i na několik desítek porcí.

Strach tedy rozhodně není na místě. Přesto musí Američané tuto pochoutku shánět pokoutně v zastrčených krámcích nebo na internetu. My si ji můžeme naštěstí dopřát zcela bez omezení. Pojďme se podívat, jak ji v kuchyni nejlépe využít.

Do sladkého pečiva, do nápojů i k masu

Fazole tonka se nejčastěji používají k ochucení sladkých pokrmů. Stačí, když tobolku nastrouháte na jemném struhadle, podobně jako byste to udělali s muškátovým oříškem. Prášek zamíchejte do mouky a z té potom upečte vaše oblíbené koláčky, rohlíčky nebo třeba makronky. Případně můžete nastrouhané hoblinky smíchat s moučkovým cukrem a jím pak posypat hotový produkt.

Velice oblíbenou variantou jsou nejrůznější pudingy, krémy nebo ochucený karamel. V tomto případě nasypte trošku nastrouhané fazolky do dané směsi a za stálého míchání zahřejte na středním plameni. Pozor ale, abyste pokrm příliš nevařili – chuť a vůně tonky by se tím zbytečně potlačila.

Přísady na pečení Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Tonka fazole se skvěle hodí také k čokoládě, zmrzlině a ovoci, především k jahodám či meruňkám. Nastrouhanými hoblinkami jednoduše ozdobte pohár nebo jiný dezert tohoto typu.

Ochutit si však můžete i nápoje. Vhoďte jednu celou fazolku do láhve se sirupem, domácí limonádou nebo třeba s alkoholem. Přidat ji můžete také do dózy s kávovými zrny. Výsledný nápoj pak dostane trochu jinou, originální příchuť.

Zkuste si hoblinkami ozdobit zmrzlinu v akci

Nemusíte se ale držet jen sladkých pokrmů. Zkuste experimentovat i s těmi slanými. Kuře nebo ryby budou s tímto kořením chutnat báječně. Jestliže si nejste jistí, jak na to, vyhledejte si recepty, kde se maso ochucuje vanilkou. Tu potom jednoduše nahraďte právě nastrouhanou tonka fazolí. Získáte tak exotičtější verzi, na které si jistě všichni pochutnají.