Jsou energetické nápoje skutečně škodlivé? Zjistěte, čím je nahradit

Plechovky v ledu Holiday.Photo.Top / Shutterstock.com

Někdo potřebuje doplnit energii při studiu nebo v práci, jiný zase po párty nebo na aktivní dovolené. Energetické nápoje člověka rychle nabijí energií, dlouhodobě ale nejsou příliš vhodné, a to kvůli látkám, které obsahují. Jakými alternativami je můžete nahradit?

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Proč jsou energetické nápoje škodlivé?

Za povzbuzujícími účinky energetických nápojů stojí především kofein. Pokud však za den vypijeme hned několik plechovek, snadno se touto složkou předávkujeme. Kromě kofeinu jsou pak rizikové i další látky.

Vysoký obsah cukru

V jedné půllitrové plechovce se nachází až 15 lžiček cukru. Kromě mnohých zdravotních obtíží a celkově snížené imunity má takové množství cukru za následek i dehydrataci. Proto nás možná vychlazený energy drink na chvíli osvěží, nicméně později přinese ještě o to větší žízeň.

Pozor si dávejte i na nápoje, které slibují nižší obsah cukru. Rozhodně se nejedná o zdravější alternativu. Spíše naopak. Deficit cukru bývá nahrazován umělými sladidly, která nám škodí úplně stejně. Především, pokud se na obale dočtete, že výrobek obsahuje aspartam, který patří na seznam prokazatelně škodlivých látek.

PC hráč pije energetický nápoj Arsenii Palivoda / Shutterstock.com

Co dalšího energetické nápoje obsahují?

Umělá sladidla, aromata a konzervanty. Za šťávami, které bývají přidávány do ochucených variant energetických nápojů, se většinou skrývají jen umělé aromatizující látky a barviva. A ani s mnohými vitamíny to není vždy tak, jak se zdá – například deklarovaný vitamín B, ginkgo biloba či guarana sice v energetickém nápoji jsou, ale často v mnohem větším množství, než je doporučovaná denní dávka, což může způsobit řadu nežádoucích účinků.

Pokud nápoj slibuje i obsah L-theaninu (aminokyselina vyskytující se v zeleném čaji), zkontrolujte, zda se nejedná pouze o „extrakt ze zeleného čaje“, ten totiž ve větším množství může taktéž způsobovat zdravotní obtíže.

Vliv na zdraví a rizika

Ačkoliv to většinou informace na obale neuvádí, mnohé energetické nápoje způsobují řadu nežádoucích účinků, mezi které může patřit nervozita, stres, pocit neklidu, nespavost, průjem, třes, závratě, žaludeční nevolnost, bolest na hrudi, zhoršené dýchání a v případě pravidelné konzumace hrozí i riziko infarktu.

Není se čemu divit – úkolem energetických nápojů je „šokem“ zvýšit pracovní výkon našeho těla. To ale otřese všemi našimi orgány. Nejen mozkem, ale i srdcem, trávicím traktem, játry a ledvinami. Čím déle je v takovém stavu udržujeme, tím více je nutíme pracovat na plný výkon v nepřirozených podmínkách.

Pokud to není vyloženě nutné nebo se nejedná o občasné řešení, sáhněte proto raději po některých jiných „nakopávačích“, které jsou pro naše tělo vhodnější a zdravější. Nikdy však nepřekračujte denní množství uvedené na obalu.

Ruce držící hrnek s čajem matcha Indypendenz / Shutterstock.com

Zdravé a přírodní energetické nápoje

Matcha čaj

Najemno namleté lístky zeleného čaje, které obsahují spoustu antioxidantů, podporují mozkovou činnost a pozornost. Posilují koncentraci a paměť a jsou ideálním 100% přírodním zdrojem energie.

Zelený a bílý čaj

Stejně tak dobře působí i obyčejný zelený nebo bílý čaj (doporučujeme v sypané podobě, která je kvalitnější). V létě ho nařeďte studenou vodou (například do většího džbánu nebo lahve) a můžete celý den doplňovat nejen tekutiny, ale i energii.

Banánovo-avokádové smoothie s matchou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Dopřejte si banánovo-avokádové smoothie s matchou, které vás dokonale zasytí a nabije energií. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ideální tedy ve dnech, kdy spěcháte.

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Paulinie nápojná neboli guarana

Přezdívá se jí elixír života nebo životabudič, protože představuje významný zdroj energie. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než kávová zrna, ale také množství prospěšných minerálů, vitamínů a dalších látek. V přiměřeném množství potlačuje únavu a zvyšuje bdělost, podporuje koncentraci a paměť. Navíc zlepšuje náladu a působí proti stresu a úzkostem.

Všechny tyto produkty na přírodní bázi můžete zakoupit jako doplňky stravy ve formě tabletek nebo rozpustných prášků v lékárnách, drogeriích nebo v obchodech se zdravou výživou.

Zdroj: who.int, healthline.com, webmd.com, cdc.gov