Vyhrajte boj s komáry. Pomůže skořice, pivo i bylinky

Žena se škrábe na noze MIA Studio / Shutterstock.com

Komárům letos opět začaly žně. A nám probdělé noci plné nepříjemného svědění. Pokud patříte k těm, kteří komáří štípance přitahují jako magnet, máme pro vás pár osvědčených pomocníků i babských rad. Ukončete válku s komáry jednou provždy, a to zcela přírodní cestou.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Co odpuzuje komáry?

Komáři se v přírodě orientují podle čichu. Zatímco samečci si v období páření vystačí s rostlinným nektarem, samičky musejí doplňovat energii mnohem více. A k tomu potřebují krev.

Pokud se jim chceme účinně bránit, můžeme na ně vyzrát přírodními látkami, jež jim vůbec nevoní. Které to jsou?

Pokud vám přírodní metody nestačí

Vitamín B

Při pravidelné konzumaci potravin či doplňků stravy obsahujících vitamín B, přesněji řečeno pangamin (jedná se o sušené pivovarské kvasnice bohaté na vitamíny skupiny B, které jsou k dostání v každé lékárně), začneme přebytek této látky vylučovat kůží. A to komáry odrazuje.

Na vitamín B jsou bohaté některé potraviny jako arašídy, hrozny, ananas, kvasnice, sýry a celozrnné obiloviny. Tuto látku samozřejmě najdeme i v lákavější podobě – v pivě. Mohlo by se tedy zdát, že nám jeho konzumace pomůže. Opak je ale pravdou – pití piva totiž zvyšuje tělesnou teplotu i obsah specifických látek v potu, což komáry více přitahuje.

Tea tree olejíček AmyLv / Shutterstock.com

Tea tree olejíček

Zatímco pro lidi představuje univerzální hojivý a antibakteriální všelék, komáři se mu zdaleka vyhýbají. Pár kapek tea tree olejíčku můžete přimíchat například do svého tělového mléka nebo do vody, kterou nalijete do rozprašovače, jímž se kdykoliv můžete doma i venku osvěžit a zároveň ochránit. Samotný olejíček je také účinný na štípance – zmírňuje podráždění, působí protizánětlivě a urychluje hojení.

Skořicová silice

Bylo vědecky prokázáno, že složky skořicové silice dokážou účinně zabíjet komáří larvy a odpuzují i komáry dospělé. Silici lze zakoupit v lékárnách či v obchodech s bylinnými přípravky pod názvem éterický skořicový olej. Podobně jako tea tree ji můžete přimíchat do svého tělového krému nebo spreje.

Obdobně odpudí komáry i další bylinky jako:

Všechny tyto esence lze zakoupit ve formě přírodních olejíčků, existují ale také namíchané speciální směsi přímo proti komárům. Ty lze používat do vonných aroma lamp nebo jimi potřít oblečení či pokožku.

Žena si škrábe kotník namtipStudio / Shutterstock.com

Co pomáhá na štípance od komárů?

Zmírnit svědivé a bolavé štípance pomohou běžné potraviny, které najdeme doma: citron, vinný či jablečný ocet, cibule, brambory či rajčata. Účinné mohou být i obklady z tvarohu nebo bílého jogurtu, které vytváří chladivý efekt. Změna teploty kolem štípanců totiž všeobecně urychluje jejich léčbu a zmírňuje svědění – šíření toxinů tudíž zastaví ledový obklad, ale i obklad horký (například teplá tekoucí voda).

Postižená místa můžete také potírat nejrůznějšími přírodními oleji nebo doma vyrobenými směsmi. Pomůže třeba:

  • kašička z jedlé sody (případně soli) a ledové vody – pomáhá zmírňovat a zmenšovat otoky
  • vlhký kousek dřevěného uhlí (neutralizuje jed)
  • měsíčková tinktura
  • levandulový či tea tree olejíček
  • jitrocelový výluh
  • rozdrcené bylinky – petržel, šalvěj či listy černého rybízu
  • rozpůlený list aloe vera
Nezmeškejte pomocníka do bytu v akci

A pokud opravdu nic nepomáhá nebo se raději chcete spolehnout na některé z kupovaných prostředků, zakoupit můžete nejrůznější elektrické odpuzovače do zásuvky i účinné repelenty. U těch můžete vybírat z celé škály druhů – existují speciální pro děti, na citlivou pokožku, s ochranným opalovacím faktorem či šetrné k oblečení.