Potraviny na splátky? Britský řetězec nabídne zákazníkům bezúročné půjčky na jídlo

Žena tlačí nákupní vozík v supermarketu Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Britský řetězec supermarketů Iceland Foods umožní svým zákazníkům nakupovat potraviny na splátky. Informovala o tom agentura Bloomberg. Nabídka řetězce přichází v době, kdy se domácnosti v Británii stejně jako v dalších evropských zemích musejí vypořádávat s rostoucími životními náklady. Míra inflace v Británii v červenci vystoupila na 10,1 procenta, rekord za 40 let.

Přečtěte si také

Recepty z kopřiv: Vyzkoušejte si z nich připravit salát, nádivku nebo pálenku

Společnost Iceland Foods oznámila, že její program Iceland Food Club nabídne zákazníkům bezúročné půjčky v hodnotě až 100 liber (téměř 3000 Kč), a to ve formě platebních karet, kterými bude možné platit v jejích obchodech. Zákazníci pak budou půjčky splácet prostřednictvím splátek stanovených na deset liber týdně.

„Během této neutuchající krize životních nákladů mají lidé více než kdy jindy problémy s nákupem tolik potřebného zboží každodenní spotřeby,“ uvedl šéf společnosti Iceland Foods Richard Walker.

Paní drží nákup a platební kartu ViDI Studio / Shutterstock.com

Rekordní inflace v Británii

Míra inflace v Británii v červenci vystoupila na 10,1 procenta, což je nejvíce za posledních 40 let. Přispěly k tomu zejména ceny energií, pohonných hmot, potravin a nealkoholických nápojů, uvedl dnes britský statistický úřad. V červnu spotřebitelské ceny vykázaly meziroční nárůst o 9,4 procenta.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládali, že inflace v červenci vystoupí na 9,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,6 procenta.

„Dostat inflaci pod kontrolu je mou hlavní prioritou. Přijímáme opatření prostřednictvím silné a nezávislé měnové politiky, odpovědných daňových a výdajových rozhodnutí a reforem na podporu produktivity a růstu,“ reagoval na statistiku britský ministr financí Nadhim Zahawi.

Britská centrální banka na začátku měsíce zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Zároveň předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.

Míra inflace v zemích Evropské unie v červnu vystoupila na rekordních 9,6 procenta. Data za červenec nejsou prozatím k dispozici. V České republice inflace v červenci dosáhla 17,5 procenta a patří k nejvyšším v Evropě.

(zdroj: ČTK)

Věrnostní karty obchodů Maddie Red / Shutterstock.com

V Česku nákupy potravin na splátky nabízí Tesco

Podobnou službu jako zavádí v Anglii máme i u nás v České republice. Obchodní řetězec Tesco v rámci svého věrnostního programu nabízí Clubcard kreditní kartu premium plus, se kterou nakupujte na splátky a zaplatíte navíc 1/10 ceny zboží. V praxi to znamená, že nákup za 5000 Kč vám Tesco rozloží do 11 splátek s měsíční splátkou 500 Kč.