Volně dostupné léky zdražují o desítky procent. Nejvíce stoupla cena u přípravků na bolest a horečku

Lékárník drží plato léků a krabičky, za ním jsou regály s léky i viewfinder / Shutterstock.com

V posledních měsících nezdražují pouze energie nebo potraviny, připlatíme si také za nejžádanější léky, zejména za ty volně dostupné. Na rozdíl od přípravků na recept totiž jejich cena není regulována zákonem. Ceny zatím rostou spíše o jednotky procent, ale pokud se inflace brzy nezastaví, půjde o mnohem vyšší částky.

Přečtěte si také

Recept na vynikající krtkův dort: Jakmile si ho doma upečete, už nebudete kupovat polotovar

Co ovlivňuje růst cen?

Výrobci zdražováním reagují na inflaci, vyšší ceny energií, nájmů i dopravy, podobně jako v jiných odvětvích. Naopak na účinné látce až tolik nezáleží. Hlouběji do peněženky musíme sáhnout při nákupu léků proti bolesti i přípravků na nachlazení.

Jinak tomu není ani u doplňků stravy nebo bylinných produktů. Ceny léků s ibuprofenem například oproti loňsku stouply o 10 % a u nosních sprejů jsou to přibližně 3 %.

„Jako lékárník z každodenní praxe vnímám plíživé zdražování léků prakticky soustavně. Nicméně nyní se tomu děje daleko výrazněji než dříve. Bohužel jsou zasaženy všechny léky na volný prodej včetně těch nejcitlivějších položek pro pacienty, jako jsou např. léky na chřipku, kašel či žaludeční nevolnosti. Prosíme pacienty o pochopení, jejich rozhořčení chápeme a ani nám to radost nedělá,“ říká pro Kupi.cz PharmDr. Dominika Fousová z lékárny IPC v Mostě.

Žena si u lékárnice v lékárně kupuje léky Gorodenkoff / Shutterstock.com

Léky na recept mohou být nedostupné

Cenu léků na předpis určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Výrazné zdražování u nich tedy zatím nehrozí. Na druhou stranu je nutné pokrýt náklady na výrobu, obaly, transport a další položky. Příliš nízké ceny by tudíž mohly vést k problémům s dodávkami, a tedy nedostupnosti některých přípravků na našem trhu. Řešením pak mohou být vyšší příplatky pojišťoven nebo výjimky, které distributorům uděluje SÚKL.

Běžné léky na bolest se vyplatí koupit v akci

Jak v lékárně ušetřit?

Pokud jde o základní léky jako Ibalgin, Paralen nebo Celaskon, určitě se vyplatí sledovat slevové akce. Pozor ale na velké nákupy do zásoby. Většina léčivých přípravků má trvanlivost zhruba dva roky.

U léků na předpis zase můžete lékaře požádat o alternativy s nejnižším doplatkem. Dále doporučujeme pohlídat si roční limit doplatků na léky, který je stanovený zákonem a liší se podle věku, stupně invalidity apod. Jakmile ho překročíte, stačí požádat svou pojišťovnu o vrácení nadlimitní částky.