Cena pšenice klesá, pečivo i přesto zdražuje! A levnějších rohlíků nebo chleba se jen tak nedočkáme

Žena drží chléb a pšenici Africa Studio / Shutterstock.com

Rohlík opět pod dvě koruny? Podle aktuální klesající ceny pšenice teoreticky ano, podle reálných podmínek českých pekařů jen fantaskní představa. Pečivo neustále zdražuje, ani přesto ale výrobcům nepokrývá náklady. Proč tomu tak je a můžeme v nejbližší době očekávat, že rohlíky a chleba zlevní?

Přečtěte si také

Nákupy na Shein nebo TEMU. Kvalita sortimentu a možnosti dopravy vás možná překvapí

Obilí se dostává na svou „normální“ cenu

V posledních měsících cena pšenice na světové burze značně klesá. Od května zlevnila asi o 60 % a dostala se dokonce na stejnou hranici, na jaké byla před vypuknutím války začátkem tohoto roku. Důvodem je nejen dohoda mezi Ukrajinou a Ruskem, která opět umožnila vyvážet ukrajinské obilí, ale také vyhlídky na vysokou úrodu.

Dalo by se proto očekávat, že by mohla poklesnout i cena mouky a pečiva. Tak o tom alespoň informoval na svém twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který napsal: „Pokud ceny energií výrazně neporostou, pokles ceny obilí by se měl již brzy pozitivně projevit i v cenách pečiva."

Vyhledejte si, kde mají chléb v akci

Kupte se slevou Chléb Horal.

Porovnat slevy

Pekaři i zemědělci se potýkají s nákladnou výrobou

Proti jeho výroku se ale zanedlouho ohradil český Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který aktuální situaci uvedl na pravou míru. „Pekaři by rádi zastavili růst cen pečiva, ale v momentální situaci je ohrožena existence velké části z nich. Těší nás, že se cena pšenice na světových trzích začala snižovat, ta je ovšem jen jednou z příčin, proč došlo ke zdražování pečiva,“ vysvětlil v tiskové zprávě Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel svazu.

Ani zemědělci nejsou podle svých slov schopni situaci ovlivnit. Jak pro Novinky.cz přiblížil prezident Agrární komory Jan Doležal, do cen se promítají nejen výkupní ceny zemědělských prvovýrobců, ale také náklady a přirážka zpracovatelů, náklady na přepravu a skladování, a především náklady a přirážka obchodních řetězců.

Chleby na vozíku v pekařství DenisProduction.com / Shutterstock.com

Pekárny jsou ve ztrátách, pokles cen neočekávají

Největším problémem pekařů je, že se na konečné ceně pečiva výrazně podepisují rapidně rostoucí ceny elektřiny a plynu, pohonných hmot i dalších surovin. V důsledku toho jsou i přes zdražování marže pekařů dlouhodobě nízké a většina pekáren je ve ztrátě, mnoho už muselo svůj provoz ukončit.

Podle odhadu Heleny Kavanové, mluvčí Potravinářské komory, by cena pečiva mohla dále ještě stoupat, protože „pekařům meziročně vzrostly náklady o 75 až 80 procent, zatímco v obchodě ceny stouply zhruba „jen“ o čtvrtinu“, uvedla pro Novinky.cz. A dále doplnila, že aby se pekárnám výroba pečiva vyplatila, muselo by reálně být ještě dražší. To si ovšem nemůže mnoho podniků kvůli velké konkurenci v oboru dovolit. V minulém roce bylo ve ztrátě 35 procent pekáren, letos je tomu 85 procent.

Kdy se ceny pečiva zastaví?

V momentální situaci nejsou vyhlídky růžové. Jak pro ČTK uvedl agrární analytik Petr Havel: „Pokud by klesly ceny energií a zároveň ceny strategických zemědělských komodit, tak by se měl současný růst cen chleba a pečiva i jiných potravin téměř zastavit, ale stagnaci cen nebo jejich pokles nepředpokládám."

Podobně se vyjádřil také prezident Agrární komory Jan Doležal, který zmínil, že případný pokles cen bude spíše krátkodobou záležitostí, protože obiloviny tvoří většinou jen 10–15 % ceny pečiva. Zbytek tvoří energie, mzdové náklady i obaly, jejichž cena z podobných důvodů taktéž roste. Současně upozornil, že čeští výrobci zatím čerpají ze zásob, které nakoupili ještě před zdražováním. Potraviny, do kterých se vyšší ceny nákladů promítnou, se teprve dostanou na trh.

Žena je zamyšlená v supermarketu u pečiva Caftor / Shutterstock.com

Chleba meziročně zdražil o 10 korun

Podle průměrných spotřebitelských cen Českého statistického úřadu stojí nyní chleba téměř 36 korun, což je o cca 5 Kč více, než tomu bylo na začátku roku a o 10 korun více než loni. Kilogram bílého pšeničného pečiva jsme letos v lednu kupovali v průměru za téměř 55 korun, v červenci za 62 Kč.

Čím dál více domácností se proto začíná spoléhat na vlastní přípravu pečiva. V tomto ohledu vedou domácí pekárny, které nabízí nejen úsporu peněz, ale také času a energie. A pokud dáváte přednost kupovanému pečivu a chcete ušetřit, sledujte akční nabídky na Kupi.cz. Běžné pečivo jako jsou chleby (konzumní, toustové i speciální), veky, kaiserky nebo bagety se často objevují ve slevách a vyplatí se mít o nich přehled.