Jak vybrat ten pravý svatební dar? Nebuďte přehnaně kreativní a dbejte na zájmy novomanželů

Žena zavazuje stuhu na dárku, vedle leží kytice ClareM / Shutterstock.com

Léto přeje svatbám, a tak se nyní mnoho z nás ocitá v rolích svatebních hostů. Dobám věna již dávno odzvonilo, jeho tradici ale nahradily svatební dary. Ty mohou mít podobu vybavení domácnosti, doma vyrobeného dárku nebo obálky s penězi. Ať tak či onak, pokud jste pozvaní na svatbu, dle pravidel etikety byste na dárek rozhodně neměli zapomenout. Poradíme vám, jak vybrat ten pravý.

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Dbejte na zájmy novomanželů

Ať už se chystáte darovat tradiční dárek do domácnosti, kreativní domácí výtvor, nebo jen obálku s penězi, pokud se s nevěstou a ženichem dobře znáte, máte vyhráno.

Patří k nadšeným sportovcům, jsou vášniví cestovatelé nebo filmoví fanoušci? Přizpůsobte tomu svůj výběr, přidejte osobité přání a uvidíte, že na váš dar jen tak nezapomenou.

Losy od Sazky naaranžované jako svatební dar Sazka

Darujte možnost splnit si své sny

Pokud si troufáte, můžete se do výroby daru klidně pustit sami. Znáte-li novomanžele dobře, připravit můžete například kreativní koláž ze společných fotek, která bude krásnou vzpomínkou na společně prožité chvíle. Originální budete i tehdy, pokud do koláže zakomponujete také osobní vzkazy a stírací losy od Sazky.

Barvu a design losů můžete přizpůsobit přímo barvám svatby. Elegantním dojmem působí například oblíbený los Maxi Černá perla, úsměv na tváři vykouzlí i Zlatá rybka (ta kromě hotovosti naděluje i auto či dovolenou) nebo los Rentiér. Nezapomeňte snoubencům popřát hodně štěstí v lásce i ve hře, třeba se na ně v jejich svatební den usměje štěstí a váš dar se promění v novomanželskou cestu kolem světa nebo vysněný nový domov.

Držte se seznamu darů

Pokud si na „homemade“ dárek netroufáte, klidně jej kupte. Přílišná kreativita je zabijákem dobrého nápadu. Někdy proto není na škodu držet se spíše při zemi a to platí i při výběru svatebního daru. Připravili si novomanželé seznam darů? Zkuste si vybrat něco z něj a splňte jim tak jedno z jejich přání.

Ačkoli se vám praktické dary, jako jsou vaflovač, povlečení nebo sada příborů, zdají obyčejné, většina novomanželů bere svatbu jako příležitost dovybavit si svou domácnost a za praktický dárek budou rádi.

Ženská ruka drží obálku ovázanou modrou stužkou a ozdobenou květinou Dmitry Galaganov / Shutterstock.com

Obálka s penězi nikdy neurazí

V minulém století by u novomanželů vzbudil nejspíše jen rozpaky, těm dnešním vykouzlí úsměv na tváři. Řeč je o svatebním daru v podobě finančního příspěvku, který sice není originální, ale nevěstu se ženichem zaručeně potěší. Přece jen, svatba je nákladná záležitost a každá koruna se počítá. Připojíte-li k obálce osobní přání, skvělý dárek je na světě.

Pokud si na to troufáte, můžete bankovky srolovat, ovázat drátkem a vytvořit netradiční květinu, případně je zarámovat. Zajímavá bude také kombinace květinového boxu se stíracími losy.

Dárek doplňte vhodným přáním

K dárku, který nakonec vyberete, nezapomeňte přidat vhodně zvolené přání. Nevkusná přání s předtištěným textem nechte dobám minulým a raději jej napište sami. Pokud patříte k nejbližšímu okruhu přátel či rodiny, nebojte se být osobní a do přání zahrnout společnou vzpomínku nebo vtipnou příhodu. V případě, že si s novomanželi nejste tolik blízcí, buďte milí a struční, popřejte jim to nejlepší do společného života a hlavně se podepište.