Jak vybrat aktovku pro prvňáčka: Na co při výběru nezapomenout

Dívka drží batohy v obchodě MNStudio / Shutterstock.com

Pokud máte doma budoucího prvňáčka, je jednou z vašich povinností pořídit mu vhodnou školní brašnu. Na trhu je k dispozici obrovské množství produktů a zorientovat se v nich není ani trochu snadné. Volba správné aktovky je přitom opravdu důležitá – rozhodně se neřiďte jen vzhledem. V našem článku se podíváme, které další parametry je potřeba brát v úvahu.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Je lepší aktovka, nebo batoh?

V prvé řadě si musíme rozmyslet, zda vašemu dítku koupíme aktovku, nebo školní batoh. Rozdíly se v dnešní době trochu stírají a výrobci oba termíny někdy libovolně zaměňují. Aktovku ale častěji volí právě rodiče prvňáčků – má totiž obvykle pevnější konstrukci a i poloprázdná dobře drží tvar. Uvnitř je jen jedna komora, takže je pro menší děti přehlednější.

Školní batoh má naproti tomu většinou více kapes a kapsiček. Na jednu stranu umožňují lepší rozdělení věcí, na stranu druhou si už dítě musí být schopné pamatovat, co kde má, protože to nevidí na první pohled. Proto jsou batohy častěji volbou pro starší školáky.

Nezmeškejte školní batoh v akci

Kupte se slevou Batoh Oxybag.

Porovnat slevy

Jak zvolit správnou velikost školního batohu nebo aktovky

Ať už se rozhodnete pro aktovku nebo batoh, vězte, že zásadním parametrem při výběru musí být velikost. Ta se přirozeně odvíjí nejen od výšky dítěte, ale od jeho celkové postavy – především od šířky ramen. Brašna by totiž neměla ramena přesahovat – rozhodně ne na šířku a pokud možno ani příliš čnít nad nimi. Zároveň by neměla být ani moc dlouhá – spodní část nesmí dítěti přesahovat linii boků.

Jakou hmotnost má mít aktovka nebo batoh?

Podle státní normy ČSN 79 6506 nesmí mít aktovka pro děti na prvním stupni v prázdném stavu více než 1,2 kg. Mnoho rodičů však hledá tašku ještě lehčí – logicky nechtějí, aby musel prvňáček tahat zbytečná kila navíc. Pozor ale – úplně nejlehčí brašna nemusí být nutně výhra. Aby se záda našich ratolestí zdravě vyvíjela, měla by mít aktovka také další „vychytávky“ jako anatomicky tvarovanou zádní část nebo dostatečně široké, propracované popruhy. Nejlehčí výrobky budou dost možná v těchto místech šidit – právě proto, aby dosáhly co nejnižší hmotnosti.

Dívka si vkládá sešit do batohu Tatiana Mikhailina / Shutterstock.com

Na co si dát při výběru aktovky pozor

Tahání nevyhovující těžké tašky zdraví našich dětí rozhodně neprospěje. Proto dbejte na to, aby měla aktovka také následující prvky.

Jak už bylo zmíněno výše, záda aktovky by měla být anatomicky tvarovaná, a to po celé jejich délce. Ideální je, když disponují také odvětráváním. Popruhy musí být vypolstrované, dostatečně široké a hlavně správně nastavené, aby brašna pěkně seděla na zádech. Některé aktovky mají navíc bederní pás, díky kterému se váha přesouvá na bedra a ulevuje ramenům.

Odolnost školní aktovky nebo batohu

Při výběru aktovky myslete i na to, aby byla praktická a dlouho vydržela. Nebojte se tedy zainvestovat do kvalitního materiálu – nejlépe takového, který je jednoduše omyvatelný, takže se dobře udržuje v čistotě. Velkou výhodou je pevné nepropustné dno – děti bývají nezodpovědné a klidně si aktovku venku odloží do bláta nebo kaluže. Aktovka by také měla mít dostatečně pevné horní držadlo či poutko, které umožní její snadné přenášení.

Naprostou nezbytností jsou reflexní prvky. Zajistí totiž viditelnost, a tím pádem bezpečnost vašeho potomka.

Batoh plný školních potřeb Africa Studio / Shutterstock.com

Přehledná uvnitř

Jestliže vybíráte aktovku pro prvňáčka, je potřeba, aby manipulace s ní byla co nejjednodušší. Přezky, případně zipy se musí snadno zapínat a rozepínat a mělo by jich být spíš méně než více. Uvnitř aktovky bývá jediná komora, ale i ta je často rozčleněná praktickou přepážkou. Zároveň by ani tady neměla chybět samostatná kapsa na svačinu a pití – nehrozí tak, že se v případě „nehody“ potřísní učebnice.

Teprve když vezmete v úvahu všechny praktické stránky, můžete se zaměřit na vzhled. Na pultech obchodů najdete celou řadů motivů, barev a obrázků. Ideálně nechte vaše dítko, ať si v tomto případě samo vybere, co se mu líbí. Nosit aktovku by přece jen měla být radost a jistě chcete, aby prvňáček odstartoval školní docházku pozitivně naladěný.