Proč se musí pravidelně kontrolovat klimatizace v autě? Zápach z ní může být nebezpečný pro lidské zdraví

Zpocená žena v autě nastavuje klimatizaci DimaBerlin / Shutterstock.com

Pořídit si auto s klimatizací může zcela změnit život obzvlášť pravidelným řidičům. Místo parna v létě a zapařování oken v zimě na ně čeká stejná teplota a pohoda po celý rok. Před nákupem auta s klimatizací i po jeho pořízení však vyvstávají nejrůznější otázky ohledně jejího správného používání. Zodpovíme vám ty nejčastější z nich!

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Dodatečná montáž klimatizace do auta – vyplatí se?

Tady je odpověď odborníků celkem jasná. Dodatečná montáž klimatizace je tak trošku bláznovství. Cena se těžko určuje, záleží na modelu vašeho vozu a typu klimatizace, který si chcete nechat nainstalovat. Počítejte ale s desítkami tisíc korun, u některých offroadových modelů klidně až k 80 tisícům.

Problémy s montáží klimatizace ovšem nekončí u obří díry ve vaší peněžence. Jedná se o hodně náročný zásah do techniky vozu a prakticky si jím zaděláváte na různé technické potíže. Pokud tedy máte o plnohodnotnou klimatizaci zájem, prodejte současné auto a poohlédněte se po jiném, které ji má už z továrny. Záložním řešením je příslušenství v podobě ventilátorů do auta s napojením do USB či autozásuvky.

Muž si drží nos před průduchy v autě daniiD / Shutterstock.com

Jaké jsou rozdíly mezi typy klimatizací?

Klimatizace v autě může být automatická, či manuální (a někdy lze najít i modely s tzv. poloautomatickou klimatizací). Prvním rozdílem mezi nimi je cena. Za tu automatickou si vždy připlatíte, ovládá se ale mnohem jednodušeji. Stačí pouze nastavit požadovanou teplotu a o zbytek se postará systém čidel a senzorů.

U manuální klimatizace si musíte sami nastavovat teplotu (často bez přesné stupnice), otáčky ventilátoru i proudění vzduchu. Hrozí tak, že si všechno nastavíte špatně a klimatizace nebude fungovat správně. Z hlediska ceny se nicméně jedná o úspornější variantu.

Jak často klimatizaci kontrolovat?

Pokud se vám zdá, že klimatizace už nezvládá chladit vzduch tak dobře jako dřív, je na čase zajet do servisu. Tam vám za zhruba 600 až 800 Kč doplní chladivo a provedou kontrolu, která zbaví systém vlhkosti a prachu. Signálem pro okamžitou cestu do servisu je i zápach linoucí se z klimatizace. Ten značí, že se vám na tzv. výparníku začaly usazovat bakterie a plísně.

Pokud chcete pouze zamezit zápachu, můžete využít autokosmetiku či sáhnout po osvěžovačích vzduchu pro klimatizaci či interiéry vozu. Bakterie i plísně jsou ale pro lidský organismus škodlivé a určitě byste je tedy neměli ignorovat.

Celkovou kontrolu klimatizace je potřeba provádět přibližně jednou za rok, ideálně než začnete klimatizaci naplno zatěžovat v letních měsících. A výměna filtru by měla proběhnout každých 30 tisíc kilometrů.

Servis klimatizace v motoru auta moo photograph / Shutterstock.com

Jak zajistit, aby klimatizace fungovala co nejlépe?

Pokud chcete co nejvíce snížit vliv klimatizace na spotřebu, měli byste před jejím zapnutím vyvětrat všechen horký vzduch. Stačí na několik minut otevřít všechna okna – a při jejím používání je naopak nechat zavřená. K předejití ukládání vlhkosti pak klimatizaci vypněte dopředu asi 15 minut před zastavením. Kromě jejího vyschnutí tím zajistíte i hladší přechod teplot pro těla všech cestujících, čímž se spíše vyhnete nachlazení.

A na jakou teplotu byste měli v létě chladit? Lékaři doporučují maximálně o 5 stupňů méně, než je venku. Komu by se ale chtělo udržovat si při venkovních čtyřicítkách v autě „příjemných“ 35 stupňů? Pokud se budete držet zásady vypínání klimatizace 15 minut před výstupem z auta, ideální teplotou by pro vás měla být ta pokojová, tedy 20–24 °C.

Žena zkouší, zda jede v autě klimatizace zedspider / Shutterstock.com

Klimatizace dovede i uprostřed úmorného horka proměnit váš vůz v příjemnou oázu. Musíte se o ni ale správně starat a umět ji používat. Díky tomu ochráníte jak své zdraví, tak i pohodlí a v konečném důsledku třeba také spotřebu auta.

Zdroje: Garaz.cz, Autokelly.cz, Kupi.cz