Co je to ačokča? Napůl paprika, napůl okurka

Čtyři celé plody ačokči, jeden rozkrojený Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Pokud byste cestovali po zemích Střední a Jižní Ameriky, narazili byste na mnoho plodin, které by vás uchvátily svou podobou i chutí. Jednou z nich je ačokča, která je považována za jednu ze ztracených plodin Inků. U nás se jí často říká paprikookurka, a to díky specifické chuti, která vám připomene tyto dva druhy zeleniny. Ačokča by vás rozhodně měla zajímat, a to nejen kvůli své chuti, ale i proto, že ji můžete pěstovat i u nás a protože má pro tělo mnoho zdravotních přínosů.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Výživná liána

Ačokča je druhem liány, která patří do čeledi tykvovitých. Jedná se o jednoletou rostlinu, která vám může dorůst až do pěti metrů a v tropických oblastech i dvakrát tolik. Jelikož jde o popínavou rostlinu, potřebuje vhodnou konstrukci, aby se vám neválela po zemi.

Skvělé je, že se u ní konzumují jak listy, tak i plody. Plody mají podobu špičatých, vejčitých lusků, které tvarem připomínají kulatější papriku. Jsou duté, uvnitř najdeme jen slabou dužinu s černými jadérky, která jsou rozmístěná ve dvou řadách.

V nezralém plodu jsou semínka měkká a jedlá, dozráváním se mění v tvrdá, černá a nepoživatelná. Plody mají velikost kolem 10–20 cm a jsou široké 3–8 cm. Listy mohou mít průměr až 20 cm, jsou lysé a často vydávají okurkový zápach. Rostlina má drobné a nenápadné kvítky, které rostou v hroznech, mají obvykle světle zelenou až bílou barvu.

Jeden volně rostoucí plod ačokči Ale Huener / Shutterstock.com

Vypěstujte si ji na zahradě

Ačokča se dnes pěstuje téměř po celém světě, a můžete ji dokonce vypěstovat i u nás. Má ráda teplo a mráz ji obvykle zabije, takže se vysazuje kolem května a plodí většinou v září. Nejlépe se jí daří na bohatých, dobře hnojených, propustných hlinitých a písčitých půdách středně kyselé až neutrální povahy. Potřebuje mít stále vlhkou zeminu. Pokud chcete mít jistotu, že se jí bude dařit, předpěstujte si ji za oknem a pak ji přesuňte do skleníku.

Ne všechny druhy zeleniny je vhodné pěstovat pohromadě. Ačokča si skvěle rozumí s rajčaty, oreganem, cibulí, koprem, hráškem, fazolemi a ředkvičkami. Oregano a cibule jsou přírodní repelenty škůdců a chrání sousední rostliny před divokou zvěří a hmyzem.

Papriky kupte se slevou

Náhrada za papriku

V kuchyni se používá jako zelenina, která plnohodnotně nahradí papriku. Pokud myslíte na plněné lusky, tak to je jedno z nejlepších použití. Stejně tak ji využijete ve všech masových receptech, do leča nebo do salátů. Ačokča se sbírá ještě nezralá a můžete ji konzumovat syrovou nebo tepelně upravenou. Její listy se dají také jíst a zužitkovat podobně jako třeba špenát.

Proč rovnou nepoužívat papriku? Protože tato zelenina má exotičtější chuť, a pokud máte rádi změnu, můžete s ní vaše pokrmy ozvláštnit. Lze ji používat do jakýchkoliv slaných pokrmů. Chuť ačokči se mění společně s úpravami – když ji naložíte do sladkokyselého nálevu, bude vám připomínat spíše okurky, za syrova zase spíše papriky s nádechem hrášku nebo fazolek.

Člověk plní ačokču rýžovou směsí Anamaria Mejia / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Snižuje krevní tlak – Listy i plody pomáhají snižovat krevní tlak a zároveň hladinu cukru v krvi.

Snižuje hladinu cholesterolu – Plody pomáhají snižovat špatný cholesterol až o 75 % a zvyšují dobrý cholesterol o více než 20 %. Mají také schopnost snižovat cholesterol absorbovaný tělem. Díky vysokým koncentracím sitosterol-3-beta-D-glukosidu, který tělo zaměňuje za cholesterol, se hladina cholesterolu v krvi snižuje tím více, čím více této zeleniny konzumujete. To prospívá také kardiovaskulárnímu systému a snižuje riziko srdečních chorob. V Peru má tato rostlina pověst jednoho z nejúčinnějších prostředků absorbujících tuky a silného antioxidantu.

Hubnutí – Má velmi nízký obsah kalorií a obsahuje slizovité látky, které pomáhají při obezitě a zklidňují střevní trakt. Lidé, kteří drží dietu, by měli tuto zeleninu zařadit do svého jídelníčku a nemusí se bát, že by po ní přibrali.

Nerovnováha v menopauze – Kromě snížení hladiny cholesterolu má ačokča výhodu ve vyrovnávání triglyceridů a lipidů u žen v menopauze.

Plody ačokči v misce Zuzuan / Shutterstock.com

Tradiční použití

  • Čaj ze semen lze použít jako lék na vysoký krevní tlak.
  • Semena a plody se doporučují k léčbě gastrointestinálních poruch.
  • Plody jsou močopudné.
  • Pro léčbu angíny se ačokča vaří v mléce a kloktá se.
  • Šťáva se doporučuje jako léčba vysoké hladiny cholesterolu v krvi.
  • Plody a listy se vaří v olivovém oleji a používají se povrchově jako lokální protizánětlivý prostředek a analgetikum.
Myslete na své zdraví
  • Listy jsou považovány za hypoglykemické a připravují se v odvaru k léčbě cukrovky.
  • Kořeny se používají k čištění zubů, tímto způsobem je doteď využívají indiáni.
  • Může být použita při léčbě různých infekcí, od ušní infekce až po horečky, malárii a různé typy bolestí ledvin a žaludku.
  • Rozdrcením sušených semen lze připravit silný prášek a použít jej v dávkách kolem jednoho gramu k odstranění střevních parazitů.
  • Ulevuje od bolesti vnitřních orgánů a může pomoci proti křečovým žilám a kontrolovat hladinu cukru a lipidů v krvi.
  • Rostlina je známá tím, že zbavuje krev špatných látek.
  • Syrová šťáva se používá při zánětech ucha jako vnější obklad.