Gin z mravenců, whisky z přemnožených krabů: Palírny sází na netradiční suroviny

Vousatý muž drží sklenku s alkoholem Volodymyr TVERDOKHLIB / Shutterstock.com

Troufli byste si vypít whisky vyrobenou z krabů? Navíc, když je to vlastně pro záchranu životního prostředí? V americké destilerii se rozhodli bojovat s přemnožením kraba evropského po svém. Není to ovšem poprvé, co se na seznamu ingrediencí u lihovin objevili kuriózní živočichové.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Když vám život dá citro... kraby

Krabí whisky s názvem Crab Trapper vyrábí palírna Tamworth nacházející se v americkém státě New Hampshire. Netradiční várku destilátu se rozhodla uvést na trh proto, aby upozornila na lokální problém s přemnoženými zelenými kraby pobřežními a našla pro ně smysluplné využití.

  • Krabi žijí na východním pobřeží Nové Anglie asi od 18. století. Dostali se sem na obchodních lodích připlouvajících z Evropy a v posledních několika letech výrazně narušují zdejší ekosystém. Nekontrolovatelně se množí a jeden zelený krab zkonzumuje denně až 4050 škeblí, mušlí a ústřic.

Už jste ochutnali hit letošního roku?

Jak uvedl Will Robinson z palírny Tamworth, populace krabů roste především v souvislosti s klimatickými změnami a zvyšující se teplotou oceánu. Boji s nimi nepomáhá ani to, že nejsou moc atraktivní pro rybáře nebo pro gastronomii. „Zelení krabi jsou sice jedlí, nicméně mají velmi malý výnos a jejich používání v tradičním kulinářství představuje značný problém,“ upřesnil Robinson.

Krabí „polévka“, co má říz

Jak se ovšem záhy ukázalo, velmi atraktivní mohou být pro lihovarnictví. Na výrobu jedné lahve whisky s názvem Crab Trapper palírna využije zhruba půl kila krabů pobřežních. Nejprve z nich připraví vývar, který následně podrobí destilaci. Poté se přidají další ingredience. Pro whisky poměrně stejně neobvyklé, k mořským plodům ovšem ideální: například hořčičná semínka, koriandr, bobkový list, semínka kopru, nové koření či skořice. Směs se na závěr smíchá s uleželým čtyřletým bourbonem.

I přes své netradiční složení se výsledná chuť whisky Crab Trapper popisuje jako příjemně nasládlá a kořenitá, s tóny javoru, vanilky, karamelu a hřebíčku. Prodává se v limitované edici v malých 200ml lahvičkách, má 46% obsah alkoholu a jedna vyjde na 65 dolarů, což je v přepočtu asi 1500 korun.

Lahev s krabí whisky Tamworth Distilling / Facebook.com

Mravenčí gin je hitem

Před několika lety zase na trhu způsobil poprask australský gin Green Ant Gin od značky Seven Season, který se destiluje ze zelených mravenců. Ti jsou v Austrálii poměrně využívanou surovinou, dělá se z nich třeba i čaj plný vitamínu C. Mravenci se do lihoviny přidávají před destilací a po ní. Ginu dodávají výrazné nakyslé tóny připomínající citrusy a koriandr. Půllitrová lahev vyjde na 85 dolarů, tedy asi na 2500 korun.

Nejedná se ovšem o jediný gin s touto „drobně“ netypickou ingrediencí. V roce 2014 byl představen velmi oceňovaný Anty Gin, který dokonce zašel o krok dál. Přímo uvnitř hranaté lahve s destilátem najdete kupičku naložených mravenců lesních, ze kterých se vyrábí. Cena této záležitosti pro odvážnější labužníky začíná v přepočtu na 6000 Kč za 700ml lahev.

Mravenci na listu vedle dárkového balení lahve Seven Season

Hmyz a plazi v alkoholu nejsou ničím novým

Tradičně se do vína a lihovin nakládají také jedovatí štíři a hadi. Metoda pochází ze staré čínské medicíny. Ta věřila, že v sobě plazi ukrývají zvláštní energii a jejich konzumace ochrání před zlými duchy. Alkohol neutralizoval nebezpečné složky jedu a lidé výsledný nápoj považovali za životabudič a účinné afrodisiakum.

Dnes se jedná spíše o komerční tah. K dostání jsou „hmyzí“ vodky, absinty i likéry. Drahé lahve thajských whisky s celými hady, štíry, pavouky nebo stonožkami působí exotickým a kuriózním dojmem, a ač se to může zdát neuvěřitelné, své kupce si vždy najdou.