Co je to maniok? Náhrada za brambory, která chutná a léčí

Pečený maniok WS-Studio / Shutterstock.com

Zatímco v Čechách se považuje za jednu z nejdůležitějších plodin pšenice, v Jižní Americe je to maniok, který tam sytí jak lidi, tak i hospodářská zvířata. V tuzemsku o něm mnoho lidí ještě neslyšelo, přitom se jedná o jednu z nejdůležitějších potravin lidstva, které se každý rok vypěstuje přes 160 milionů tun. Maniok je velmi výživný, má toho dost společného s brambory a má příjemnou nasládlou chuť. Jedná se o velmi významný zdroj živin, který disponuje i řadou léčivých vlastností.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Co je to maniok?

Jeho celý název je maniok jedlý a narazíte na něj také pod označením tapioka, cassava nebo yuca. Stejně jako u brambor, tak i u manioku se konzumují hlízy. Jsou dlouhé 20–100 cm a mohou vážit i 2 kilogramy. Nejde o žádnou malou bylinu, keř manioku může dorůst až do výšky 5 metrů. Roste výhradně v tropických až subtropických oblastech, takže pokud byste ho chtěli pěstovat i u nás, neobejdete se bez vyhřívaného skleníku. Keř je velmi krásný, má dlouhé řapíkaté listy a barevné květy, které hrají v barvách od žluté do červené.

Když neseženete maniok, sáhněte po bramborách v akci

Na konci květenství maniok vyplodí malou tobolku plnou semen, která praskne a vymrští semena do okolí. Kromě hlíz jsou na této rostlině jedlé i její listy, které jsou bohaté na vitamíny i minerály. Jelikož má nasládlou chuť, někdy se nesprávně označuje jako sladké brambory, což je ovšem označení pro batáty.

Nejedná se o žádný nový objev, lidé maniok využívají už přes 6000 let. Dnes se pěstuje v tropických a subtropických oblastech Jižní Ameriky, Afriky a Asie. V Africe se stal dokonce důležitou plodinou, která byla vyšlechtěna, aby odolávala suchu.

Maniok na korbě Cat Act Art / Shutterstock.com

Co obsahuje maniok a na co se používá?

Na maniok dnes běžně narazíte v obchodech a před použitím je vhodné vědět, jak ho zpracovat. Hořké hlízy obsahují prudce jedovatý kyanovodík, a abyste ho odstranili, je třeba maniok uvařit. Následně ho můžete rozemlít a použít k široké škále účelů. Ačkoliv se vzácně objeví i v nabídce běžných řetězců, nejlépe se kupuje online nebo na trzích. Kromě hlíz můžete běžně koupit i maniokovou mouku nebo strouhaný a předvařený maniok.

Jeho hlízy můžete také smažit a péct. Používá se stejným způsobem jako brambory, takže s ním můžete zahušťovat omáčky, polévky a může se použít jako příloha. Manioková mouka se používá jako běžná mouka a můžete z ní udělat třeba placky nebo těsto pro sladké a slané recepty. V Jižní Americe narazíte běžně i na alkohol z manioku, od piva až po tvrdé pití.

Co léčí maniok?

Podpora hubnutí – Je bohatý na vlákninu, takže je tou správnou volbou, pokud se nemůžete dočkat, až zhubnete. Dokáže navodit pocit sytosti na delší dobu, snižuje se tak potřeba neustále něco konzumovat.

Léčí migrény – Přítomnost vitaminu B2 a riboflavinu v hlízách je užitečná při léčbě bolestí hlavy a migrén.

Zlepšuje trávení – Obsažená nerozpustná vláknina pomáhá zlepšovat váš trávicí systém tím, že absorbuje všechny jedy uložené ve střevech a také snižuje záněty v zažívacím traktu.

Léčí průjem – Antioxidační vlastnosti kořenů mohou pomoci s řídkou stolicí. Pokud trpíte průjmem, povařte kořeny jednu hodinu ve vodě a konzumujte je. To vám pomůže zbavit se bakterií, které způsobují žaludeční potíže, a také zmírní příznaky průjmu.

Upravený maniok připravený ke konzumaci WS-Studio / Shutterstock.com

Lepší zrak – Tato zelenina je plná vitamínu A, který může pomoci zlepšit váš zrak a může také zabránit slepotě nebo špatnému vidění.

Hojí rány – Stonky, listy a kořeny jsou užitečné při léčbě ran. Kořeny mohou pomoci zabránit infekci ran a urychlit hojení.

Čistí od červů – Konzumace kořenů vám může pomoci zbavit se červů ve vašem žaludku a ve střevech.

Zvyšuje chuť k jídlu – Sacharidy a vláknina v manioku hrají důležitou roli při znovunabytí chuti k jídlu. Pokud se cítíte slabí a nemáte chuť k jídlu, možná z emocionálních nebo fyzických důvodů, zkuste do svého jídelníčku zařadit pár kousků manioku.

Zvyšuje energii – Jelikož je bohatý na sacharidy, jedlé hlízy jsou velmi užitečné pro okamžité zvýšení vaší energie.