Co používat proti komárům a klíšťatům? Při výběru repelentu se zaměřte na jednu složku, která zaručí jeho účinnost

Turistka si aplikuje repelent ve spreji na holé nohy v šortkách PAstudio / Shutterstock.com

Repelent, který jste si pořídili, nezabírá? Možná je chyba v jeho složení. V našem článku na Kupi.cz se dozvíte, na co se při výběru repelentu zaměřit a které repelenty jsou podle uživatelů nejlepší.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Léto s sebou kromě hezkého počasí přináší i zvýšený výskyt klíšťat a bodavého hmyzu, který umí znepříjemnit život. Účinným pomocníkem jsou repelenty. Je však velmi důležité vědět, na co se při jejich výběru zaměřit.

Jaké druhy repelentů existují?

V současné době si můžete vybrat z několika typů repelentů. Záleží na tom, zda upřednostňujete aplikaci na kůži nebo na oblečení.

Nejvíce preferovanými přípravky jsou ty, které se aplikují přímo na kůži. Tyto repelenty je možné zakoupit ve formě krému nebo spreje. Oblíbené jsou také repelentní náramky, které jsou napuštěné výtažkem z citronely, která účinně odpuzuje hmyz. V porovnání s repelentním sprejem nebo krémem je však účinnost náramků nižší.

V případě, že se potřebujete zbavit komárů v místnosti, můžete vyzkoušet repelenty do zásuvky. Tento typ je k dostání ve dvou variantách – první slouží k pouhému odpuzení hmyzu, tou druhou je pak varianta, která hmyz přímo zahubí. U tohoto typu se nicméně zaměřte především na složení náplně, protože výpary v místnosti budete vdechovat i vy.

Stříkání repelentu na nohy dítěte, kolem kterého poletují komáři FamVeld / Shutterstock.com

Jaké má být složení repelentů?

V případě, že chcete repelent bez chemického složení, hledejte přípravky, které obsahují eukalyptus nebo citronovou trávu. Výhodou přírodních repelentů je především to, že jsou šetrné k pokožce a nedráždí ji. Proto jsou skvělou volbou především pro děti. Jejich účinnost nicméně bohužel není 100%.

Nejznámější složkou repelentů je DEET, které má prokazatelné účinky v odpuzování komárů i klíšťat. V některých případech ale může po kontaktu s kůží způsobovat alergickou reakci, je proto důležité sledovat množství této látky. Zpravidla se však v repelentech kombinuje s dalšími účinnými látkami umělého nebo přírodního původu.

Vyrážíte do přírody? Nezapomeňte také na ochranu před sluncem

Který repelent je nejlepší?

Podle uživatelských recenzí spotřebitelé nejvíce důvěřují značce Predator, která nabízí vícero druhů repelentních přípravků. Mezi nejvíce prodávané patří Predator Forte repelent spray, Predator Junior repelent spray a Predator Maxx Plus spray.

Cenově dostupným a zároveň účinným repelentem je také Diffusil Family repelent spray, který je vhodný i pro děti od 2 let.

Nejvíce přírodních složek má přírodní repelent Incognito, který obsahuje výtažek z blahovičníku. Je vhodný pro děti i pro alergiky a seženete jej ve formě spreje i tělového mléka.

A v případě, že se chystáte do tropických oblastí, hledejte repelenty s vysokou koncentrací DEET. Mezi ověřené výrobky patří třeba repelent s názvem Lifesystem Expedition Max spray, který vás chrání až 24 hodin.