Kde se vzala Buddhova ruka a proč je o toto ovoce takový zájem?

Pět kusů ovoce Buddhova ruka Brent Hofacker / Shutterstock.com

Zní tak tajemně, vypadá neobvykle, ale co je zač? Rozhodně patří k nejpodivnějším plodům, se kterými se můžete setkat. Někomu připomíná žlutou chobotnici, ale v Himálaji, odkud pochází, mu neřeknou jinak než Buddhova ruka. Když si odmyslíme duchovní souvislost a podíváme se na úžasné zdravotní přínosy, hned nás napadne, že se bude skutečně jednat o dar shůry. Pojďme si toto netradiční ovoce představit trochu blíže.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Opravdu zvláštní citron

Mnoha lidem připomíná pokroucené lidské prsty svírající se k modlitbě, ale naše fantazie je schopná všeho, těch prstů by bylo poněkud mnoho. Ovoce nese latinský název Citrus medica var. sarcodactylis a řadí se mezi cedráty, tedy blízké příbuzné běžného citronu.

U nás je toto ovoce spíše vzácné, ale vzhledem ke své mytologii a vzezření se rychle rozšiřuje do celého světa. Stejně jako většina citrusových plodů i tento pochází z jižní nebo východní Asie.

Buddhova ruka na stromě 1234zoom / Shutterstock.com

Plody rostou na malém stromku pokrytém trny. Když rozkrojíte běžný citron, většinu ovoce tvoří kyselá dužina, v případě Buddhovy ruky uvidíte po rozkrojení obvykle pouze bílou část ovoce a kyselá dužina je zde jen v malém množství. Některé plody jsou zcela bez šťávy i pecek.

Říkáte si, na co takové plody pěstovat? V Asii se používají k náboženským účelům a k výrobě parfémů. Kromě toho se používají v pokrmech, nápojích a také v medicíně, protože mají mnoho léčivých účinků.

V Česku si zatím musíme vystačit s citrony, kupte je v akci

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Koupit, nebo pěstovat?

V obchodech na toto ovoce jen tak nenarazíte, tedy rozhodně ne v českých. Rostlinu však můžete objevit v některých zahradnictvích a pěstovat ji doma. Je citlivá na mráz, stejně jako na intenzivní horko a sucho. Nejlépe roste v mírném podnebí. Zimu by však nepřežila, proto počítejte s tím, že ji budete muset přenášet nebo pěstovat třeba ve skleníku nebo v zimní zahradě.

Rozkrojený plod Buddhova ruka EQRoy / Shutterstock.com

Zdravotní výhody Buddhovy ruky

Respirační výhody – Jde o nejvýznamnější přínos tohoto ovoce. Funguje jako expektorans a je jedním z nejrychlejších bezbolestných léků na kašel s katarem nebo hleny. Výhody tohoto ovoce lze navíc zvýšit tím, že ho před konzumací namočíte do vody.

Zmírňuje bolest – Již po tisíce let se používá při zmírňování bolesti. Tato výhoda pochází z jeho chemického složení. Obsahuje sloučeniny zmírňující bolest, jako je limonin, kumarin a diosmin. Kromě toho mají tyto sloučeniny také protizánětlivé vlastnosti. Ovoce dokáže zázraky tím, že léčí otoky a bolesti od velkých poranění až po modřiny. Dokonce urychluje proces hojení a vyblednutí modřin.

Reguluje krevní tlak – Alkoholový extrakt z ovoce působí jako vazodilatátor a relaxant. Pomáhá rozšiřovat koronární cévy a tím zlepšuje krevní oběh. Dále pomáhá udržovat hladinu krevního tlaku a snižuje riziko mrtvice nebo srdečního infarktu.

Zlepšuje imunitu – Toto úžasné ovoce obsahuje specifický polysacharid, který stimuluje a posiluje imunitní systém. V důsledku toho pomáhá při léčbě běžného nachlazení a kašle tím, že urychluje dobu zotavení.

Zmírňuje menstruační potíže – Pomůže ženám, které pociťují menstruační křeče, nadměrné krvácení a změny nálad. Je to díky skvělé kombinaci protizánětlivých a antioxidačních vlastností přítomných v ovoci.

Gastrointestinální výhody – Toto ovoce je vysoce prospěšné při gastrointestinálních problémech, jako je zácpa, nadýmání, žaludeční nevolnost, křeče a průjem. Kromě toho snižuje záněty žaludku a zároveň má uklidňující účinek na střeva. Díky tomu pomáhá usnadnit proces trávení a vylučování.

Buddhova ruka na stromě Mabeline72 / Shutterstock.com

Základní složka v bylinných lécích – Plody jsou v tradiční čínské medicíně považovány za užitečnou bylinku pro své hřejivé vlastnosti. Používá se jako složka v mnoha bylinných lécích k léčbě poruch souvisejících se slezinou, játry a plícemi. Stejně tak se používá k léčbě problémů, jako je zvracení, snížená chuť k jídlu, bolest žaludku, distenze, plnost hrudníku, nemoci jater a žaludku.

Bohatý zdroj vitamínu C – Plody jsou nabité vitamínem C. Díky tomu jsou vysoce účinné pro omlazení pleti. Kromě toho fungují také jako prostředek proti stárnutí.

Zabraňuje infekcím – Antivirové vlastnosti tohoto citrusového ovoce pomáhají při prevenci virových infekcí, zejména souvisejících s krkem a nosem.

Udržuje zdravou hladinu cholesterolu – Pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi díky přítomnosti pektinu a jeho schopnosti povzbudit krevní oběh a metabolismus.