Jaký je rozdíl mezi citronem a limetkou? Zjistěte, v čem jsou jiné

Dva citrony a jedna a půl limetky na dřevěném podkladu Alena Haurylik / Shutterstock.com

Připadá vám limetka jako zelený citron a citron zase jako žlutá limetka? Tyto dva druhy citrusového ovoce mají osvěžující chuť, která dokáže vylepšit mnoho nápojů i pokrmů. Myslíte si, že jsou stejné? Ačkoliv mají podobný vzhled a řadí se mezi citrusy, citronovník i limetka jsou samostatné druhy, jejich plody mají odlišnou chuť a odlišné jsou i nutričním složením. Zaměnit toto ovoce by zajisté žádnou velkou škodu nezpůsobilo, ale i přesto se vyplatí znát rozdíly mezi nimi.

Přečtěte si také

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Jak je to s plody?

Oba plody rostou celoročně, citronovníky však preferují mírné klima, zatímco limetky se doporučuje pěstovat v tropických a subtropických oblastech.

Citrony mají žlutou barvu a oválný tvar, limetky mají kulatý tvar a různé odstíny zelené barvy. Taktéž jsou obvykle menší – mají průměrnou velikost 3 až 6 cm, na rozdíl od citronů, které jsou velké v průměru 5 až 8 cm. Chuťově jsou tyto plody velmi podobné, přesto jsou však citrony trochu sladší, zatímco limetky jsou více hořké nebo kyselé. Oba plody obsahují asi 89 % vody.

Limetka a citron na kontrastním, žluto-zeleném pozadí Olinda / Shutterstock.com

Nutriční rozdíly

Citrony obsahují více bílkovin a tuků, zatímco limetky mají vyšší obsah sacharidů. Citrony dále obsahují dvakrát více vitamínu C, ale limetky jsou mnohem bohatší na vitamín A. Mají také mírně vyšší obsah vitamínu E, B3 a B5 a stejně tak nesou nízké hladiny vitamínu K, který naopak v citronech zcela chybí. Vitamínu B2 obsahují citrony i limetky stejné množství, stejně tak oba postrádají vitamíny D a B12.

Obecně jsou limetky bohatší na minerály, obsahují vyšší hladiny vápníku, mědi, zinku a fosforu. Citrony jsou naopak bohatší na draslík a hořčík. Oba citrusy mohou pomoci při hubnutí a mají kardioprotektivní účinky, snižují hladinu glukózy v krvi, chrání před vznikem rakoviny a mají zhruba 30 kcal.

Vylepšete si svačinu tropickým ovocem

Jak je to s kyselostí?

Kyselost ovoce se může měnit v závislosti na podmínkách pěstování a také na úrovni zralosti. Limetky jsou obecně kyselejší – pH citronů je 3,1, zatímco limetky mají hodnotu pH 2,4. Oba mohou také působit dráždivě a kvůli své kyselosti způsobit pálení žáhy a poškození skloviny. Citronová šťáva ve srovnání s tou limetkovou ovšem obsahuje vyšší hladiny kyseliny citronové, chuťově vám tedy může připadat jako o něco kyselejší.

Limetky, citrony a nápoj s nimi amenic181 / Shutterstock.com

Zdravotní výhody

Citrony a limetky jsou bohaté na fytochemikálie, jako jsou flavonoidy, limonoidy a polyfenoly. Tyto sloučeniny mají mnoho příznivých účinků na zdraví.

  • Kardiovaskulární zdraví – Citrusové plody jsou celkově bohaté na flavonoidy, které jsou úzce spojeny s kardiovaskulárním zdravím. Významným členem rodiny flavonoidů je sloučenina zvaná flavanon. Oba druhy ovoce jsou bohaté na tuto látku, ale citrony jí mají více. Tyto a další fytochemikálie nacházející se v citrusových plodech vykazují silné antioxidační a hypolipidemické aktivity.
  • Diabetes – Přidání citronové šťávy do jídla významně snižuje průměrnou koncentraci glukózy v krvi. Předpokládá se, že tento účinek je způsoben kyselostí, která zpomaluje trávení škrobu. Jelikož má limetková šťáva také kyselé pH, i ona může mít podobně prospěšný účinek.
  • Rakovina – Fytochemikálie citrusových plodů jsou spojovány se sníženým rizikem rakoviny, konkrétně v trávicím traktu a horních cestách dýchacích. Tento efekt je patrný i při jejich mírné konzumaci.
  • Další výhody – Oba druhy ovoce mají antimikrobiální, hepatoprotektivní účinky a účinně fungují proti obezitě.