Ochutnejte piniové oříšky, jsou lahodné a mají mnoho přínosů pro zdraví

Piniové oříšky v misce a na vařečce, jehlice borovice, šiška aboikis / Shutterstock.com

Existuje mnoho druhů oříšků a většinu z nich jste pravděpodobně ochutnali. Občas můžeme narazit i na takové, které jsou méně rozšířené a příliš se o nich nemluví. Patří sem bezpochyby piniové oříšky. Možná jste na ně ještě nenarazili anebo vás odradila jejich vysoká cena, která obvykle přesahuje 100 Kč za 100 gramů této pochoutky. Ve skutečnosti nejde o oříšky, ale o semena borovice a vzhledem k jejich zdravotním přínosům a kulinářskému využití je vhodné se s nimi seznámit.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Jedlá semena borovice

Pokud se vypravíte k lesu a začnete z borovicových šišek vyloupávat semena, není to dobrý nápad, protože ne všechny druhy borovic produkují jedlá semena. Existuje však více než 20 druhů borovic, ze kterých se jedlá semínka získávají, a v Evropě je to zejména borovice pinie, jež roste v zemích kolem Středozemního moře.

Mnoho druhů jedlých borovic najdeme v Severní Americe a Asii. Pokud si myslíte, že se jedná o nějakou nutriční novinku, měli byste vědět, že je lidé konzumovali už 10 tisíc let před naším letopočtem.

Piniové oříšky a šiška Lijphoto / Shutterstock.com

Piniové oříšky se mohou konzumovat syrové, ale v obchodech narazíte zejména na pražené a nejlépe se nakupují online. Proč je vlastně jejich cena tak vysoká? Souvisí to s náročností jejich sklizně, protože šišky produkují borovice starší 25 let, trvá dlouhou dobu, než šiška dozraje, a proces získávání semen ze šišek také není snadný.

Proč si piniové oříšky vůbec kupovat? Možná právě pro jejich vzácnost a také proto, že jsou velmi výživné, mají charakteristickou chuť, celou řadu zdravotních výhod i široké využití v kuchyni.

Zdravotní výhody

Potlačení chuti k jídlu – Obsahují určité mastné kyseliny, které mohou pomoci omezit chuť k jídlu. Tyto mastné kyseliny pomáhají uvolňovat hormon zvaný cholecystokinin, o kterém je známo, že potlačuje chuť k jídlu.

Více energie – Některé specifické živiny, jako jsou mononenasycené tuky, železo a bílkoviny, mohou pomoci zvýšit hladinu energie. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku, který snižuje únavu.

Snížení rizika srdečních chorob – Mononenasycené tuky, vitamíny E a K, hořčík a mangan tvoří synergickou směs pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Kyselina pinolenová v piniových oříšcích podporuje zdravý cholesterol, a dokonce pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Konzumace je také spojena s nižším krevním tlakem.

Výhody pro diabetiky – Pravidelná konzumace má výhody pro diabetiky 2. typu. Semena také zabraňují souvisejícím komplikacím, jako jsou problémy se zrakem a mrtvice.

Člověk drží piniové oříšky v dlaních New Africa / Shutterstock.com

Zdraví mozku – Piniové oříšky jsou bohaté na železo, což je minerál nezbytný pro transport kyslíku v těle a také pro zdraví mozku.

Nižší riziko rakoviny – Prospěšnost těchto oříšků pro zdraví při rakovině lze připsat jejich obsahu hořčíku. Tento minerál je spojován s nižším rizikem různých typů rakoviny.

Silné kosti – Obsažený vápník a vitamín K pomáhají pro budování silných a zdravých kostí.

Imunita – Mangan a zinek v piniových oříšcích posílí imunitní systém. Zatímco první pomáhá udržovat hormonální rovnováhu těla a pevnost pojivové tkáně, druhý posiluje imunitu a napomáhá hojení ran.

Piniové oříšky se skvěle hodí do salátů

Lepší zrak – Obsahují mnoho luteinu, což je antioxidant, který pomáhá předcházet makulární degeneraci a posiluje zdraví očí.

Zdraví pokožky a vlasů – Díky vysokým koncentracím různých základních vitamínů, minerálů a antioxidantů jsou piniové oříšky skvělé pro zlepšení stavu pleti a vlasů.

Nutriční hodnoty na 100 g

  • Kalorie: 673 kcal
  • Tuky: 68 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 4,9 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 2 mg
  • Draslík: 597 mg
  • Sacharidy: 13 g
Namazaná bagetka se špenátem, vejcem a piniovými oříšky Katarzyna Hurova / Shutterstock.com
  • Vláknina: 3,7 g
  • Cukr: 3,6 g
  • Bílkoviny: 14 g
  • Vápník: 16 mg
  • Hořčík: 251 mg
  • Železo: 5,5 mg
  • Vitamín C: 0,8 mg
  • Vitamín B6: 0,1 mg

Využití piniových oříšků

Můžete je konzumovat samotné, ale hodí se také do mnoha receptů. Skvěle chutnají například na pizze a můžete je přidat i do celozrnného pečiva. Lahodné jsou rozdrobené na dezertech, třeba na ovocných pohárech a na zmrzlině. Přidat se dají i do salátů, ke všem druhům masa a k jakékoliv zelenině.