Celní správa rozšířila funkce své aplikace. Novinka potěší všechny, kteří objednávají zásilky ze zahraniční do 150 eur

Žena sedící s notebookem a chytrým telefonem Ostanina Anna / Shutterstock.com

Každý příjemce zahraniční zásilky musí od října 2021 zaplatit daň z přidané hodnoty a podat elektronické celní prohlášení. Koncem června letošního roku však celní správa rozšířila funkce své aplikace pro podávání elektronického celního prohlášení, tzv. eCEP. Prostřednictvím stejnojmenné aplikace je nyní možné jednoduše proclít všechny zásilky do celkové hodnoty 150 € doručované jakýmkoli přepravcem. Dosud to přitom bylo možné pouze u zásilek doručovaných Českou poštou.

Přečtěte si také

Vatikánský chléb štěstí se peče jen jednou za život. Není divu, že jeho příprava trvá celý týden

Proclení přes aplikaci celní správy

Celní správa rozšířila služby pro veřejnost, když od 27. 6. 2022 umožnila přes svou aplikaci eCeP deklaraci všech zásilek do hodnoty 150 eur, a to včetně darů do 45 eur, dopravovaných jakýmkoli přepravcem. Do té doby bylo přitom proclení možné pouze prostřednictvím České pošty.

Změna se týká i v Česku tolik oblíbených malých zásilek z čínských e-shopů, jako je například AliExpress. Všichni příjemci zahraničních zásilek přitom od loňského října musí dle celní a daňové legislativy platit daň z přidané hodnoty a podávat elektronické celní prohlášení.

Kurýr předávající balíček lovelyday12 / Shutterstock.com

Nejdřív pošta, nyní ostatní přepravci

Vzhledem k faktu, že 90 % všech zahraničních zásilek bylo doručováno operátory České pošty, deklaraci prostřednictvím aplikace eCeP umožňovali celníci nejprve pouze pro zboží doručované právě tímto přepravcem. Nově však aplikaci mohou využít i ti příjemci, kteří pro doručení zvolili jiného přepravce.

Podání celního prohlášení

Pokud chcete pro podání celního prohlášení využít aplikaci celní správy, nejprve se musíte identifikovat na cPortále a zadat osmnáctimístné číslo celní formality a také číslo položky, kterým bylo zboží označeno a umístěno do dočasného skladu. Toto číslo lze snadno získat od přepravce, který má zásilku doručit. Příjemce také může využít možnost nechat se v celním řízení zastupovat přepravcem.

Web celní správy celnicka.cz celnicka.cz

S vyplněním poradí Celnička

S vyplněním elektronického celního prohlášení, ať už do 150 eur nebo ve vyšší hodnotě, vám pomůže oficiální web celní správy Celnička.cz. Zde se dozvíte, do jakého sazebníku spadá vaše objednávka, zda nepodléhá omezením a zákazům a jak případně postupovat při vyplňování prohlášení prostřednictví aplikace eCeP.