Jak si vyladit bazén k dokonalosti?

Dvě ženy leží na nafukovacích kruzích v bazénu Alena Ozerova / Shutterstock.com

Plavková sezóna je v plném proudu a spolu s ní také čas, který strávíte venku. I exteriér kolem vodní plochy si v rámci plánování vzhledu zahrady a její koncepce zaslouží vaši pozornost. Inspirujte se našimi tipy a zvelebte plochu kolem bazénu – abyste si letos vychutnali ještě více relaxace a příjemných chvil.

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Komfort a bezpečnost

Kolem bazénu je základním stavebním prvkem povrch. Ten vytváří finální dojmy, atmosféru a usnadňuje pohyb. Podlahová krytina by měla být nejen estetická, ale především bezpečná – lépe řečeno protiskluzová. Krokem číslo jedna tak může být pokládka velkoformátové dlažby, oblíbené zámkové dlažby, PVC krytiny nebo například kombinace kačírku a nášlapných kamenů či dřevěných odřezů. Celkovým vzhledem by povrch měl navazovat na okolí a zbytek exteriéru a umožnit vám komfortní pohyb v bezprostřední blízkosti bazénu. Vzhledem k tomu, že kolem bazénu není potřeba tolik materiálu, můžete se poohlédnout v hobby marketech na výprodejových paletách, kde jsou zbytky dlažeb, které mohou být se slevou až 80 %.

Na detailech záleží

Zahrajte si na zahradního architekta. Okolí bazénu totiž snese pár dekorací, stejně jako vaše zahrada. Ozdobný balvan, traviny, solární lampa nebo bodové osvětlení, okrasné květiny – zeleň a dekorativní detaily mohou být zajímavými kontrasty k modři vody. Oživte okolí bazénu a vsaďte na více detailů nebo jednu dominantní část, která vznikne například kombinací kamenů, dřeva a rostlin. Nevíte si rady? Inspirujte se třeba na internetu na Kupi.cz v letácích zahradních hobby marketů – kombinujte cizí nápady s vlastními.

Úložný prostor

K bazénu patří nezbytné vybavení, které by mělo mít vlastní úložný prostor – tak, abyste jej měli při ruce, ale aby zbytečně nenarušovalo pořádek na zahradě. Proto je potřeba myslet na vzdálenost bazénu od úložiště v exteriéru. Některé prvky, jako je filtrace, snadno uschováte pod solárním ohřívačem vody. Můžete však využít také třeba zahradní truhlu. Pomůcky, které využíváte pro údržbu bazénu denně, můžete pověsit na plot. Nebudou vám překážet, ale budete je mít neustále k dispozici. V akčních letácích se velmi často objevují také plastové zahradní domky, které dokonale splynou s okolím díky různým barevným variantám.

Zahrada s bazénem a posezením stock_SK / Shutterstock.com

Praktičnost, která potěší

Už se vidíte, jak popíjíte oblíbený drink u bazénu? Pak je potřeba promyslet odkládací plochu, ať už chcete odložit kávu nebo sklenku oblíbeného nápoje – ze souše i přímo z vody. Malý praktický odkládací stolek nebo pařez snadno nahradí konzolové stolky. Budete moci podávat občerstvení přímo u vody – a užívat si tak více pohodových chvil. Do bazénu si můžete pořídit také plovoucí stůl. Jedná se o nafukovací podstavec, ve kterém jsou otvory pro lahve a skleničky.

Kouzlo relaxace

A co je posledním bodem? Přece zajištění prostoru pro vaši nerušenou relaxaci. Okolo vodní plochy můžete rozložit klasická lehátka v materiálu, který opět ladí s koncepcí zahrady. Lehátka však nemusí být jediným řešením. Chillout zónu vytvoříte také vytvořením malého pódia ze dřeva nebo PVC krytiny. I tady si budete moci kdykoli odpočinout a vychutnávat doteky slunce. Přidejte slunečník a máte hotovo. Tak léto, pojď dál!