Obchodní centra spustila letní výprodeje, kvůli inflaci čekají vyšší poptávku

Obchodní centra spustila letní výprodeje, kvůli inflaci čekají vyšší poptávku Wizard Goodvin / Shutterstock.com

Tuzemská obchodní centra (OC) spustila letní výprodeje. Většinou potrvají zhruba do poloviny srpna a výše slev bude postupně stoupat. Snížení cen by se nemělo lišit od předchozích let. Zájem o výprodeje OC očekávají ale vyšší než obvykle, a to především z důvodu rostoucí inflace a všeobecného zdražování. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci nákupních center.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Letní výprodeje v Praze startují

Na letní slevy můžeme v těchto dnech narazit ve většině obchodních center. V pondělí letní výprodeje spustilo také pražské centrum Fashion Arena Prague Outlet, lidé v nich budou moci nakoupit do půlky srpna. Jednotlivé značky podle ředitelky centra Lenky Čapkové nyní lákají na snížení cen až o 50 %, s vrcholící letní sezonou se většinou ale vyšplhají až na 80 procent. „Tato sezonní akce je mezi našimi zákazníky dlouhodobě velice oblíbená, proto čekáme silný zájem i v letošním roce. Ten bude navíc umocněn aktuálně kulminující inflací,“ řekla.

Tričko za pár kaček

V nákupním centru Palladium v Praze začaly letní výprodeje už v polovině června a potrvají celé léto. I zde slevy obchodníci většinou rozdělují do několika vln, podle ředitele marketingu a PR Palladia Milana Rumlera začínají na 20 až 30 %, pokračují okolo 50 % a konečné výprodeje jsou plánovány se slevami až 70 %. „Zájem o slevy letos očekáváme vyšší než v loňském roce,“ uvedl. Dodal, že je to, vedle vyššího počtu turistů v centru Prahy, jeden z důvodů růstu návštěvnosti nákupního centra, který v posledních dnech Palladium eviduje.

I pro motorkáře máme slevu!

Letní výprodeje budou i na dražší kolekce

Freeport Fashion Outlet na Znojemsku spustil letní výprodeje 4. června, slevy podle ředitele centra Jana Procházky dosáhnou nejvyšší míry na přelomu července a srpna, kdy budou moci lidé nakoupit až se 70% slevou. „V tomto období už lze čekat přeci jen omezenější výběr zboží,“ řekl. Upozornil, že slevy na starší kolekce, na které se outlety zaměřují, musejí prodejci počítat z jejich původních cen. „Zákazníci tak budou mít toto léto ještě šanci skutečně výrazně ušetřit. Od podzimu začnou postupně i do outletů přicházet novější a tedy i dražší kolekce, jejichž ceny budou poznamenány inflací, dodal.

Něco pro mrňousky v akci

V pražském centru Galerie Harfa podle jeho ředitele Pavla Hradce některé obchody letní slevy zahájily minulý týden. V současné době je zájem zhruba stejný jako v minulých letech, uvedl. „Pokud se díváme na prodeje, květen byl velice úspěšným měsícem. Červen pravděpodobně tak výrazný nebude, nicméně i tak očekáváme vyšší obraty v porovnání s lety 2021 a 2019,“ řekl dále. Je to podle něj částečně způsobeno i nárůstem cen. Je ale přesvědčen, že slevy při letních výprodejích vytvoří opět pro zákazníky zajímavé ceny.

Inflace ovlivnila ceny oblečení a obuvi

Meziroční inflace v květnu podle dat Českého statistického úřadu vzrostla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Oděvy proti květnu loňského roku zdražily o 22,9 procenta, ceny obuvi stouply o 16,8 procenta.

(zdroj: ČTK)