Internetová tržiště musí od nového roku hlásit prodeje a tržby. Odborníci povinnost srovnávají s EET

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/online-shopping-paper-cartons-parcel-cart-1578853621 Natee Photo / Shutterstock.com

Internetové platformy pro prodej zboží budou mít od ledna příštího roku novou povinnost. O zprostředkování prodejů a služeb budou muset podávat roční hlášení. Evropská komise si od nařízení slibuje snížení počtu daňových úniků a kvalitní sběr dat pro vyměření daní. Nová ohlašovací povinnost se zřejmě dotkne až několika set platforem a bude mít podobný efekt jako zavedení EET v roce 2016. Při nedodržení ohlašovací povinnosti bude hrozit pokuta až 1,5 milionu korun nebo zákaz činnosti.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Internetovým platformám začne ohlašovací povinnost

Zamezit daňovým únikům a nasbírat dostatek dat pro vyměření daně z příjmu a DPH. To jsou jen dva z několika výsledků, které si Evropská komise slibuje od zavedení směrnice Rady EU o správní spolupráci v oblasti daní s názvem DAC 7 pro internetová tržiště. Ta by měla od ledna 2023 každoročně podávat finanční správě hlášení o tom, jaké prodeje produktů a služeb na svých platformách zprostředkovala.

Povinnost evidence se dotkne především internetových platforem umožňujících prodej zboží nebo služeb, jako jsou služby řemeslníků, sdílení automobilů, nabídky ubytování, zájezdů či jazykové portály.

Výdejna e-shopu Alza.cz Alza.cz

E-shopů s vlastním prodejem se systém zřejmě nedotkne

Ohlašovací povinnost se naopak netýká e-shopů s přímým prodejem, stejně jako tržišť, která si zboží nakoupí a následně přeprodávají napřímo pod vlastním daňovým identifikačním číslem.

Díky této výjimce by se oznamovací povinnosti mohla vyhnout i českým e-shopům Alza.cz a Mall.cz, které umožňují prodej zboží třetím stranám. „Zatím podle informací, které máme k dispozici od příslušných institucí, předpokládáme, že se nás tato směrnice nedotkne. Alza.cz totiž není zprostředkující platforma ve smyslu DAC7, ale prodávající všeho zboží a služeb na svém webu,“ uvedla mluvčí Alzy Daniela Chovancová s tím, že firma čeká na implementaci směrnice do českého zákona.

DAC 7 se netýká ani malých prodejců

Systém hlášení prodejů se vyhne i veřejnoprávním prodejcům a malým prodejcům zboží, kteří provedou do 30 transakcí v maximální hodnotě 2 000 eur ročně.

„Nemělo by se to tedy týkat někoho, kdo prodává pár kousků oblečení po dětech přes online tržiště a nevykonává to jako ekonomickou činnost. Pokud ale překročí uvedený práh, platforma bude podle aktuálního návrhu zákona sbírat a hlásit informace i o něm,“ uvedla pro SZ Byznys Michaela Kučerová, daňová expertka firmy Deloitte.

Systém EET na pokladně v restauraci Česká televize

Vláda zřejmě zruší EET

Daňoví experti přirovnávají systém DAC 7 k elektronické evidenci tržeb (EET), která byla zavedena v roce 2016. „Podobně jako v minulosti u elektronické evidence tržeb stoupne pravděpodobně výběr daní, protože některé subjekty začnou příjmy přiznávat, případně je k tomu finanční správy jednotlivých států vyzvou,“ vidí v obou systémech podobnost Kučerová.

O systému EET přitom před několika dny jednala vláda. Ta se domnívá, že projekt představuje pro podnikatele spíše zátěž a ministr financí Zbyněk Stanjura jej dokonce označil za projev nedůvěry státu vůči podnikatelům. I proto bude systém EET s největší pravděpodobností ke konci letošního roku zrušen, případně zůstane ve formě dobrovolné evidence.

1,5 milionu pokuta nebo zákaz činnosti

Informace, které finanční správa kontrolami získá, bude porovnávat s informacemi z daňových přiznání daných firem. Společnostem, které hlášení nepodají, případně v něm uvedou nepravdivé informace, může hrozit pokuta až ve výši 1,5 milionu korun, v horším případě pak zařazení na seznam nespolupracujících subjektů a zákaz činnosti.