Společnost UPS začala rozvážet balíky pomocí elektrokol

Elektrokolo UPS UPS

Když očekáváme zásilku od doručovací společnosti, obvykle přijede dodávka. Dokážete si však představit, že by přijel kurýr na elektrokole? To už budete spíše čekat poštovního holuba. Může se to zdát jako vtip, ale známá kurýrní společnost UPS to s elektrokoly myslí vážně. Jejím cílem je snížit svoji uhlíkovou stopu a stát se uhlíkově neutrální.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Revoluce v doručování

Elektrokolo UPS nemá tradiční tvar – má 4 kola jako automobil a také klasická řídítka. A ačkoliv v pohybu vozítku pomáhá elektromotor, řidič musí aktivně šlapat do pedálů.

eQuad jezdí rychlostí kolem 25 km/h a dokáže uvést náklad o hmotnosti více něž 200 kilogramů. Na rozdíl od velkých doručovacích vozidel se pohodlně vejde i na cyklostezky a na pěší zóny, kam velká vozidla nemohou.

Vozítka eQuad jsou navržena tak, aby produkovala méně emisí než standardní nákladní vozidla, které UPS používá. Cílem společnosti je stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Menší rozměry navíc znamenají hbitější doručování v městském prostředí, ale i na venkově.

Vozítko eQuad UPS

eQuad míří do celého světa

Zkušební provoz eQuad byl zahájen v New Yorku, který byl jedním z několika testovacích kroků, které UPS zkouší. Mezi další lokality patří trhy v celé Evropě a Asii. V Evropě bylo nyní implementováno více než 30 projektů elektrokol různých velikostí, včetně Dublinu, Paříže, Kodaně, Stockholmu, Amsterdamu a Rotterdamu. Tato kola najdeme také ve městech po celém Německu, jako je Heidelberg, Mannheim a Hamburk.

Udělejte si radost – a dorazí vám až před dveře

„Motokola jsou skvělým způsobem, jak porazit provoz v městských oblastech a doručit na adresy, které jsou hůře dosažitelné tradičním balíkovým vozem,“ řekl George Dann, provozovatel e-cyklů UPS v Londýně. „Lidé mě zastavují na ulici, aby se zeptali. Jsou skutečným hitem, když jsem na cestách,“ dodal.

Parametry eQuadu

  • Velikost: 84 centimetrů na šířku, 3 metry na délku.
  • Kapacita: 210 kilogramů v kontejneru zajištěném zámkem.
  • Vzdálenost: Dokáže ujet 60 kilometrů na jedno nabití ze standardní zástrčky.
Jízda eQuad po Londýně UPS

UPS není jediný, kdo myslí na životní prostředí

eQuad poprvé debutoval na výstavě Expo 2020 v Dubaji jako varianta dodávky s nižšími emisemi, která je také tišší a účinnější v hustých městských oblastech. Cílem je také učinit dodávky na poslední míli nákladově efektivnějšími. UPS však není jedinou přepravní společností, která se zabývá alternativními dopravními prostředky. Společnost FedEx vyvinula e-cargo kolo, které se používá ve stálých provozech v Londýně a testuje se také na dalších místech.

Konkurence již používá i elektrické dodávky nebo drony a je pravděpodobné, že se ostatní doručovací společnosti inspirují i doručovacími elektrokoly. Doručovací byznys je velmi konkurenčním prostředím, kde každá výhoda znamená velké plus.