Etiketa svatebních darů. Na starost je má maminka nevěsty a novomanželé by je nikdy neměli rozbalovat přímo na svatbě

Ženich navléká nevěstě prstýnek na prst maxbelchenko / Shutterstock.com

Někdo daruje mixér, jiný raději finančně přispěje novomanželům do společné kasy. Tradice svatebních darů je stará jako svatby samy. Ale i ona má svá nepsaná pravidla, která je třeba dodržovat, abyste se nedopustili nechtěného faux pas. V rámci svatební etikety platí, že svatební dary a jejich organizaci má na starost maminka nevěsty. Dva týdny po svatbě by pak novomanželé měli svatebčanům rozeslat oficiální poděkování za jejich dary. Jaká další pravidla má tradice svatebních darů?

Přečtěte si také

Nejznámější retro jídla v Česku: Těchto osm dobrot vás přenese o desítky let zpět

Svatba má svá pravidla

Ať už jste dostali pozvánku na svatbu ve stodole, královskou svatbu na zámku, nebo netradiční obřad v lese, pravděpodobně se nevyhnete několika zvyklostem, které ke svatbě zkrátka patří.

Vedle krájení dortu, házení kytice, slavnostního oběda s přesným zasedacím pořádkem a prvního tance novomanželů je to také dávání svatebních darů. Ty mohou mít různou podobu, od vybavení domácnosti přes zážitkové dárky až po finanční příspěvek do manželství.

Dary má na starost maminka nevěsty

Podle pravidel etikety by měla mít svatební dary na starosti maminka nevěsty. Za ní by tedy hosté měli chodit s dotazy a případně si jejím prostřednictvím „zamluvit“ z připraveného seznamu darů ten, který chtějí přinést. Zvolíte-li tuto cestu, dárek už jen vkusně zabalte (pokud znáte barvu dekorací, máte vyhráno) a nezapomeňte vložit věnování a gratulaci, aby novomanželé věděli, od koho dárek dostali.

Svědek na svatbě má proslov, ženich, nevěsta a svatebčané se baví Jacob Lund / Shutterstock.com

Dary se rozbalují až doma

Jedním z nejdůležitějších nepsaných pravidel při předávání darů je, že se nikdy nerozbalují přímo na svatbě, nemluvě o obálkách s finančními příspěvky! Mohlo by tak vzniknout skutečně nepříjemné faux pas, kterému se během takové šťastné události určitě chcete vyhnout.

Novomanželé si dárky rozbalí v soukromí den po svatbě, případně po svatební cestě. Výjimku můžete udělat pouze v ojedinělých případech, pokud je svatba malá a víte jistě, že svatebčané nebudou mít s veřejným rozbalováním problém. Děkuje se však vždy všeobecně, ne jmenovitě.

Novomanželé často preferují finanční příspěvek

Přestože některé páry využívají příležitosti dovybavit svou domácnost a pozvaným hostům poskytnou přesný seznam různě hodnotných darů, z nichž si svatebčané mohou vybrat, jiní o to nestojí. Stále více novomanželů v dnešní době preferuje raději finanční příspěvek, protože již ve své domácnosti vše potřebné mají a hotovost mohou využít třeba na svatební cestu.

Sazka losy Černá perla Sazka

Darujte možnost splnit si své sny

Originálním a zároveň vždy vítaným dárkem jsou stírací losy. Můžete je vložit do zdobné obálky nebo vyrobit kreativní dekoraci, kterou lze doplnit o přání či společné fotografie. Sazka navíc nabízí losy nejrůznějších designů, takže můžete vybrat přesně podle vkusu novomanželů. Elegantním dojmem působí například oblíbený los Maxi Černá perla, úsměv na tváři vykouzlí i Zlatá rybka (ta kromě hotovosti naděluje i auto či dovolenou) nebo los Rentiér. Nezapomeňte snoubencům popřát hodně štěstí v lásce i ve hře, třeba se na ně v jejich svatební den usměje štěstí a váš dar se promění v novomanželskou cestu kolem světa nebo vysněný nový domov.

Peníze zabalte vkusně či vtipně

Předtištěným svatebním přáním s kýčovitým vtipem a okénkem na bankovku již odzvonilo. Taková přání jsou nejen nevkusná, ale také odbytá. Chcete-li nevěstě a ženichovi dokázat, jak vám na nich záleží, vyrobte přání sami, případně složte vlastní báseň.

Pokud si na skládání vlastní poezie netroufáte, přání doplňte o osobitou poznámku, soukromý vtip nebo připomenutí nějakého zážitku s novomanželi. Nejenže takové přání opravdu ocení, ale možná si jej rádi připomenou i za pár let. Peníze můžete srolovat a k přání přivázat ozdobnou stužkou nebo je vložte do dárkové krabičky.

Srolované bankovky ovázané stužkou, model autíčka Ton Hazewinkel / Shutterstock.com

Pravidla, která se spíše nedodržují

Etiketa hovoří také o tom, že byste měli novomanželům poslat dárek i přesto, že se svatby nakonec nemůžete zúčastnit. Málokdo však toto pravidlo dodržuje, většinou stačí pozvání s díky odmítnout a popřát snoubencům hodně štěstí. Hosté by též podle etikety měli dary donést na předem dané místo už den před svatbou, většinou je však hosté předávají chvíli před obřadem na dříve určené místo, obvykle přehledně označený stůl.

Potěšit může i maličkost

Práci může ušetřit koordinátorka

K pravidlům etikety patří také to, že bude celý den perfektně zorganizován, hosté nebudou nikde neorganizovaně postávat a hledat, kam mají dary položit. Pomoci vám může svatební koordinátor nebo koordinátorka. V dnešní uspěchané době jejich služeb využívá stále více párů a svatebních agentur v Čechách vyrostlo jako hub po dešti.

Tato placená síla se stane neocenitelnou pomocí, která svatbu nejen dokonale naplánuje a postará se o vše od dortu přes dary až po výzdobu, ale také vám pomůže s organizací přímo na místě a vy nebudete muset zapojovat celou rodinu, která si tak svatbu lépe užije.