Grilování vyjde letos Čechy dráž, ale dá se i ušetřit

Žena vybírá v supermarketu maso LADO / Shutterstock.com

Stále se zvyšující ceny potravin nutí lidi šetřit, kde se dá. Při nákupech tak v posledních měsících stále více Čechů vyhledává slevy a jinak tomu nebude ani vzhledem k právě začínající letní sezóně, kdy se lidé scházejí a grilují. Za tzv. grilované balíčky s marinovaným masem, o které projevují podle prodejců zákazníci každoročně obrovský zájem, si podle dat nákupního rádce Kupi.cz, který je největším českým portálem zaměřeným na online distribuci letáků a katalogů, letos připlatíme.

Přečtěte si také

Recept na vynikající krtkův dort: Jakmile si ho doma upečete, už nebudete kupovat polotovar

Z analýzy Kupi.cz vyplývá, že u akčních cen za tyto předpřipravená masa ke grilování došlo k meziročnímu průměrnému zdražení v supermarketech o 18 %.

Za „maso bez práce“ na grilování si připlatíme

  • Jedna z nejčastěji promovaných položek v akčních letácích v červnu je Vepřová plec marinovaná, která v akci podražila o 20 %, (z 99 Kč na 119 Kč).
  • Nejčastěji promovanými produkty z kategorie předpřipravených mas jsou kuřecí stehenní řízky a křídla. Řízky v akci zdražily o 28 % a křídla o 17 %. V akci letos v červnu tedy pořídíme kuřecí stehenní řízky za 139 Kč, a křídla nás vyjdou v akci na 70 Kč. Nákupem v akci je však možné ušetřit až 37 %.
  • Z hovězího masa je nejčastěji promovaná kližka za akčních 189 Kč/kg. Oproti loňsku je to zdražení o 7 %. Oproti běžné ceně je však možné ušetřit 40 %.
  • U vepřového masa je nejpromovanější krkovice bez kosti za akční cenu 115 Kč/kg. To je meziročně o 21 % více. Nákupem v akci je však možné podle Kupi.cz ušetřit až těžko uvěřitelných 50 %.

Data z nákupního rádce Kupi.cz za červen s meziročním srovnáním za stejné období.

Co si ugrilujete dobrého?

Nákupy z akčních letáků se stále vyplatí

Pokud byste se rozhodli si maso na grilování naložit sami, pak z dat Kupi.cz vyplývá, že se rozhodně vyplatí počkat si na slevové akce. Například Marináda Vitana meziročně podražila o 30 %. V akci ji tak koupíme za průměrných 17 Kč. Oproti běžné ceně ušetříme průměrně 15 %

Vepřové maso

Průměrné zdražení o 17 %. Nejčastěji promovaná vepřová krkovice bez kosti podražila o 16,6 % a v akci tak stojí průměrných 126 Kč/kg. Vloni stála o cca 17 Kč méně. Nákupem v akci se dá ušetřit průměrně 33 %. Varianta s kostí podražila dokonce o více než 21 %. Přitom počet akcí zůstal v podstatě stejný.

Maso na rozpáleném grilu stockcreations / Shutterstock.com

Kuřecí maso

Celá kategorie drůbežího masa podražila o průměrných 18 %, ale u nejoblíbenějších produktů to bylo výrazně víc. Kuřecí prsní řízky pořídíme v akci za průměrných 140 Kč/kg, což je o téměř 30 % více, než loni ve stejném období. To znamená zdražení o 32 Kč na kile. Stále je to však výrazně méně, než nákupem za běžnou cenu, která se pohybuje okolo 179 Kč, tedy o dalších téměř 40 Kč více. Nákupem v akci tak ušetříme min. 28 %.

Podobně je na tom i kuře celé, to podražilo o 27 %.

Alkohol

Průměrně se cena alkoholu v akci v podstatě nezměnila a je tak jednou z nejméně zasažených oblastí. Při podrobnějším pohledu na nejoblíbenější podkategorii piva lze vysledovat, že některá piva podražila o 13 %, ale jinak většina těchto zlatavých moků eviduje zdražení do 5 %.

Například Pilsner Urquell 0,5l je v akci o korunu levnější než loni. K dostání je za průměrnou akční cenu 23 Kč. To je oproti běžné ceně úspora 21 %.

  • Data jsou z Kupi.cz za květen a porovnávají roky 2022 a 2021.