Zdražování nekončí a dotklo se i slev! V akcích stojí kuřecí řízky o 30 % více než loni, u másla je to o 94 %

Nákupní košík u pokladního pásu v supermarketu Lizardflms / Shutterstock.com

Stále rostoucí ceny nutí většinu Čechů otočit každou korunu několikrát, než s ní zaplatí. Není tak divu, že nákupní rádce Kupi.cz, který je největším českým portálem zaměřeným na online distribuci letáků a katalogů, zaznamenal v posledních měsících zvýšený zájem o slevové akce zejména na potraviny. Ale i u slev musíme počítat, že si připlatíme více než loni.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vypere i vyčistí. 5 způsobů, jak v domácnosti využít Coca-Colu

Zájem o slevové akce roste

Z analýzy, ve které nákupní rádce Kupi.cz porovnával akční ceny potravin za květen, vyplývá, že u některých položek se ceny v akcích meziročně zvýšily dost citelně.

Například u másla se akční ceny meziročně zvedly o 94 %, mléko zdražilo o 32 % a prsní řízky pořídíme v akci o 32 Kč/kg dráž než loni.

Vepřové maso

V kategorii vepřového masa eviduje Kupi.cz průměrné zdražení o 17 %. Nejčastěji promovaná vepřová krkovice bez kosti podražila o 16,6 % a v akci tak stojí průměrných 126 Kč/kg. Přičemž vloni stála o cca 17 Kč méně. Nákupem v akci se dá dle dat nákupního rádce ušetřit průměrně 33 %. Varianta s kostí podražila dokonce o více než 21 %. Přitom počet akcí zůstal v podstatě stejný.

Nakupte si maso v akci do zásoby

Kuřecí maso

Celá kategorie podražila o průměrných 18 %, ovšem u nejoblíbenějších produktů to bylo výrazně víc. Kuřecí prsní řízky pořídíme v akci za průměrných 140 Kč/kg, což je o téměř 30 % více než loni ve stejném období. To znamená zdražení o 32 Kč na kilogram Stále je to však výrazně méně než při nákupu za běžnou cenu, která se pohybuje okolo 179 Kč, tedy o dalších téměř 40 Kč více. Nákupem v akci tak ušetříme min. 28 %.

Podobně je na tom i kuře celé, to podražilo o 27 %.

Žena s nákupem si překvapeně prohlíží dlouhou účtenku PERO studio / Shutterstock.com

Máslo

Celá kategorie v akci podražila o 26 %. Existuje spousta výrobců másel, avšak zcela zásadní rozdíl je v tom, že i to nejlevnější máslo stojí v akci přes 42 Kč. To je obrovský skok oproti loňsku, kdy nejlevnější máslo o váze 250 g stálo 21,90 Kč. Tedy zdražení o necelých 94 %. Např. máslo Tatra v akci podražilo o téměř 29 % a nyní ho pořídíme za průměrných 46,90 Kč. Nákupem v akci lze ušetřit 26 %.

Vyhlédněte si slevy a ušetřete

Mléko

Mléka se týká podražení v akci napříč kategorií o 28 %. Např. Madeta trvanlivé 1,5 % polotučné koupíme v akci za 16 Kč za 1 l namísto dřívějších 12 Kč. To je zdražení o 32 %. Oproti běžné průměrné ceně 20,90 Kč je to úspora necelých 5 Kč, tedy 20 %.

Ovoce a zelenina

Třeba okurka hadovka je v akci dražší o 3 Kč. Letos ji v akci koupíme za průměrných 16,7 Kč, tedy o 22 % dráž. Oproti průměrné běžné ceně 18,9 Kč je to úspora 13 %. Banány zase podražily o 11,5 %.

Alkohol a pivo

Průměrně se cena alkoholu v akci v podstatě nezměnila a je tak jednou z nejméně zasažených oblastí. Při podrobnějším pohledu na nejoblíbenější podkategorii piva lze nicméně vysledovat, že některá piva podražila o 13 %, ale jinak většina těchto zlatavých moků eviduje zdražení do 5 %.

Například Pilsner Urquell 0,5 l je v akci o korunu levnější než loni. K dostání je za průměrnou akční cenu 23 Kč. To je oproti běžné ceně úspora 21 %.