Nejlepší způsoby, jak si vybělit zuby doma? Zapomeňte na bělení citronem nebo octem

Žena se zářivě bílým úsměvem Canva

Bělení zubů je poměrně drahý špás. Obzvlášť pokud se rozhodnete pro profesionální bělení na dentální klinice. Estetický zákrok vás bude ale stát mnohem víc než jen peníze. Některé procedury mohou totiž narušovat zubní sklovinu a poškozovat dásně. Jestliže tedy chcete ušetřit čas i peníze a ochránit své zuby před chemií, vyzkoušejte nejdříve několik triků, které vám pomohou vybělit zuby přírodně a v pohodlí domova.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Jak vybělit zuby jedlou sodou?

Výborným pomocníkem nejen při úklidu je jedlá soda, kterou můžete v malém množství buď nanést na zubní kartáček, anebo ji rozpustit ve vodě a použít jako ústní vodu. Při čistění pak postupujte opatrně, jemnými, krouživými pohyby.

Také se tuto kúru nedoporučuje aplikovat častěji než jednou za čtrnáct dní kvůli možnému poškození skloviny. Po vyčištění nebo vypláchnutí úst jedlou sodou se však dočkáte bělejších a čistších zubů a svěžího dechu.

Pro ještě efektivnější vybělení ji smíchejte se svojí zubní pastou s bělicím účinkem nebo několika rozmačkanými jahodami. Po vyčistění si pusu pečlivě vypláchněte a znovu vyčistěte, tentokrát pouze pastou s fluorem.

Zubní kartáčky ve skleněném pohárku rostislavsedlacek / Canva

Tip: Pohlídejte si slevy na bělicí zubní pasty pomocí Kupi.cz. V akčních letácích se na ně každou chvíli objevují výrazné slevy. Sledujte především letáky drogerií a lékáren.

Se zažloutlými zuby si nečekaně poradí jahody

Další bělicí prostředek nám seslala sama příroda. Jsou jím jahody, které obsahují enzym s bělicím účinkem. Pokud je chcete využít, rozmačkejte jich několik v misce a vzniklou směs pomocí zubního kartáčku naneste v silné vrstvě na zuby. Takto jahody nechte působit 2–3 minuty a poté si zuby vyčistěte klasickou zubní pastou. Výsledkem je krásně zářivý chrup.

Pokud dbáte na zdravou a pestrou stravu, je také možné, že jste se setkali i s dalšími likvidátory zažloutnutí, kterými jsou jablko, mrkev, okurka, květák, celer či hruška. Ty vytváří větší množství slin, jež působí s vlákninou obsaženou v těchto potravinách a efektivně zuby bělí.

Zdravý bojovník nejen proti žlutým zubům

Zápach z úst odstraní máta

Chcete se zbavit nepříjemného zápachu z úst a žlutých skvrn na zubech? S tím vám hravě pomohou i bylinky z vlastní zahrádky! Stačí rozžvýkat několik čerstvých lístků máty, šalvěje nebo bazalky a okamžitě poznáte změnu. Za zápachem z úst totiž stojí bakterie v málo přístupných místech, které běžným kartáčkem jen těžko vyčistíte. Bylinky si s tímto problémem alespoň dočasně poradí, zbaví vás plaku a postarají se o svěží dech.

Bazalka v květináči Monicore / Canva

Vybělte zuby a osvěžte dech kokosovým olejem

Podobného efektu můžete dosáhnout potíráním zubů kokosovým olejem a následným vyčistěním nebo vyplachováním. Pro vyplachování úst kokosovým olejem je nutné jej nejprve zahřát, aby získal správnou konzistenci, a poté si s ním vyplachovat ústa alespoň 5 minut.

Zapomeňte na bělení citronem a octem!

Některé babské rady odkazují na bělení zubů pomocí citronu a octa – dejte si na ně ovšem pozor. Zuby sice krásně projasní, avšak nenávratně poškodí jejich sklovinu. Citronová šťáva totiž obsahuje velké množství kyselin, které rozpustí přirozené vápenaté soli a zuby prakticky odvápní. Kvůli tomu může dojít k následnému poškození odřením nebo napadením bakteriemi a tvorbě kazu. Zuby jsou po použití octa a citronu také mnohem křehčí a citlivější.

Vhodný kartáček je základem pro zdravý chrup

Co způsobuje žloutnutí zubů?

Přestože existuje celá řada potravin s bělicím účinkem, nelze od nich očekávat zázraky. Za dokonale bílým chrupem, kterým se chlubí hollywoodské hvězdy, totiž často stojí vyvážená životospráva a důkladná ústní hygiena. Bez omezení kouření a jídel způsobujících zažloutnutí jen těžko dosáhnete běloskvoucího úsměvu.

Zubům, jak je známo, příliš neprospívá káva, černý čaj, červené víno, čokoláda a některá antibiotika. Pokud tedy chcete dosáhnout bělejšího chrupu, musíte nejdříve tyto potraviny z jídelníčku vyřadit či je alespoň omezit.