Jak pečovat o plavky, aby vám dlouho vydržely jako nové? Vyvarujte se častých chyb při praní a sušení!

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/decoration-bikini-on-rope-background-wooden-278457761 S_Photo / Shutterstock.com

S příchodem horkých dnů naplno odstartovala i letošní plavková sezóna. Ať už budete léto trávit v bazénu, u moře nebo v přírodním koupališti, plavkám dává opalování i pobyt ve vodě pořádně zabrat. Aby si i po další roky zachovaly svůj vzhled a tvar, je potřeba dodržovat při jejich nošení, praní a sušení několik zásadních pravidel. Vaše plavky (i peněženka) vám za takovou péči poděkují!

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Ještě než k vodě vyrazíte

Chystáte-li se k moři, kde bývají pláže s ostřejšími kameny, nebo se plánujete vydovádět na tobogánech v aquaparku, pak raději sáhněte po plavkách, u kterých vám nebude líto případného poničení. To platí i v případě termálních lázní, sauny nebo různých wellness koupelí (pivních, bahenních apod.) – při vyšších teplotách mohou plavky ztrácet svůj tvar a barvu.

Nezapomeňte se podívat, co můžete potřebovat k plavání v akci

Pozor na opalovací krémy a pot

Nezapomeňte také, že mnohem více než chlór a sůl mohou vašim plavkám uškodit opalovací krémy. Především ty olejové. Namažte se proto ještě před tím, než si plavky oblečete a při další aplikaci u vody na ně myslete. Mastné skvrny z nich jdou totiž velmi těžce dolů.

Podobně problematický může být i pot, který rozkládá pružnost plavkového materiálu. Víte-li, že budete čas u vody trávit aktivně, přibalte si s sebou nějaké starší plavky, nebo přímo sportovní. Nejnáchylnější jsou v tomto ohledu tkaniny s vyšším obsahem spandexu.

Plavky položené na ručníku a vedle opalovací krém Pixel-Shot / Shutterstock.com

Po příchodu domů mají plavky přednost

Po koupání plavky co nejdříve opláchněte čistou vodou, ideálně pod sprchou ještě na pláži nebo u bazénu. Doma je co nejdříve vyndejte z igelitového sáčku nebo mokrého ručníku. Čím déle budou ve vlhkém prostředí (navíc od soli nebo chlóru), tím více riskujete, že vlákna látky ztratí své specifické vlastnosti a dojde k množení bakterií.

Mokré plavky jemně promačkejte, aby z nich vytekla přebytečná voda. Nikdy je prudce neždímejte ani nekruťte. Poté je přeperte v umyvadle. Praní v pračce po každém koupání není potřeba, zbytečně byste materiál plavek zatěžovali. Pračce se naopak klidně vyhněte úplně.

Jak správně prát plavky v ruce?

  1. Voda by neměla překročit 30 °C, zvláště pokud látka obsahuje příměsi spandexu a lycry.
  2. Použijte prací gel, který je účinný i při nižších teplotách. Vhodné jsou ty určené na sportovní a funkční oblečení, jemné a choulostivé prádlo.
  3. Plavky nechte ve vodě s prostředkem asi 5 minut odmáčet.
  4. Poté je pomocí rukou opatrně vyčistěte.
  5. Párkrát propláchněte pod čistou tekoucí vodou a jemně promačkáním vyždímejte.

Pokud jste si plavky zašpinili od jídla, pití nebo opalovacího přípravku, mastnou skvrnu zasypte jedlou sodou, počkejte cca 10 minut a poté vyperte podle postupu výše.

Dvě ruce perou ve škopku plavky Africa Studio / Shutterstock.com

Jak plavky správně prát v pračce?

  1. Zvolte šetrný prací program s maximální teplotou 30 °C a vypněte funkci odstřeďování.
  2. Stejně jako při ručním praní sáhněte po pracím gelu, který je účinný i při nižších teplotách a je určený na sportovní a funkční oblečení nebo jemné prádlo.
  3. Nepoužívejte bělidla, změkčovače ani aviváž – ta by vlákna lycry obalila a snížila jejich pružnost a pevnost.
  • Tip: Při praní plavek oceníte speciální pytlíky na praní spodního prádla a jiných choulostivých kousků oblečení. Tyto síťované sáčky na praní vás obvykle vyjdou na pár desítek korun a kromě specializovaných prodejen je například koupíte i v Decathlonu, domácích potřebách Orion nebo v IKEA.
Po koupání v létě myslete nejen na své plavky, ale i na sebe

Jak plavky sušit?

V létě se přímo nabízí nechat plavky rychle schnout přímo na sluníčku. Je to ovšem obvyklá a zásadní chyba. Jak jsme už zmínili, vysoké teploty snižují kvalitu materiálu, a pokud byste je takto sušili pravidelně, příští sezónu byste s vybledlými a vytahanými plavkami moc parády neudělali.

Z podobného důvodu také plavky nikdy nepatří do sušičky, přímo na topení nebo pod žehličku. Ideálně je sušte rozprostřené na rovné ploše a u košíčků dávejte pozor, aby nebyly během schnutí prolomené či jinak pokrčené. Jejich tvar by se mohl trvale zdeformovat.