Jak vyhnat zajíce ze zahrady? Tyto tipy vám zaručeně pomohou

Zajíc v trávě Soru Epotok / Shutterstock.com

Když uvidí dítě na zahradě zajíce, zajisté dostane chuť si tohoto roztomilého ušáka pomazlit. Když ho uvidí dospělý, zřejmě mu přejede mráz po zádech. Pracně vypěstovaná zelenina v záhonu může být rázem sklizena nebo znehodnocena těmito nezvanými hosty. Nepochutnají si jen na plodinách, ale smlsnou si i na mladých stromcích, které mohou nenávratně zahubit. Co byste měli udělat proto, abyste zajíce na zahradě už neviděli?

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Poznejte nepřítele

Zajíc polní není žádný drobeček, dorůstá délky až 70 cm a může mít hmotnost až 6,5 kg. Typická je pro něj hnědošedá nebo žlutohnědá barva. Jelikož se pohybuje nejčastěji po loukách a polích, snadno se dostane k lidem na zahradu. Nepokoušejte se zajíce chytit, protože je schopen vyvinout rychlost až 70 km/h. Nejčastěji má úkryt v prohlubni pod keřem. Často si ho na zahradě nevšimnete, protože vylézá až po setmění. Jeho přítomnost obvykle zaregistrujete v podobě trusu nebo poničených stromků.

Když Vás doma trápí nejen zajíci, ale i ostatní zvířátka

Velké uši zajišťují zajícům skvělý sluch a také mají kvalitní čich. Jejich jídelníček je velmi pestrý, nejraději však okusují mladé větve a pupeny. Když zavítají na zahradu, nepohrdnou úrodou na záhonu, keři a stromky. Zajíci se odjakživa spojují s velkou porodností, za rok je samice schopná porodit i 10 potomků. Zajíc se může dožít až 12 let, ale málokdy se mu to povede, protože má mnoho nepřátel, od lišek až po opeřené dravce nebo nemoci. Velké množství jich zemře na silnici.

Zajíc na zahradě WildMedia / Shutterstock.com

Jak zajíce se zajíců zbavit?

Zkontrolujte plot – Zjistěte, jestli není ve vašem plotě díra nebo jestli není podhrabaný. Pokud je plot nekvalitní, zajíc ho může snadno překonat. Plot musí být až k zemi nebo i několik centimetrů pod zemí. Skvělou volbou je betonová podezdívka.

Pletiva kolem stromků – Abyste mladé stromky ochránili, obalte je pletivem. Může být kovové nebo i plastové, ale důležité je, aby bylo alespoň do výšky 1 metru.

Vysaďte rostliny, které je odpudí – Váš záhon je pro zajíce jako bufet? Vybavte ho tedy rostlinami, které zajíce odpudí. Zasaďte po obvodu cibuli, česnek a papriku, abyste zajíčky odradili od chutnějších plodin ve vaší zahradě. Pro květinové záhony je ideální volbou výsadba šalvěje nebo měsíčku.

Červená paprička – Zkuste posypat svůj záhon papričkou. Zajíc zjistí, že mu u vás nechutná a půjde raději k sousedům.

Pachové odpuzovače – Jde o velmi účinnou zbraň, pro zajíce vytváří nepříjemný zápach, který je bude držet dál od pozemku. Vytvoří se pachová bariéra, kterou nebudou překonávat.

Likvidace domova – Pokud jsou v blízkosti vaší zahrady křoviny, opuštěné nory nebo hromady listí, je to pro ně ideální domov. Když tato místa odstraníte, zajíc si najde domov jinde, dál od vás.

Ultrazvukový plašič – Plaší účinně nejen zajíce, ale často i psy, kočky a srnky. Je nevhodný pro majitele domácích mazlíčků.

Pořiďte si psa – Ušák může být hladový, ale rozhodně se neodváží na pozemek, který obývá pes. Pokud psa nemáte, můžete k sobě občas vypustit psa od souseda nebo od příbuzných. Stačí, aby si zahradu označkoval a už byste měli mít klid.

Pes číhá na balkoně Melinda Nagy / Shutterstock.com

Rozhodně si kvůli zajícům nepořizujte pušku. Ve většině případů postačí oprava nebo úprava plotu, aby se přes něj nedostali. Výše zmíněné metody jsou zcela humánní a nijak zajíce neohrozí na životě. Vzhledem k pestrému jídelníčku se bohatě nasytí i na poli, na louce nebo na jiné zahradě.