Hitem tohoto léta je venkovní koberec! Neobejde se bez něj žádná terasa ani balkon

Venkovní koberec a posezení Photographee.eu / Shutterstock.com

Koberce si většina lidí pevně spojuje s interiérem, kde poskytují příjemnou tepelnou izolaci, chrání podlahu a zároveň slouží i jako dekorace. Stále větší popularitu si však získávají také venkovní koberce, které můžete používat jak doma, tak i venku. Ještě jste o nich neslyšeli? Možná je oceníte i na vaší zahradě. Mají celou řadu předností a my si představíme, jak je správně vybrat.

Přečtěte si také

Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem? Zjistěte, které je lepší!

Proč si pořídit venkovní koberec?

Pod venkovním kobercem si mnoho lidí nejčastěji představí plastový umělý trávník. Jde však o něco zcela jiného. Mají stejnou funkci jako v interiéru, jsou měkké, příjemné a vzhledné.

Nejčastěji se používají do pergol, altánků, kolem bazénů a na terasy a balkóny. Díky nim si můžete připadat i v exteriéru jako v obýváku. Ne každému vyhovuje chodit po studené betonové podlaze nebo prknech. Koberec zakryje nedokonalosti podlahy, vzhledným způsobem vyznačí místo pro posezení a také poskytne větší pohodlí.

Umístit tento koberec ven vám může ušetřit i nemalé množství peněz, protože venkovní podlahové krytiny nejsou zrovna levné. Pokud byste použili klasický interiérový koberec do venkovního prostředí, postupně by se zničil. Vlhkost by narušila jeho strukturu, objevila by se plíseň, vybledl by a brzy by byl jen pro ostudu. Venkovní koberce se naopak vyrábí z materiálů odolných vůči vodě, slunci i mrazu. I po letech si zachovají svůj vzhled a nabízí se v mnoha barevných i materiálových provedeních. Téměř vždy se vyrábí s nízkým vlasem.

Dvě dívky ležící s notebookem na koberci na balkonu Mariia Korneeva / Shutterstock.com

Nejčastější materiály venkovních koberců

  • Polypropylen – Většina syntetických venkovních koberců je vyrobena z tohoto stálobarevného vlákna. Je velmi odolné vůči všem vlivům a často se používá i v obchodech a halách. Tento druh vlákna se snadno barví, zejména olejem, a čistit ho můžete i zahradní hadicí.
  • Nylon – Je schopen odolat náročným venkovním podmínkám téměř stejně dobře jako polypropylen. Je vynikající volbou pro domácí terasy a frekventované terasy v restauracích. Má ovšem tendenci se zahřívat na přímém slunci, je tedy vhodnější pro zastíněné venkovní obytné prostory.
  • Polyester – Je o něco levnější než nylon. Oproti polypropylenu nebo nylonu je méně odolný vůči každodennímu opotřebení a je náchylnější ke skvrnám na olejové bázi. Polyester je solidní volbou pro tišší venkovní prostory, které nejsou určeny k vaření nebo stolování. Má obvykle nejširší výběr barev, takže si můžete najít ten přesně pro vás, od jasně růžové až po neutrální hnědou.
  • Polyetylen – Je měkčí než polypropylen a levnější než polyester. Vyrábí se z recyklovaných plastů, a dokonce i ze skleněných lahví.
  • Akryl – Jedno z nejměkčích syntetických vláken. Je stálobarevné, odolává plísním a jakýmkoliv skvrnám. Jeho nízká životnost ho nicméně činí nevhodným pro venkovní obytné prostory, kde je velký provoz.
  • Přírodní vláknaMořská tráva, juta, bambus, konopí a sisal se často používají k výrobě venkovních koberců. Tyto materiály jsou příjemně měkké, ekologické, ale nejsou tak odolné jako umělá vlákna.
Balkónek s židlí, stolečkem, květinami, dekou a kobercem Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Jaké druhy venkovních koberců existují?

Venkovní koberec si můžete pořídit v roli a seříznout ho na potřebný tvar a velikost, aby pasoval na vaši terasu nebo třeba do altánku. K dispozici jsou samozřejmě také kusové koberce různých tvarů, od čtverců a obdélníků až po kulaté koberce nebo atypické tvary. Velmi populární jsou i kobercové dlaždice a kobercová prkna. Jednotlivé kusy nalepíte přímo na podlahu, snadno se pokládají a následně působí celistvě. Umožní vám vytvářet i nejrůznější dekory, které imitují například běžnou venkovní dlažbu.

Udělejte si na zahradě místo pro svoji pohodu

Kde je koupit a kolik stojí?

Cena venkovních koberců se nejčastěji pohybuje od 200 do 2000 Kč za metr čtvereční. Jelikož cena obvykle odpovídá kvalitě, je vhodné se vydat zlatou střední cestou a nekupovat vždy tu nejlevnější volbu, která může mít horší kvalitu. Investice se vám navíc vyplatí, jelikož koberce mohou vydržet i po mnoho let.

Běžně je pořídíte v hobby obchodech se zahradním vybavením i v prodejnách koberců. Největší výběr nicméně najdete v e-shopech, kde můžete koberce i snadněji porovnávat a vybírat z širší nabídky.