Co je to šašlik? Tuto pochoutku z východu oceníte i na svém grilu

Tác jehněčích šašliků s paprikou YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Hledáte inspiraci na zajímavý a chutný pokrm z masa? Zapomeňte na steak nebo karbanátky a udělejte si šašliky. Už jste o nich zajisté někdy slyšeli. Jde o jeden z nejstarších pokrmů vůbec a nejvíce oblíbený je ve střední Asii, na Kavkaze, v Rusku a na Ukrajině. Dnes zklameme vegetariány a potěšíme masožravce, tento pokrm je totiž výhradně z masa. A jelikož jeho příprava není těžká, zajisté si ho zamilujete také.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Co je šašlik?

Šašlik se tradičně vyrábí z jehněčího nebo kozího masa, ale v současnosti se používají všechny druhy, zejména vepřové, kuřecí a hovězí.

Připravuje se marinováním kostek masa v omáčce na bázi jogurtu nebo octa, která díky své kyselosti silně vynikne, prodlouží chuť a maso změkčí. Kostky se napíchnou na špejli a poté se grilují na rozpáleném dřevě nebo uhlí, dokud nejsou propečené a zvenčí lehce zuhelnatělé.

V závislosti na regionu se na špejli přidává zelenina, jako je cibule, paprika, rajče nebo houby, aby se vytvořily různé chutě. Obvykle se také podává buď s plackami nebo rýží, opět v závislosti na regionu.

Kam zajít pro maso za dobrou cenu?

Nejstarší pokrm?

Možná vám vrtá hlavou, odkud samotné slovo pochází. Objevilo se už ve středověku a původ má u krymských Tatarů. Slovo pochází z jejich výrazu „shish“, což znamená „plivat“, a „shishlik“, což znamená „něco na rožni“. Původ se dá ovšem vystopovat až do starověku, různé variace používali už Římané.

Pokrm se dostal do celého světa v různých obměnách a pod různými názvy – na Balkáně můžeme ochutnat ražniči, v Řecku souvlaki a samozřejmě jsou po celém světě populární špízy, které kromě masa kombinují i různé druhy zeleniny. Někdo označuje šašliky jako typické ruské jídlo, ale do ruské kultury se dostalo teprve koncem 19. století. Lze je tedy označit za světový pokrm, který se postupně vyvíjel zejména v Evropě a Asii.

Kousky hovězího masa na prkénku s česnekem a kořením Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Jak šašliky připravit?

Příprava je snadná, ale je třeba si vše nachystat s předstihem. Budete potřebovat:

  • 500 g masa nakrájeného na větší kostky (ideálně 3 × 3 cm)
  • 1 cibuli
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ¼ šálku suchého červeného vína
  • 3 nakrájené stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky chilli
  • ½ svazku nasekané petrželky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ¼ šálku rostlinného oleje
Nejen na vaření přijde vhod

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience. Poté přikryjte a nechte 1–2 dny odležet v lednici.
  2. Ze směsi vyberte kousky masa, marinádu si nechte na podlévání.
  3. Maso rovnoměrně napíchněte na grilovací jehly nebo na špejle. Můžete napíchnout i pár kousků zeleniny dle chuti.
  4. Zažehněte gril na dřevěné uhlí a ujistěte se, že je rozpálené. Pokud nemáte gril, použijte troubu a zapněte ji na 220°C.
  5. Šašliky umístěte přes gril nebo do trouby a pravidelně je potírejte marinádou. Během přípravy je alespoň jednou otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  6. Do 20–30 minut budou hotové a můžete je servírovat, buď samotné nebo s přílohou.
Šašlik se zeleninou na grilu PanuShot / Shutterstock.com

Šašliky v různých variantách

Narazili jste někde na jiný postup? Žádný jednotný recept neexistuje, základem je ovšem vždy marinované maso na špejli. Jinak existuje nespočet variant, s různými druhy masa i marinád. Recept je tedy vhodné si přizpůsobit podle toho, co preferujete. Nebojte se experimentovat – šašliky jsou ideálním pokrmem na letní grilování a pokaždé si je můžete vychutnat trochu jinak.