5 věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete. Co všechno nesmíte zapomenout sbalit do kufru?

Žena se dívá do notebooku a vedle sebe má otevřený kufr plný oblečení Prostock studio/ Shutterstock.com

Už máte cestovní horečku a nemůžete se dočkat, až vyrazíte na dovolenou? Ještě předtím, než se vydáte za letním dobrodružstvím, zkontrolujte, zda máte opravdu vše. Tady je seznam pěti nezbytných věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

1. Adaptér

Nejen telefon, ale i další elektronika, kterou s sebou vezmete na dovolenou, potřebuje pravidelně dobíjet. Kromě kontroly, zda máte všechny kabely a koncovky do zásuvky, ověřte informace o zásuvkách v cílové destinaci – jinak se vám může stát, že ani mobilní telefon nenabijete, protože nebudete mít správný adaptér.

Hodit se vám může třeba praktický cestovní adaptér s několika druhy koncovek. Pokud dopředu informace znáte, můžete si rovnou pořídit ten správný.

  • Adaptéry seženete v obchodech s elektro zbožím.
  • Vhod přijde i power banka, díky které neskončíte s vybitým telefonem ani při těch nejdelších cestách.
Ruka drží power banku nabíjející mobil, v pozadí je mořská zátoka FotoHelin / Shutterstock.com

2. Náhradní plavky

Chystáte se celý týden koupat? Pak je dobré přibalit si náhradní plavky. Proč, ptáte se? Kromě toho, že se vám může utrhnout ramínko nebo dojít k jinému poškození plavek (ano, i pánských), je zdravé se z vlhkých plavek po hodinách strávených v moři či v bazénu převléknout do suchých. A má to ještě jednu výhodu – vaše fotky budou perfektní a vy se vždy dokonale sladíte.

  • Cenově dostupné plavky hledejte v diskontních prodejnách.
  • Hledáte-li kvalitní sportovní plavky, prolistujte letáky obchodů se sportovními potřebami.
  • Plavky v akci pravidelně v sezóně najdete také v supermarketech a hypermarketech.

3. Svetr nebo mikina

Ano, i do tropů! Jeden kardigan jistě zvládnete přibalit. Bude se vám hodit, když se večer ochladí nebo když se spálíte na slunci a během večerní zábavy pocítíte nepříjemný chlad a únavu. Kromě toho vánek od moře, na který nejste zvyklí, může způsobit nastydnutí. Mějte přehoz, svetřík nebo mikinu při ruce, do kufru se jistě vejdou a večer je oceníte nejen při procházce po pláži.

Rodiče s dcerou a synem se dívají na západ slunce na pláži Day Of Victory Studio / Shutterstock.com

4. Léky

Lékárnička nesmí chybět. Není důležité sbalit jen všechny léky, které vy a vaši blízcí užíváte, ale i základní potřebné vybavení ve formě náplastí, panthenolu, obvazu a antihistaminik. Hodit se mohou i léky proti bolesti, kapky do očí a náplasti na opary od nenechavého sluníčka (ještě lépe pomáda na rty s SPF filtrem, aby se to nestalo). Prostě a jednoduše – buďte připraveni.

5. Boty do vody

Ne všude je příjemný písek a pohodový vstup do vody. Pro tyto případy se vám budou hodit praktické boty do vody. Pokud se bez nich obejdete, je to v pořádku, ale pro jistotu je nasaďte dětem. Vyhnete se šlápnutí na korály či mořského ježka. Lépe se v nich chodí i po oblázkových plážích. Kromě klasických bot do vody dnes běžně seženete i pohodlné a měkké neoprenové ponožky.

A co ještě rozhodně nezapomenout doma? Doklady a jejich kopie, opalovací přípravky i pokrývku hlavy. Nezapomeňte ani na hygienické potřeby a kosmetiku… a hlavně na dobrou náladu.

Zdroje: Chytrazena.cz, Trenyrkarna.cz, Doktorka.cz