Proč jsou černé plodiny zdravější než ty světlé?

Černá ředkev na stole Kasabutskaya Nataliya / Shutterstock.com

Zajisté jste si všimli, že je mnoho druhů potravin v různých barevných variantách. Napadlo vás někdy, že se mohou lišit i obsahem důležitých látek? Mnoho druhů ovoce a zeleniny najdeme v černé barvě, od rýže až po rybíz. Černá barva by vás neměla odrazovat, naopak naznačuje, že je daná plodina plná látek, které dokážou podpořit vaše zdraví. Jak vám může pomoci a které černé potraviny byste měli znát?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Čím jsou černé plodiny lepší?

Černé ovoce nebo zelenina obsahují barviva zvaná antokyany. Ne vždy dají plodinám černou barvu, často jsou tmavě fialové nebo i modré. Tyto pigmenty mají bohaté antioxidační vlastnosti, které podporují zdraví a mají potenciál snižovat riziko rakoviny, srdečních chorob a mrtvice. Hrají i obrovskou roli v imunitě.

Už odmalička nás rodiče učí, abychom jedli zeleninu, a tak si zvykáme na vše, co má zelenou, červenou, žlutou nebo oranžovou barvu. Černé varianty oblíbených plodin naopak mnoho lidí ani nezná – často je to proto, že se k nám dostaly teprve nedávno, jsou hůře dostupné nebo je jejich cena vyšší než u jiných druhů.

Tmavé hrozny NewVisionStudio1 / Shutterstock.com

Jaké černé potraviny můžete ochutnat?

Existuje nespočet tmavých plodin, z nichž celo řadu zajisté znáte. Pokud jich nekonzumujete příliš mnoho, je vhodné je do jídelníčku zařadit. Jejich častá konzumace zmírní příznaky stárnutí, sníží riziko rakoviny a podpoří zdraví očí, srdce, pokožky a vlasů. Představíme si některé černé nebo tmavé plodiny, které se vyplatí konzumovat.

  • Černá rýže – Někdy je označována jako zakázaná rýže, a to proto, že byla kdysi vyhrazena pouze pro čínského císaře a královskou rodinu. Obsahuje spoustu vitamínu E pro podporu imunitního systému a zdraví očí, antokyany a antioxidanty. Je v ní také více vlákniny než v bílé rýži.
  • Černá čočka – Je nabitá železem a je skvělým zdrojem bílkovin, snižuje cholesterol, stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáhá zvyšovat energii a usnadňuje hubnutí.
  • Ostružiny – Patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Jediná hrst ostružin vám dá polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, manganu, vitamínu K a řady antioxidantů. Můžete si díky nim i udržet zdravé kognitivní funkce až do pozdního věku.
Dopřejte si denní dávku vitamínů

Kupte se slevou Ostružiny.

Porovnat slevy

  • Černý rybíz – Pikantní, temně fialový černý rybíz nabízí celou řadu živin, které jinde v takové koncentraci nenajdete. Kromě množství antokyanů a antioxidantů je antimikrobiální. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky chřipky a tiší bolest v krku. V minulosti se z něj dělal i lék na hadí uštknutí a dodnes se z něj vyrábí mnoho doplňků výživy.
  • Černá sezamová semínka – Jsou nabitá vlákninou, bílkovinami, hořčíkem, draslíkem, železem, vápníkem, zinkem, mědí, selenem a vitamínem E. Obsahují také sesamin, který pomáhá snižovat záněty a hraje důležitou roli při bolestech kloubů. Lze je použít do salátů, smoothie, polévek, omáček aj. Mohou se konzumovat namočené, naklíčené, pečené nebo pražené.
  • Černá ředkevNajdeme v ní více vitamínu C než v citronu. Je méně známá než klasická červená ředkvička. Rozhodně byste ji měli znát díky jejím vlastnostem, protože se používá jako lék. Podpoří trávení, zlepšuje funkci jater a má velmi silné protizánětlivé účinky. Oceníte ji především při zánětech ledvin, močového měchýře a při ledvinových kamenech, které pomáhá rozpouštět.
Černý sezam LookerStudio / Shutterstock.com
  • Tmavé hrozny – Obsahují sloučeniny jako lutein a zeaxanthin, které brání poškození sítnice a makulární degeneraci. Je známo, že resveratrol v hroznech má protirakovinné vlastnosti a obrovský ochranný účinek na zdraví srdce tím, že snižuje hladiny LDL cholesterolu. Proantokyanidiny přítomné v tomto ovoci mají také velké výhody pro zdraví pokožky. Černé hrozny se doporučuje používat do salátů, smoothies i džemů.
  • Černé olivy – Jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamín E, polyfenoly a oleocanthal. Mohou být přidány do salátů, těstovin, na pizzu, do smažených jídel a můžete je konzumovat i jen tak, samotné. Pomáhají chránit tepny před ucpáním, udržovat zdraví očí, předcházet poškození DNA a podporovat dobré zdraví pokožky a vlasů.
V kuchyni se určitě neztratí
  • Černé sójové boby – Mají vysoký obsah isoflavonů, třídy fytochemikálií, která chemickou strukturou připomíná lidský estrogen a je prospěšná při léčbě zdravotních problémů žen, jako je rakovina prsu, návaly horka a nepohodlí způsobené premenstruačními a menopauzálními příznaky.
  • Černá quinoa – Pochází z Jižní Ameriky a připravuje se podobně jako rýže. Kromě obsahu antokyanů je to kompletní bílkovina, bohatá na vitamíny B, vlákninu, vitamín E, železo, fosfor, hořčík a zinek.