Rychlokurz šikovného manžela. 6 základních oprav v domácnosti, které musí zvládat každý muž

Víte, jak na domácí opravy? Canva

Potíže s koupelnou, kuchyní nebo vstupními dveřmi se většinou objeví ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Volat na každý menší problém řemeslníka je však ztráta času i peněz, když si s opravářskými a kutilskými úkony dokážete poradit sami. S naším malým kurzem se naučíte 6 způsobů, jak doma rychle a snadno zajistit bezproblémovou pohodu i krásnější prostředí.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

1) Kapající kohoutek

Otravně kapající kohoutek naznačuje, že v pákové baterii praskla tzv. kartuš – problém tedy vyřešíte její výměnou. Nákup náhradní kartuše vás přijde na cca 200 korun a k opravě vám kromě ní bude stačit plochý šroubovák, nástrčný klíč a 3mm, inbusový klíč.

Nejdříve vypněte hlavní přívod vody a vypusťte přebytečnou vodu z kohoutku. Odstraňte kryt plochým šroubovákem a inbusovým klíčem uvolněte šroub. Odstraňte páku a uvolněte matici kartuše, vysuňte ji a vložte dovnitř kartuš novou. Vše zpátky zašroubujte a je hotovo!

2) Výměna sprchové hlavice a hadice

Ani opravy v koupelně nejsou taková věda. Místo narušené hlavice či stříkající hadice si kupte příslušenství nové. Hadici opatrně odšroubujte u kohoutku i hlavice klíčem nebo kleštěmi (dávejte při tom pozor na škrábance) a zpátky našroubujte tu novou. A stejně tak i hlavici jednoduše odšroubujete od hadice a vyměníte. Pro jistotu si do obchodu staré součástky vezměte pro porovnání, velikosti by ale měly být standardizované.

Problémy v koupelně? Sikovky do ruky a jde se na věc Canva

3) Protékající záchod

Protékajícím záchodem letí z domu voda i peníze. Hlavní příčinou je většinou těsnění zanesené nečistotami a vodním kamenem – k vyřešení problému tedy velmi často stačí součásti těsnění vyjmout a důkladně očistit.

Nejprve vypněte přívod vody a spláchněte, aby se dostala pryč i všechna voda z nádržky. Odstraňte její kryt a opatrně vyjměte plovák. Vše pak důkladně omyjte a zbavte nánosu vodního kamene – existují na to čisticí prostředky. Pokud je však nějaká součástka poškozená, pak přece jenom zavolejte odborníka.

4) Uvolnění odpadu

Ucpaný záchod a dřez není nic radostného. Když nepomůže pumpování gumovým zvonem, je na čase si zahrát na chemiky – stačit k tomu ale budou zásoby, které má doma skoro každý.

Vezměte kypřicí prášek nebo jedlou sodu a zalijte je horkou vodou, případně octem. Dávejte si velký pozor na oči a ruce, prská to a hrozí vám poranění. A když nepomůže ani bublavá směs, sežeňte si instalatérské péro (pružinu) na odpad.

Žádný správný kutil se neobejde bez pořádného nářadí Canva

5) Připevněte obraz na zeď

Klasikou je hřebík a kladivo, ale pokud nechcete vytloukat díry do stěny, jde to i jinak. Místo hřebíku použijte samolepící háčky nebo oboustranné samolepící proužky určené na zdi. Hotovo. Pro vyrovnání se bude hodit vodováha, případně aplikace v chytrém mobilu.

6) Výměna zámku

Výměnou zámku se většinou myslí výměna cylindrické vložky. Po otevření dveří stačí odšroubovat z boku hlavu šroubu vložky, potom pootočit klíčem a vložku vyjmout. Vezměte si ji s sebou do obchodu, abyste našli ten správný, nový typ. Ten pak jednoduše zasunete do dveří, zkontrolujete, že nijak nepřečuhuje, zašroubujete a opět je vše vyřešeno.

Jak vidíte, mnoho oprav v domácnosti zvládnete pouze díky pár radám a se základním nářadím. Důležité je hlavně vše dělat hezky v klidu. Tak už nic neodkládejte a vzhůru do oprav!